hirdetés
hirdetés

54 millió fával ér fel a hollandok éves kerékpárhasználata

Az ENSZ Környezetvédelmi programja szerint a hollandok annyira sokat bicikliznek, hogy az így megtakarított szén-dioxid kibocsátás 54 millió fa ültetésével ér fel évente.

hirdetés

Az Euronews összefoglalója szerint minden negyedik utazást biciklivel bonyolítanak le, és ennek nem csak az az oka, hogy az ország nagy része lapos, vagyis szintemelkedés nélkül bejárható.

A holland kormány óriási bicikliút-hálózatot épített ki és folyamatosan hirdeti a biciklizés egészségügyi előnyeit - ami számításaik szerint átlagosan hat hónappal hosszabbítja meg a hollandok életét.

Gazdaságilag is kézzelfogható nyoma van a biciklizés ilyen szintű rutinjának: a nemzeti bruttó össztermék 3 százalékát takarítják így meg évente. Sőt, a biciklizéssel még pénzt keresni is lehet - a munkáltatók ugyanis adómentes juttatásokat adhatnak azoknak a dolgozóiknak, akik biciklivel járnak munkába. 

Világszinten nézve a közlekedés és a szállítmányozás a legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátó, mely a kibocsátott szén-dioxid negyedéért felelős - ami nagyban rontja a levegő minőségét. A légszennyezettség pedig a WHO szerint 3,7 millió korai halált eredményez minden évben.

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai