hirdetés
hirdetés

Készpénzre válthatják a cafeteria-juttatásokat

Akár már a jövő héten döntés születhet a cafeteria-rendszer átalakításáról. A szabályok átírására több lehetőség kínálkozik, ezek egyike szerint készpénz váltaná fel a mostani étkezési és ajándékutalványokat.

hirdetés

Ha ez az elképzelés valósul meg, nagyjából havi húszezer forinthoz juthatna az ország mind a négymillió munkavállalója, a minimálbéresek havi juttatása pedig akár 140 ezer forint közelébe is emelkedhetne – írja a Magyar Idők.

Miután az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy uniós jogot sért a SZÉP-kártya és az Erzsébet-utalvány rendszere, valószínű, hogy a cafeteria-rendszer nem marad meg a jelenlegi formájában. Márciusban Orbán Viktor a cafeteria-juttatások készpénzre váltásáról és nyílt, kettős bérrendszer bevezetéséről beszélt. Eszerint a jövedelem egyik részét adná az alapbér, amely után járulékot szedne be az állam, a másik részre, a cafeteria helyébe lépő összegre viszont nem számítanának fel ilyen terhet.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére az érdekképviseletek elkészítették javaslatukat. Az indítvány azt tartalmazta, hogy szűnjön meg az étkezési és ajándékutalványok adókedvezménye, ellenben lépjen életbe olyan paragrafus, amely mind a négymillió magyar munkavállalónak kedvezményes adózású bérkiegészítést kínál. A SZÉP-kártyát megtartanák a javaslattevők, a kártyarendszer ugyanis – szerintük – létfontosságú a honi turizmus fejlődésének előmozdításában.

Vagyis a cafeteria-rendszer átalakításának egyik lehetséges forgatókönyve úgy nézhet ki, hogy a SZÉP-kártya a jövőben is megmaradna, Erzsébet-utalványokat viszont 2017-ben nemigen kapnának már a munkavállalók. A papírlapok helyét kedvezményes adózású bérkiegészítés venné át, ez a juttatás havi húszezer forint körül mozoghatna.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk