Borkatedrális a Balatonnál

Indulás előtt sokáig böngésszük a térképet, a GPS meg nem adja ki Kéthely beírása alapján az útvonalat. Pedig amikor elérjük az M7-esnél, a Balaton déli végénél, Marcalinál az odatartó útelágazást, és megpillantjuk Kéthely szélén, a falu határában az óriási modern épületegyüttest, arra a döntésre jutunk: ideje mindenkinek, aki a bor világában ma jártasnak gondolja magát, hogy megjegyezze, merre is van ez a település…

Hiszen egy Fertő-tavi, magyar gyökerekkel is rendelkező família, a Burgenlandban, Gols-nál (Gálosnál) is borászkodással foglalkozó Achs-család, egy fantasztikus borkomplexumot, igazi XXI. századi modern borkatedrálist álmodott és hozott létre, amelyet május 24-én, ünnepélyes keretek közt adtak át.

Látványborászat, gasztro- és kulturális élménnyel fűszerezve

AX – wine (e)motion, azaz a bor élményvilága a Balatonnál – e néven és céllal működik mostantól az a csupa üvegből, fából, csobogó vízből és más különleges anyagokból felépített látványborászat, ahol ezentúl nemcsak készítik Achs-ék prémium minőségű boraikat 22 féle szőlőből, hanem mellette kulturális és gasztronómiai élményt is kínálnak az odalátogatóknak. „Ez egyfajta bor-vernisszázs”, magyarázza Hans Georg Achs, aki a legtöbbet lesz nálunk, hiszen fiával, Thomas-szal közösen ő irányítja mostantól a magyarországi vállalkozást.

Kétlaki lett az Achs család

„Kezdetben édesapámmal Magyarország össze bortermő vidékét bejártuk, mire rátaláltunk erre a vidékre”, mesél a kezdetekről Thomas, a legújabb generáció tagja. „Olyan termőtalajt kerestünk, amely mind prémium minőségű fehér-, mind vörösborkészítéshez alkalmas szőlő befogadására alkalmas. Itt, Kéthelyen, a pannon klíma, a magas humusztartalom, a vulkanikus talaj kiváló víz ellátottsága és nem mellesleg a táj szépsége annyira magával ragadott minket, hogy tudtuk: innen egy tapodtat sem megyünk tovább.

57 hektáron szőlőt ültettünk a kezdetekben (fele-fele részben fehéret ill. kéket), és az első évek mostoha körülményei alapján született meg a döntés: kell egy pincészet is, ahonnét vezetjük, irányítjuk a munkát.”

Futószalag mellett egyél, igyál!

A 1,5 millió eurós támogatásból és a család valamint befektetőik jelentős anyagi ráfordításából, alig két év alatt felépült, most átadott monstre építmény tényleg lélegzetelállító: van benne 300 nm-es belső rendezvényterem, egy 700 nm-es katedrális építmény, kiállításokkal, festménygalériával. 300 nm-en mozi és Black-Box technikával ellátott helyiség, 200 nm-en kóstolóhelyiségek, társalgók és meeting rooms. Külön bisztró van az alsó szinten (300 nm), olyan tapas bárral, ahol futószalagon érkezik az étel-ital a vendég elé. Ugyanilyen futószalagon billegnek az AX boxok a bejáratnál, és néhány ponton a borkészítés fázisait mutatják be komputeres technika segítségével. Óriási területen van még szabadtéri színpad is (700 nm-en), a legkorszerűbb technikával felszerelve, klasszikus vagy modern koncertek, művészeti, kulturális események színvonalas lebonyolítására.

50-100 ezer látogatót várnak majd Achs-ék évente, Közép-Európa bármely szegletéből, egyelőre 11 fő dolgozik velük, de 2014 tavaszától – amikor az AXwine(e)motion kulturális és borélményvilág már egyre jobban ismertté válik – 30-40 embernek adnak majd munkát.


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.