hirdetés
hirdetés

Érinti-e a magyar utazókat a Katar körül kialakult helyzet?

Mint arról számos hírportál beszámolt a napokban, több arab ország függesztette fel diplomáciai kapcsolatát az Öböl-menti országgal arra hivatkozva, hogy Katar a terrorizmust támogatja.  A sort nyitó Bahrein, Szaúd-Arábia, Egyiptom valamint az Egyesült Arab Emírségek után Jemen és Líbia is ekképp járt el. Az intézkedések a légi közlekedést is érintik.

hirdetés

Mint arról a Euronews beszámolt, a szomszédos Bahrein azzal vádolja Katart, hogy Iránhoz köthető terrorista csoportokat támogat, míg az egyiptomiak úgy vélik, hogy a betiltott Muzulmán Testvériség mozgalom mögött állnak. Katar külügyminisztériuma szerint alaptalan a vádak, így az intézkedések is indokolatlanok. Az USA és Irán a helyzet diplomáciai rendezésére szólította fel a feleket. A Financial Times értesülései szerint a vádaskodás mögött az húzódhat, hogy a katari uralkodócsalád Irakban elrabolt tagjaiért az ország egymilliárd dollár váltságdíjat fizetett ki. Az összegről az említett államok azt gyanítják, hogy terroristákhoz jutott.

A politikai játszma odáig mérgesedett, hogy az Egyesült Arab Emirátusok, Szaúd Arábia és Bahrein a tengeri, földi összeköttetés mellett a légi közlekedést is felfüggesztette szomszédjával. Utóbbival kapcsolatban megkerestük a Qatar Airways-t is. A Magyarországról és vonzáskörzetéből jelentős mennyiségű utast szállító légitársaság munkatársai hivatkozva a Qatar Airways honlapján is megjelent figyelmeztetésre elmondták, hogy további intézkedésig a három fenti országba, valamint Egyiptomba közlekedő járataikat felfüggesztették.

Az érintett utasokat igyekszik a légitársaság más módon eljuttatni úti céljukig, vagy visszatérítik a teljes viteldíjat, illetve díjmentesen módosíthatják foglalásukat a desztinációhoz legközelebb eső, másik Qatar Airways úti célra. A légitársaság egyebek mellett a szaúdi Jeddah-ból az Oman Air közreműködésével szervezett három charter járatot az ott rekedt utasok Maszkaton történő hazaszállítása érdekében. Nem megerősített források szerint a Maldív-szigetek is beállna a diplomáciai és közlekedési kapcsolatot megszüntetők sorába. A légitársaságnál ezt határozottan cáfolták. Hozzátették azt is, hogy a kialakult — reményeik szerint 1-2 napnál tovább nem tartó — helyzet nem sok magyar utast érint, mivel jelentős részük Dohán keresztül elsősorban Ázsia felé utazik.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai