hirdetés
hirdetés

160 országra terjesztik ki a németek az utazási korlátozásokat

A német állampolgároknak és a lakosoknak legalább szeptember 14-ig nem tanácsos több mint 160 országba, illetve országrészbe utazni a német külügyminisztérium döntése szerint.

hirdetés

A minisztérium a hivatalos weboldalán közzétett sajtóközleményben jelentette be ezt, megjegyezve, hogy a koronavírus elterjedése időről időre drasztikus korlátozásokhoz vezet a nemzetközi légi és utazási forgalomban, belépési korlátozásokhoz, valamint karanténintézkedésekhez és egyéb tilalmakhoz. Az Európai Unió tagállamai, a négy schengeni társult állam - Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc, valamint Nagy-Britannia és Észak-Írország illetve Monaco, San Marino és a Vatikán minősülnek jelenleg a járvány szempontjából nem veszélyes államnak. A német külügyminisztérium azonban arra figyelmeztette polgárait, hogy Párizsba és a francia riviérára csak halaszthatatlan esetben utazzanak, mivel ezekben a zónákban növekedett a koronavírus-fertőzések száma.  Nem javasolja továbbá a Spanyolországba történő utazást, kivéve a Kanári-szigeteket, valamint Románia 11 részét, ideértve a fővárost, Bukarestet is. A német állampolgároknak, akik a világ bármelyik veszélyeztetett zónájából térnek haza, PCR-tesztet kell végezniük, és karanténban kell maradniuk, amíg az eredmények elkészülnek - írja a schengenvisainfo.

Angela Merkel kancellár és a tartományi kormányfők csütörtöki egyeztetésén a többi között arról is döntöttek, hogy a nyári turistaszezon végével, szeptember 15-vel megszüntetik a járványügyi szempontból biztonságosnak minősített országból vagy régióból hazatérőknek biztosított ingyenes koronavírus-teszt lehetőséget, és nagyobb erőt összpontosítanak a karanténszabályok betartásának hatósági ellenőrzésére. A járványügyi szempontból kockázatosnak minősített térségekből hazatérőkre új szabályt vezetnek be, amely szerint a kötelező házi karantén alatt legkorábban az ötödik napon készíttethetnek tesztet, amely negatív lelet esetén mentesít a karanténtól. Ezzel az előírással a röviddel a hazautazás előtt, vagy a hazaúton történt fertőzéseket próbálják kiszűrni.

A szigorítás nemcsak az utazási korlátozásokra terjed ki. A fertőzések számának emelkedése miatt megszakítják a koronavírus-járvány lassítását szolgáló korlátozások visszavonását Németországban - döntöttek a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek tanácskozásán. A megállapodás szerint a korlátozások lebontásának folytatása helyett több területen további szigorításokat vezetnek be, és igyekeznek egységesíteni a tartományonként eltérő fertőzésvédelmi szabályozást. Így például a tömegrendezvényeket tilalmát legalább az év végéig fenntartják, és 50 eurós (17 ezer forint) alsó határt írnak elő a maszkviselési szabályok megsértésének büntetésére. A nézők előtt tartott országos szintű sportrendezvények, mérkőzések, versenyek újraindításának mérlegelésére felállítanak egy kormányközi munkacsoportot, amely október végéig dolgozhat ki javaslatokat. Ezzel eldőlt, hogy a következő idény is zárt kapuk mögött zajló mérkőzésekkel indul például a korábban fordulónként nézők százezreit vonzó labdarúgó-bajnokság.

Németországban július vége óta az 500 körüli szintről az 1500 körüli szintre emelkedett az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2) fertőzöttek naponta regisztrált száma. Ugyanakkor a járvány természete jelentősen megváltozott, az első csúcsponthoz, az április eleji időszakhoz képest nagyjából a felére - 2,7 százalékról 1,3 százalékra - csökkent az intenzív kórházi ellátásra szoruló igazolt fertőzöttek aránya, a fertőzés okozta betegséggel (COVID-19) összefüggésbe hozott halálesetek száma pedig az április eleji napokban regisztrált 250 körülinek a töredékére, napi 4-5-re süllyedt. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint az utóbbi 24 órában 1507 fertőzést regisztráltak, így a járvány kezdete óta 237 936 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A COVID-19-cel összefüggő halálesetek száma öttel emelkedett, 9285-re. A fertőzöttek túlnyomó többsége legyőzte a vírust, az aktív esetek számát 16 ezer körülire becsülik.

 

(forrás: MTI / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai