hirdetés
hirdetés

Ezek voltak Pécs legnépszerűbb látnivalói

Kiemelkedően jó hónapot zártak Pécsett a város kereskedelmi szálláshelyei, negyven százalékkal több vendéget fogadtak, az elmúlt esztendő azonos időszakához képest. 

hirdetés

Az eltelt tíz hónapban a KSH adatai szerint a baranyai megyeszékhelyen 176.000 vendégéjszakát töltöttek el az ide látogató turisták, a nagyobb részt - hetvenhárom százalékot - a belföldi vendégek jelentették. A vendégforgalmi adatok 2011 azonos időszakához képest 2 százalékos – ami négyezer vendégéjszakát jelent - növekedést mutatnak.

Pécsett október végéig összesen 87.000 vendég fordult meg a város kereskedelmi szálláshelyein, ami egy százalékkal haladja meg a 2011. évi adatokat.

Összességében a közel azonos számú vendég több vendégéjszakát töltött el Pécsett 2012. január és októbere között, mint 2011. azonos időszakában. Az év első tíz hónapjában közel 21.500 külföldi vendég – 1200-zal kevesebb - és 65.600 belföldi turista – 1800-zal több - töltött el legalább egy éjszakát, átlagosan két napot a mecsekalji városban. A januártól októberig tartó időszakban a Baranya székhelyén eltöltött vendégéjszakák száma februárban, áprilisban, júniusban, augusztusban és októberben is meghaladta a 2011. évi adatokat.

Az idén áprilisban bevezetett Magyarországon egyedülálló turisztikai kártya vendégforgalmi adatai is bíztatóak. Az Irány Pécs! kártyát a TÉDÉEM PÉCS Turisztikai Nonprofit Kft. üzemelteti és tizennyolc pécsi szálláshelyen kapják meg ingyenesen az ott megszálló vendégek, akik huszonkettő elfogadóhelyen használhatják a fejenként, összesen 9000 forint értékben kedvezményeket nyújtó kártyát.

Fotó: Eozin Magazin
Fotó: Eozin Magazin

A kártyás vendégek körében a Székesegyház, a Múzeum utca, valamint a Zsolnay Kulturális Negyed Rózsaszín Zsolnay kiállítása voltak a legnépszerűbbek.

Kiemelkedően sok vendég használta a hét ingyenes szolgáltatás igénybevételére jogosító kártyát az októberi és novemberi hosszú hétvégéken. A vendégek átlagosan kettő kedvezményt vettek igénybe, de nemcsak az ingyenesek közül, hanem a 20-50 százalék közötti engedményt nyújtó pécsi szolgáltatások közül is.

Pécs fő turisztikai attrakcióit közel négyszázkilencvennyolcezren nézték meg az év első tíz hónapjában. A Székesegyházat és a Dóm Múzeumot összesen negyvenháromezren keresték fel. Az UNESCO világörökségi helyszínén, a Cella Septichora Látogatóközpontban októberig közel harminchétezren jártak, hatezerrel többen, mint az elmúlt év azonos időszakában. A Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága által üzemeltetett pécsi múzeumok és kiállítások 2012 októberéig hetvenhétezer-ötszáz vendéget fogadtak, a legtöbben júniusban kereste fel ezeket a helyszíneket.

A teljes kínálatával működő Zsolnay Kulturális Negyed kiállításai is sok látogatót vonzottak. A Gyugyi gyűjteményt harmincnégyezren nézték meg októberig, ezzel Pécs leglátogatottabb múzeumává vált. A Rózsaszín Zsolnay Kiállítást huszonnégyezer-nyolcszázan tekintették meg, s a tavasszal megnyitott, a Zsolnay család életét bemutató Család- és Gyártörténeti Kiállítást tizennégyezer-ötszázan keresték fel. A tavaly júliusban átadott Zsolnay Mauzóleumban huszonkilencezer-nyolcszázan jártak.

Nagy népszerűségnek örvend a Planetárium is, amelynek előadásait hét hónap alatt tizenháromezer-ötszázan látták. A Labor – Interaktív Varázstér huszonötezer vendéget fogadott, míg a Zsolnay Látványmanufaktúrában tizenhatezer-nyolcszázan fordultak meg, s ismerkedtek meg a világhírű porcelán gyártási folyamatával.

A jelentős átalakulás előtt álló pécsi Állatkertet és annak részét képező belvárosi Akvárium Terráriumot is háromezerrel többen, kilencvennégyezer-kétszázan keresték januártól októberig, mint az elmúlt esztendő azonos időszakában.

Szalai Kornélia
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk