hirdetés
hirdetés

Jókora minimálbér-emelés körvonalazódik

Közelíti az idei szintet a várható emelés, de még tart az egyezkedés a munkáltatók és a szakszervezetek között. 

hirdetés

15-17 százalékos emelés várható a minimálbérben jövőre.  A munkáltatóktól 15 százalék alatti számokat hallottam, munkavállalói oldalról pedig 15 százalék felettit. Nagyjából ekörül látom az egyezséget, de ez teljességgel a partnerektől függ - árulta el az Indexnek Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Czomba Sándor már korábban, a előző Orbán-kormányban is betöltötte ezt a pozíciót, most a pedig a legutóbbi kormányátalakítás után kapta meg ismét ezt a feladatot. 

Az államtitkár az MTI-nek elmondta: a partnerség jegyében, konstruktívan folytatódtak a jövő évi minimálbérről szóló egyeztetések. Ugyanakkor hangsúlyozta a csütörtöki tárgyalási fordulót követően azt is, hogy a kormány a járulékcsökkentések terén már „elment a falig”, és arra kérte a munkáltatók és munkavállalók képviselőit, hogy ők is tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy sikeresen meg tudjanak állapodni a 2023-as kötelező legkisebb keresetek mértékéről.

„El kell kerülnünk a recessziót, meg kell védenünk a teljes foglalkoztatottságot és a családokat. Ehhez jól teljesítő gazdaságra van szükség. Mindenki abban érdekelt, hogy a megállapodás megszülessen, csak így őrizhető meg a bérbiztonság, a munkahelyek és vállalkozások stabilitása” – így fogalmazott.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a munkáltatók is érdemi segítségben részesülnek: a kormány Gyármentő Programot, valamint ehhez kapcsolódóan 100-100 milliárdos garancia és hitelprogramot indított, kiterjesztette a kkv-kra a kamatstopot, rendkívül kedvező hitelt biztosít a Széchenyi Kártya Programon keresztül, valamint elindította az energia-intenzív kkv-k támogatását 220 milliárd forintos kerettel.

Az államtitkár megállapította, hogy közeledtek az álláspontok, a tárgyalások pedig a jövő hét folyamán folytatódnak.

Ha az államtitkár várakozása szerint alakulnak a tárgyalások, akkor 230-235 000 forint körül alakulhat jövőre a bruttó minimálbér összege.

(forrás: MTI, Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk