hirdetés
hirdetés

A Google virtuális kiállításán a magyar rendszerváltás

Közös virtuális kiállítással emlékezik a rendszerváltás 25. évfordulójára az OSA Archívum és a Google.

hirdetés

A Google Kulturális Intézetének honlapján elérhető tárlat archív képekkel, hangfelvételekkel, videókkal és sok más anyaggal várja a netezőket - olvasható az MTI-hez eljutatott közleményben.

A budapesti OSA Archívum (Open Society Archives) által összeállított angol nyelvű kiállítás anyagában az amatőr fotók, a Szabad Európa Rádió adásából vett részletek, állami propagandafilmek, interjúk és jelentések mellett megtalálható egy kézzel készült rajz is, amely az 1956 október-novemberi budapesti szovjet csapatmozgásokat ábrázolja. A rajzot valószínűleg Király Béla vezérezredes, Budapest Nagy Imre által kinevezett katonai parancsnoka készítette az ENSZ 1956-os különbizottságának meghallgatására.

google.com/culturalinstitute
google.com/culturalinstitute


Ma már másként látjuk a helyzetet

"A kortársak döntő többsége tudta 1989-ben, hogy történelmi léptékkel mérve is korszakos jelentőségű események szemtanúja, ám a fejlemények fényében a többség ma, visszatekintve, másként látja a helyzetet. Pedig nem (csak) a következmények minősítenek egy eseményt" - írta Rév István, az OSA Archívum igazgatója.

A magyar eseményeket feldolgozó virtuális tárlat mellett a Google Kulturális Intézet honlapján további kilenc tematikus kiállítás is megtekinthető, amelyek a cseh, a szlovák és a lengyel rendszerváltást mutatják be ottani intézmények tolmácsolásában.

A kiállítás a www.google.com/culturalinstitute címen tekinthető meg.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés