Mi lesz a sorsa a tunéziai charterláncoknak?

A magyarországi utazásszervezők számára komoly feladatot jelent a tunéziai terrortámadás utáni új helyzethez való alkalmazkodás. A tour-operátorok igyekeznek mindent megtenni az utasokért, de az nagyon valószínű, hogy a jelenlegi heti öt charterjáratból pár héten belül maximum 2-3 maradhat. Valószínűleg más desztinációkban bővítik a kapacitásokat.

Jelenleg öt charterlánc közlekedik Magyarországról tunéziai repülőterekre, ezek közül hármat a Kartago Tours, kettőt a Taurus Reisen üzemeltet. Albérlőként a Sun & Fun Holidays és a Neckermann rendelkezik helyekkel ezen járatok valamelyikén. A gépek keddi, pénteki és szombati napokon közlekednek.

A terrortámadás hírére az utazásszervezők bejelentették, hogy azok, akik július 10-éig lemondják tunéziai nyaralásukat, átfoglalhatnak díjmentesen más úti célba, más időpontra. Ezt a lehetőséget időközben kiterjesztették korlátozás nélkül minden későbbi időpontra.

A terrortámadás napján reggel Budapestről még telt házzal indult el a Taurus Reisen járata, és a lövöldözés hírére is csupán öt fő akart azonnal visszautazni Magyarországra. Egy hatfős társaság számára pedig Sousse helyett egy ötcsillagos hammameti szállodában foglalt szállást a Taurus Reisen – tudtuk meg Haythem Jamel ügyvezető igazgatótól. A Taurusnak jelenleg 296 utasa tartózkodik Tunéziában. 

A társaság kinti idegenvezetői szerint a helyzet a megszokott mederben folyik a szállodákban és a strandokon, a kirándulások az eredeti ütemezés szerint indulnak. A Taurus csoportja éppen most van kétnapos sivatagi kiránduláson.

 

Az ügyvezető szerint szükség lesz a kapacitások racionalizálására, erről hamarosan döntést hoznak a több érintett utazásszervezővel való egyeztetést követően. A Taurus minden indulási időpontra lehetőséget ad azoknak az utasoknak, akik nem akarnak elutazni korábban lefoglalt útjukra Tunéziába, hogy későbbi időpontra vagy más úti célra átfoglalják üdülésüket.

Ezt a lehetőséget a Sun & Fun Holidays is biztosítja az utasok részére, sőt ma arról döntöttek, hogy ezzel július tizedike után is korlátlanul élhetnek az utasok – mondta el kérdésünkre Tolga Deniz Sariyüce, a társaság ügyvezetője. A június 29-én kedden induló tunéziai járaton 40 utasa lett volna a társaságnak, közülük végül harmincan fognak elutazni, a többiek egy része lemondta, másik része másik úti célra foglalta át nyaralását.

A Kartago Tours kedden indít legközelebb charterjáratot Tunéziába. Füri Mihályné ügyvezető kérdésünkre elmondta, hogy csak aznap délelőtt derül majd ki, pontosan hány utas fog felszállni az utazásszervező 12:30-kor induló járatára. Járattörlésre a későbbiekben valószínűleg sor fog kerülni, hiszen a legutóbb, június 27-én, szombaton elindult charterjáraton a 187 utasból végül csak 47-en repültek Tunéziába, és úgy néz ki, a jövőben is erre az arányra lehet számítani.

A Kartago Tours szervezésében jelenleg 400 fő tartózkodik az országban, többségük nem kívánja megszakítani nyaralását, de akik az események következtében korábban haza akartak jönni, azok már a pénteki járattal visszajöhettek Magyarországra. A szombati visszafelé induló járat telt házas volt, így aznap plusz utasokat nem tudtak felvenni.

A Kartago Toursnál július 10-e után is lehet díjmentesen módosítani a foglalást, drágább csomag választása esetén csupán a különbözetet kell kifizetni. Az utazásszervező által kínált török és egyiptomi járatok pár nap alatt be is teltek, hiszen az utasok leginkább ebbe a két desztinációba foglalják át útjaikat, de a Kartago Tours már dolgozik a kapacitásbővítésen más úti célokba.

MUISZ: eltekintenek a kötbértől az utazási irodák visszamondás esetén

A tunéziai utakat szervező irodák eltekintenek a kötbér megfizetésétől, ha egy utas visszamondja az utat a pénteki merénylet miatt - mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) alelnöke hétfőn az MTI-nek.

Hozzátette: aki nem akar utazni, annak jogszabály alapján kötbért kellene fizetnie, ennek ellenére a tunéziai utakban érintett négy utazásszervező - a Kartago Tours, a Neckermann, a Taurus Reisen és a Sun and Fun - a történtek miatt "nem ezt a magatartást gyakorolja", hanem vagy visszafizetik a részvételi díjat, vagy alternatív utat ajánlanak fel, általában Törökországba, Görögországba, Bulgáriába vagy Egyiptomba.

Kitért arra, hogy a Tunéziában tartózkodó 890 magyar utasból az eredetileg tervezett menetrend szerint mintegy 180-an jöttek haza a hétvégén, és körülbelül 50-en mentek ki. Hétfő reggel mintegy 750 magyar utas tartózkodott Tunéziában - mondta.

Nyilvánvaló, hogy csökkeni fog az utaslétszám, így charterösszevonásokra lehet számítani - jegyezte meg, hozzátéve: sokan lemondták az utat, de sokan elutaznak, mivel már kivették a szabadságukat.

Molnár Judit kitért arra, hogy a Külügyminisztérium biztonsági szempontból 1-es és 2-es kategóriába sorolja az országokat, ahol az 1-es az utazásra nem ajánlott, a 2-es a fokozott biztonsági kockázatot jelentő ország. Tunézia 2-es kategóriában volt a pénteki merénylet előtt is - ismertette.

 


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?