Amerika minden mennyiségben

Sikeres évet zár az idén az Amerika-specialista Morton's légi utazási iroda, az általuk szervezett körutazások 98 százaléka elindult a meghirdetett időpontban.

Telt ház előtt mutatta be a budapesti Hard Rock Caféban jövő évi árualapját az Észak-Amerikára specializálódott szegedi Morton's légi utazási iroda. Marton József ügyvezető köszöntőjében kiemelte, hogy 20 évvel ezelőtt repülőjegy-eladással indult tevékenységük, manapság azonban egyre jelentősebb forgalmukban az utazásszervezés.

Marton kiemelte, hogy nem csak azokat kell utasnak tekinteni, aki befizet egy útra, hanem az érdeklődőket is, a meggyőzés már persze az utazási iroda dolga. Az irodai dolgozók számára plusz bevételt jelenthet a kényelmi szolgáltatások értékesítése egy-egy túra mellé: így például a nagyobb lábhelyet biztosító prémium economy jellegű repülőjegyek, illetve a fakultatív programok eladása.

Szalai Viktória, a társaság utazásszervezője mutatta be részletesen a jövő évi amerikai kínálatot. Kiemelte, hogy a magyar piacon a legszélesebb kínálatot nyújtják fly and drive programokból, illetve magyar nyelvű idegenvezetéssel szervezett körutazásokból az USA-ba és Kanadába. 36 féle fly and drive túrát kínálnak jövőre. A körutazások után érdemes felajánlani az érdeklődőknek a tengerparti pihenés opcióját, ezt sokan választják végül Floridában vagy Hawaii-on.

A tematikus körutak 98%-a elindult az idén a meghirdetett időpontban, ennek egyik oka, hogy már 6-8 fő jelentkezése esetén megvalósul a program. A programok kombinálhatók is, így egy fly and drive után jöhet akár egy jó kis karibi hajókázás.

A Morton's útjainak egyik erősségét a kiváló idegenvezetők - Gyémánt Balázs, Méhész Zsuzsa és Módos Tünde - jelentik. Ők, túl azon, hogy kiváló helyismerettel rendelkeznek, fiatalos, sokszor újszerű nézőpontból mutatják be Amerikát. Gyémánt Balázs például New York-i idegenvezetői vizsgával is rendelkezik, Méhész Zsuzsa pedig otthonosan mozog a modern gasztronómia világában. 

A szállodák kiválasztásának pedig arra ügyel az iroda, hogy standrd feletti hoteleket kínáljanak, városközponti elhelyezkedéssel. Az sem egy utolsó szempont, hogy náluk a fakultatív programok garantáltan indulnak magyar idegenvezetéssel, ráadásul minden belépőjegyet előre megrendelnek a sorbanállás elkerülésére. 

A túrák tartalmát folyamatosan felülvizsgálják és optimalizálják az utasigények változásával összhangban, így a visszatérő utasoknak mindig kínálnak újdonságokat, így jövőre például az Alaszka, a Kelet- és Nyugat-Kanada vagy a Természet csodái tematikus túrát. 

2015. további újdonsága a Morton's-nál két gasztrotúra, az egyik New York és környéke kulináris élvezeteibe ad bepillantást, míg a másik San Francisco környékén teszi ugyanezt.

A bemutatón azt is megtudtuk, hogy a társaság programjaira nem is annyira a ráérő nyugdíjasok, mint a tizenéves gyerekekkel utazó családok a vevők, nekik könnyebbség, hogy 16 éves korig kínálnak gyerekkedvezményt. A last minute foglalások nem jellemzők ezeknél az utaknál, a foglalások többsége indulés előtt 2-6 hónappal születik. 

A rendezvényen bemutatkozott az Air France - KLM - Alitalia - Delta légi együttműködés, amelyről megtudtuk, hogy 1000 úti célra kiterjedő járathálózatuk révén az egész észak-amerikai kontinenst lefedik, ideális átszállási lehetőségeket kínálva az összes fontosabb város között. Az is elhangzott, hogy érdemes az utazók figyelmét felhívni az Air France Premium Economy szolgáltatására, amely minimális pluszdíjért jelentősen kényelmesebb utazási lehetőséget biztosít.

Az USA nagykövetségének munkatársától azt is megtudtuk, hogy idén 9,9%-kal nőtt az Egyesült Államokba utazó magyarok száma, és elérte a 44 ezer főt. A folyamatosan növekvő forgalom egyik oka a vízumkötelezettség néhány évvel ezelőtti eltörlése, ugyanakkor az ESTA nevű beutazásiengedély-kérelmezés továbbra is érvényben van. Ezt online lehet intézni az USA vám- és határőrségének honlapján. Annak sem kell elkeserednie, akinek az ESTA-kérelmét elutasítják, a nagykövetségen személyes beszélgetés alapján még megkaphatja a beutazási engedélyt, bár ez jóval többe kerül, mint az ESTA 14 dolláros díja. A nagykövetség munkatársa arra is felhívta a figyelmet, hogy több csaló honlap is működik, amely ESTA-szolgáltatást kínál, ezért ügyeljen mindenki, hol kér beutazási engedélyt az USA-ba. 


Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt

Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt 

A BAHART négy új hajóval gazdagodott: a két-két kompot és katamaránt március 28-án, Balatonfüreden, a hajózási szezon kezdetén avatták.
Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben

Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben 

A Moody's hitelminősítő közölte, hogy fontolóra veszi a Boeing minősítésének lerontását.
Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni!

Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni! 

Az április 1-jén, hétfőn újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum legújabb kiállítási darabja egy egykori Margitszigeti Sétajárat.
Útlezárások a reptér felé április 2-től

Útlezárások a reptér felé április 2-től 

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása az április 2-án kezdődő útfelújítások kapcsán.
A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől

A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől 

A háttérben a madridi kormány állhat, amely a magyar konzorciumtól félti a Talgo vonatgyártót.
Személyi változás a Budapest Airportnál

Személyi változás a Budapest Airportnál 

Az általános és fejlesztési vezérigazgató-helyettes 17 év után, március 31-én távozik a vállalattól.
Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat

Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat 

A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.
Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója

Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója 

Dave Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói tisztséget, miután az elődjét, Dennis Muilenburgot leváltották.
A Lufthansa Technik tovább növekedne

A Lufthansa Technik tovább növekedne 

A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója áttekintést adott a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.
Boeing-elkerülő weboldal indult

Boeing-elkerülő weboldal indult 

Pár kattintással kideríthető, hogy egy repülőjáratot pontosan milyen géptípussal teljesít majd a légitársaság.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.