Kényeztetés a Vörös-tenger partján

Aki tisztában van vele, mit várhat el, mi az, amiben része lehet, nem fog csalódni: az egyiptomi tengerparti üdülések a legjobb ár-érték arányt képviselik idén is a magyar piacon. A Kartago Tours hurghadai tanulmányútján jártunk.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nézzük csak meg részletesebben, mit is takar a bevezető „jó, ha tudjuk” kitétele! Először essünk túl a kevésbé kedvező dolgokon! A Vörös-tenger partján még a hazánkban rendkívülinek számító hőségnél is lényegesen melegebb van, ami a nagyon erős napsütéssel párosulva igencsak megterhelheti a szervezetet. Ez ellen persze egyebek mellett elegendő (rengeteg) folyadék elfogyasztásával védekezni lehet. Afrikában persze az sem mindegy, hogy mit iszunk, eszünk. Nem elég, hogy csak palackozott vízzel szabad hidratálni, Egyiptomban nem tanácsos a szállodákon kívül étkezni, és a szálloda all inclusive éttermében is jobb fokozatosan szoktatni gyomrunkat a helyi ízekhez, nem érdemes rögtön az első este minden fogást végigkóstolni a büféasztalról. Minimális odafigyeléssel tehát kivédhetők a kellemetlenségek, amelyek egyébként eltörpülnek az ország szépségei mellett.

A látnivalók, a hangulat, a hotelek könnyen Egyiptom szerelmesévé teszik azt, aki egyszer a Vörös-tenger partjára látogat. A szállodák korszerűek, szépek, kertjük, medencés területük, tengerpartjuk, kiegészítő létesítményeik maximálisan szolgálják a nyaraló kényelmét, kikapcsolódását. A személyzet mindent megtesz a vendégekért, a vendéglátók udvariasak, mosolygósak és nem utolsósorban igyekeznek tisztára suvickolni a hotel minden szegletét.

A Vörös-tenger egyszerűen csodálatos: tiszta, nagyon óvott, simogató kék víz (megtévesztő nevét a partját övező vöröses apró kavicsokról kapta), szigorúan védett élővilág, amelyben még akár az úszni nem tudó is kedvére gyönyörködhet a korallok felett lebegve a nagy sótartalmú tengervízben. Ha nem elég a tenger, akkor részt vehetünk sivatagi szafarin, delfinshow-n, szórakozhat a család víziparkban, vagy akár kényeztethetjük magunkat török fürdőben.

És akkor még nem is beszéltünk Egyiptom nagy turisztikai vonzerejéről, a kihagyhatatlan ókori emlékekről. Fáradtságosan ugyan, de a célért a hosszú utazást bevállalva a tengerparti nyaralást gazdagíthatjuk a gízai piramisok, Luxorban a királyok völgye vagy például az edfui Hórusz-templommal kombinálva az asszuáni gát megtekintésével. Kit ne bizsergetne meg ezeknek még csak az említése is?

Mindezeket a páratlan lehetőségeket kívánta bemutatni a Kartago Tours utazási iroda viszontértékesítőinek és a szaksajtó képviselőinek, amikor a szezonkezdettel egy időben, május 20-án tanulmányutat indított Hurghadára, az egyik legismertebb vörös-tengeri üdülőhelyre.

Gazdag szállodakínálat

Jelenleg a Kartago Tours a hurgadhai térségben (ez a településen és közvetlen környékén felül felöleli a mintegy 60 km távolságban délre lévő safagai és az ugyancsak délre eső Makadi Bay üdülőterületet, illetve északra El Gounát is) jelenleg 44 hotelt szerepeltet a nyaralókínálatában. A választékban a legkülönbözőbb igényeknek megfelelő szálláshelyek lelhetők fel, szinte mindegyik a legjobban keresett négy- és ötcsillagos besorolású, all inclusive ellátással.

Találhat ízlésének megfelelőt, aki a nyüzsgős, bazáros, szórakozóhelyes környéket kedveli, az is, aki ki sem akar mozdulni a szálloda tágas, zöld nyugalmából. Választhatunk kifejezetten gyerekbarát elhelyezést, de éppen a kicsik zsivajától mentes hotelt is. Ha valaki a vízi sportok megszállottja, akkor mehet szörfözésre, kite-ozásra elsőrangú lehetőségeket teremtő szálláshelyre.

És természetesen dönthet a pénztárcánk is, de még a kifejezetten olcsónak számító hotelek is remek tengerparti kikapcsolódásra nyújtanak lehetőséget. Szinte elképzelhetetlen, hogy (illeték nélkül) akár 60 ezer forint körüli összegért is ki lehet gazdálkodni a repülőutat és az egyhetes (helyi) négycsillagos szállodai tartózkodást all inclusive ellátással. De a jobb szállodákért sem kell az utasnak túl mélyen a zsebébe nyúlnia, már alig heti 90-100 ezer forint körül befizethet egy igényes ötcsillagos hotelbe. Az odajutáshoz a főszezonban heti három alkalommal indulnak charterjáratok Budapestről a Kartago Tours szervezésében.

És aki nemcsak fürdőzéssel, napozással kívánja tölteni egyiptomi nyaralását, annak a Kartago Tours, illetve helyi partnerirodája olyan széles kiegészítő programajánlatot állított össze, hogy akár egy kéthetes nyaralás minden napjára juthat egy-egy különleges élmény.

Első a biztonság

Leszögezhetjük, hogy a biztonságért nincs ok aggódni, feszültségnek nyoma sincs (ha leszámítjuk a hazautazásunkkor kezdődő és Egyiptom életében sorsdöntő elnökválasztást kísérő felfokozott hangulatot). A turisták épségét mindenütt nagyon vigyázzák. Ez az egyiptomiak szemszögéből (is) életbe vágóan fontos.

Az ország GDP-jében ugyanis az idegenforgalom néhány évvel ezelőtt még 10-12 százalékkal részesedett. Mára ez bőven 10 százalék alá esett, az idelátogatók száma több millióval, az ebből származó bevétel dollármilliárdokkal zuhant. A gazdasági válság mérte az első csapást a turistáskodásra a megcsappant fizetőképes kereslet okán. De ez még a kisebbik rossz volt, a hatalmas visszaesést a 2011-es úgynevezett arab tavasz közismert eseményei idézték elő, mivel érthetően nem szívesen kockáztatja az utas, hogy egy politikai, társadalmi feszültségekkel ennyire terhes országba utazzon.

Egyiptom mintegy 100 millió lakosának pedig nagy-nagy szüksége van az idelátogatókra. Hatalmas méreteket ölt a szegénység, a munkanélküliség, az elmaradottság, a népesség száma viszont meredeken növekszik.

Sok vidéken élőnek az egyetlen munkalehetőség az idegenforgalomból adódik, szezonban tömegesen vándorolnak az emberek – iszlám többségű ország lévén a férfiak – a tengerparti üdülőhelyekre munkalehetőség reményében.

A nagy többség a megélhetésért (meg mert egyszerűen kedves, barátságos emberek) igyekszik mindent megmozgatni azért, hogy tökéletes nyaralásban lehessen részünk, a hatóságok pedig ezt a biztonság maximális garantálásával támogatják.

Jól példázza az idegenforgalommal szembeni felfokozott várakozást a Luxorban megesett közjáték. Amikor egy alabástromműhelyben a tulajdonos megtudja, hogy magyar vagyok, és újságíró, a lelkemre köti, hogy feltétlenül írjam meg, Egyiptom biztonságos, és nagyon szeretik, nagyon várják a magyar turistákat. Kérésének azért sincs okom nem eleget tenni, mert a személyes tapasztalat sem mutat mást.

Bíznak a növekedésben

A Kartago Tours sem vonhatta ki magát az elmúlt évek meghatározó eseményeinek hatása alól, és az általános tendenciáknak megfelelően szintén elszenvedte az Egyiptomba irányuló utasforgalom visszaesését.

A tavalyi év azonban már jól indult, de az augusztusi újabb politikai hullámvölgynek betudhatóan mégsem sikerült 2013-ban növekedést produkálni. Az utazási irodánál a fejlődés egyik zálogát a globális gazdasági és a helyi politikai-társadalmi helyzet remélhető stabilizálódásában látják, amelynek első bíztató jelei az idei hurghadai előfoglalásoknak az előző évihez képesti 35 százalékos növekedésében tükröződnek.

Az egyik meghatározó közép-európai utazásszervezőként azonban korántsem csak a külső körülményekkel sodródva várják a fejleményeket az Exim-Kartago cégcsoportnál, illetve hazai vállalatánál. Az utasok (vissza)hódítását legalább annyira remélik a szolgáltatások kiváló ár-érték arányától, a fakultatív programok gazdag és egyedi választékától, a magyar piacon exkluzív hotelek és szállodai szolgáltatások bevezetésétől, valamint az eddiginél erősebb marketingtevékenységtől.

A Kartago Tours több évtizedes tapasztalata, megbízhatósága, stabil pénzügyi és nemzetközi háttere szintén azok a tényezők, amelyek az utazni vágyók döntését nagyban befolyásolhatják – hangsúlyozta Hajducsi Tamás marketingigazgató.


A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.