Stockholmot ajánlja a Budapest Airport megújult blogja

A budapesti repülőtér megújult blogja novemberben Stockholm városát ajánlja, mint kiemelt desztinációt a "Rázzuk fel a telet!" kampány első lépéseként.

Az ünnepi időszakban boszorkányos Luca-napi programokkal, filmcsillagtúrákkal, és számunkra vicces elnevezésű, édes kávészünetekkel vár Stockholm, ahol akár még az ünnepekre is bevásárolhatunk.

1. Andalogjon észak Velencéjének lagúnáin!

Az észak Velencéjének is nevezett város a skandináv térség igazi gyöngyszeme: 14 szigetre épült, amelyet 53 híd köt össze, így érdemes hajós túrán körbejárni. Izgalmas hangulatú az 1400-as évektől épülő, színes házakkal és girbegurba utcácskákkal csábító belváros, ahol gyalogszerrel fedezhetjük fel a látnivalókat. Ha pedig elfáradtunk, akkor térjünk be egy fikára valamelyik cukrászdába vagy kávézóba, és kóstoljuk meg a svéd süteményeket egy finom kávé kíséretében.

2. Pihenjen egyet fika-időben!

A nálunk kissé viccesen hangzó fika szó a svédeknél az édes kávészünetet jelenti, amelynek gyakran hódolnak: munkaidőben például két tradicionális fika-időt tartanak, reggel 9-kor és délután 3 óra táján. De fikának hívják azokat a rövid családi vagy baráti programokat is, amelyek nem szólnak másról, csak egy finom kávéról, frissítőről és egy kis édes süteményről. A fika kifejezés egyébként a XIX. századi szlengben alakult ki a kaffe (kávé) szóból, azt megfordítva, azóta a svédek a legnagyobb kávéfogyasztó nemzetté váltak a világon. A svédek fahéjjal vagy kardamommal édesített mini csigasüteményét pedig fikabrödnek nevezik, hiszen legtöbbször pont az ilyen édes félórácskákban fogyasztják egy fekete kíséretében.

3. Ismerje meg a legek városát!

Rekorder látnivalókban igazán nincs hiány Stockholmban! Évente egymillió turista tekinti meg a világ legrégebbi, épen maradt hajóját a Vasa Múzeumban: a 69 méter hosszú csatahajó tulajdonképpen a svédek Titanicja, hiszen 1628-ban, már az első útján elsüllyedt, és pontosan 333 évvel később emelték ki, majd restaurálták a 90%-ban épen maradt hajót. A svéd főváros büszkélkedhet a világ legrégebbi szabadtéri múzeumával is: a Skansen mintegy 150 épülettel, élő állatokkal teli parkkal és számtalan programmal mutatja be a skandináv vidéki életérzést kicsiknek és nagyoknak.

4. Kutassa a filmcsillagok nyomát!

A város számtalan hírességet adott a világnak, így itt született az isteni Garbo és a Casablanca könnyes tekintetű főszereplője, Ingrid Bergman is. A filmkedvelők ne hagyják ki a Gréta Garbo túrát, amelyben megismerhetik a művésznő szülőházát, életének fontos állomásait és nyughelyét csakúgy, mint a neki dedikált múzeumot. A legismertebb stockholmi minden bizonnyal a dinamit feltalálója, Alfred Nobel, aki a világra hagyományozta a Nobel-díjat. A neves feltaláló életét, az általa alapított díj történelmét interaktív kiállítás mutatja be a Nobel Múzeumban. Ha pedig egy kis zenére és bulira vágyunk, akkor kötelező programként próbáljuk ki az Abba Múzeumot.

5. Pattanjon seprűre!

A téli időszakban ünnepi kivilágítással ellensúlyozzák a hosszú, sötét éjszakákat és mandulás-mazsolás forralt borral, azaz glöggel melengetik a fázós utazókat. Svédországban nem ünneplik a Mikulást, ugyanakkor december 13-án, Luca napján boszorkányosan jó programokat szerveznek: ilyenkor a fiatal lányok fehérbe öltözve, adventi koszorúval a fejükön járják a várost, és karácsonyi énekekkel szórakoztatják a nagyérdeműt. A karácsonyi készülődés tulajdonképpen ezzel a mitikus nappal kezdődik, amiről azt tartják, hogy ez az év leghosszabb éjszakája, amikor a boszorkányok megmutatják magukat, az állatok pedig beszélni kezdenek.

6. Gyerekekkel ki ne hagyja a Svéd Tündérmúzeumot!

Stockholm kiváló úti célpont a családoknak is, hiszen a hotelek, a vendéglők és a bevásárlóközpontok gyerekbarát programokkal várják a kicsiket is. A svéd tündérvilág múzeuma, a Junibacken ilyenkor különleges attrakciókkal színesíti állandó kiállítását. A svéd királyi múzeumban, a Royal Armoryban pedig színházi előadásokat rendeznek a gyerekeknek, amelyekben szereplőként is részt vehetnek korhű jelmezekbe öltözve. A felnőtteknek is kihagyhatatlan program a Vasaparken, ahol Európa legnagyobb koripályáján korcsolyázhatunk.

Bár Stockholmban számtalan zenés és szórakoztató programból válogathatunk az év minden időszakában, az idei november azonban még ebből is kiemelkedik. November 11-én kezdődött az International Film Festival, amely a migráció kérdését mutatja be. Ez utóbbi nemcsak Svédországban, de jelenleg Európában mindenhol az egyik legfontosabb téma. November 14-én pedig a Tele2 arénában lépett fel Madonna, aki életében először adott koncertet Stockholmban.


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.