hirdetés
hirdetés

Indulhat a korlátlan beutazás a szomszédos országokból

Június 23-tól teszt- és karanténkötelezettség nélkül léphetnek be hozzánk szárazföldi- és vízi úton a szomszédos államokból az utasok állampolgárságtól függetlenül, kivéve Ukrajnát. A repülés kivételt képez a rendelet hatálya alól.

hirdetés

A Magyar Közlönyben kedd éjjel jelent meg a beutazást megkönnyítő jogszabály. A kormány módosította a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) kormányrendeletet. A módosítás Ausztriából, Horvátországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából és Szlovéniából június 23-tól lehetővé teszi a korlátozások nélküli belépést Magyarország területére, kivéve légi úton. Ukrajnával kapcsolatban nem tett ilyen könnyítést hazánk.

Az intézkedés azután lépett életbe, hogy egy hete Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette: Magyarország június 24-től visszaállítja schengeni határain a normális átjárást.

Emellett Kazahsztánnal tovább bővült azoknak az országoknak a köre, amelyekkel hazánk kétoldalú megállapodást kötött a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról. Ezek a következők:

    Albánia
    Bahrein
    Ciprus
    Csehország
    Észak-macedónia
    Grúzia
    Horvátország
    Kazahsztán
    Marokkó
    Moldávia
    Mongólia
    Montenegró
    Szerbia
    Szlovákia
    Szlovénia
    Törökország
    Ukrajna

A rendelet szerinti tehát az ezekben az országokban kiállított és még érvényes védettségi igazolványok felmutatásával be tudnak utazni a felsorolt országok állampolgárai, valamint a felügyeletük alatt álló 18 éven aluliak is, és a magyar állampolgárok védettségi igazolványukkal meg tudják látogatni ezeket az államokat. 

Frissítve:

Az MTI tájékoztatása alapján ugyancsak korlátozás nélkül utazhat, aki a Magyarországra belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül átesett a Covid-19 betegségen vagy felmutatja - akár applikáción keresztül - védettségi igazolványát, valamint az azon feltüntetett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványát. Beléphet vele a felügyelete alatt álló 18 éven aluli is.  

A rendőrség honlapján részletes tájékoztató olvasható többi között a magyar állampolgárok, a magyar állampolgársággal nem rendelkezők határátlépéséről, a sporteseményekre és a kulturális rendezvényekre belépés szabályairól, a Magyarországon átutazókra vonatkozó szabályokról, a repülőtérre vagy repülőtérről történő tranzit speciális szabályairól. Akinek további információkra van szüksége, ITT több telefonszámot is talál.

Turizmus Online/MTI

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk