hirdetés
hirdetés

Vendégéjszakák: az október sem volt még a régi

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma októberben 2020 azonos hónapjához viszonyítva 20%-kal nőtt, azonban 10%-kal elmaradt a Covid19-járvány kitörése előtti, 2019. októberi értéktől. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma – elsősorban a járványügyi korlátozások bevezetése miatti alacsony bázis következtében – több mint hat és félszeresére emelkedett, de még így is 48%-kal kevesebb volt a 2019 azonos időszakinál.

hirdetés

2021. októberben az előző év azonos hónapjához képest:

belföldi vendégek száma 23, a vendégéjszakáké 20%-kal növekedett. A vendégszám 474 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,0 millió volt. Az éjszakák 77%-át szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva 25%-kal emelkedett. A panziókban 7,4%-kal volt magasabb a forgalom, a közösségi szálláshelyeken pedig közel másfélszeresére nőtt, utóbbi főként a nagyobb szabású rendezvények szervezésével magyarázható. Az üdülőháztelepeken 8,6, a kempingekben 23%-kal kevesebb éjszakát regisztráltak, mint tavaly októberben. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt, ahol a belföldi vendégéjszakák valamivel több mint ötödét regisztrálták.

A külföldi vendégek száma közel nyolc és félszeresére, a vendégéjszakáké több mint hat és félszeresére emelkedett. A szálláshelyekre érkezett 265 ezer vendég összesen 694 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek 85%-a szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma hétszeresére bővült 2020 októberéhez képest. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldi vendégéjszakák 61%-át regisztrálták.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 109%-kal 37 milliárd forintra növekedett.

2021. októberben:

2099 kereskedelmi szálláshely, köztük 772 szálloda és 834 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.

Az összes vendégéjszaka 60%-át a belföldi vendégek töltötték el.

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 2,5%-kal többet, összességében 2,6 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

2021. január–októberben az előző év azonos időszakához képest:

A kereskedelmi szálláshelyek 3,1%-kal kevesebb, összesen 13 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 3,3, a külföldiek 2,4%-kal kevesebb (9,2, illetve 3,6 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 4,2%-kal nőtt, és 234 milliárd forintot tett ki.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!