hirdetés

Kiemelkedően teljesít a turizmus, rekordévet zárt a SZÉP kártya

A turizmus növekedése már negyedik éve töretlen. Az ágazat tartósan jó teljesítményét a hazánkban megvalósuló turisztikai fejlesztések és a szolgáltatások minőségének javulása mellett a rekordévet záró SZÉP kártya is segítette. A tavalyi év turisztikai eredményeit Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter foglalta össze a Szépművészeti Múzeumban megtartott sajtótájékoztatóján.

hirdetés

A belföldi turizmus növekedésének motorja továbbra is a SZÉP kártya, mondta a miniszter, aki a statisztikák alapján elmondta, hogy az elmúlt év első 11 hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek 15 milliárd forint értékben fogadták el a SZÉP kártyát, és ez nyolc százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az adatok szerint a kártya bevezetése óta csaknem 185 milliárd forint áramlott a vállalkozásokhoz. Varga Mihály szerint a kormányzat a SZÉP kártya rendszerére továbbra is a foglalkoztatás élénkítő eszközeként is tekint.

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy mivel az elfogadóhelyek 80 százaléka vidéki, a SZÉP kártya elsősorban vidéken generál forgalmat, stabilizálja a már meglévő munkahelyeket és hozzájárul az új munkahelyek létrehozásához.

A miniszter szerint örvendetes, hogy a kormányzat döntése szerint a SZÉP kártya az idén is megtartja kedvezményes adózását. Kedvező tendencia ugyanakkor, hogy a vendégek nemcsak SZÉP kártyával fizettek és a tartósnak bizonyult gazdasági növekedésnek köszönhetően a családok már a jövedelmükből is többet tudnak pihenésre, munkaképességük javítására költeni – mondta Varga Mihály.

A tájékoztatón elhangzott, hogy csaknem 7 százalékkal emelkedett a vendégek, és mintegy 5 százalékkal a vendégéjszakák száma tavaly novemberig az előző évhez képest. Egy év alatt a belföldi szállás-díj bevételek közel 15 százalékkal, a külföldiek csaknem 10 százalékkal nőttek.

Varga Mihály azt is elmondta, hogy örvendetes, hogy míg más országokban visszaesett az orosz vendégek száma, addig hazánkat továbbra is szívesen keresik fel. (A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint folyamatos a visszaesés az orosz piacról: míg az első félév során minden hónapban nőtt a forgalom, a későbbiekben hónapról-hónapra nő a lemaradás, novemberben 8%-os volt az orosz vendégforgalom visszaesése, bár még így is 2%-kal több volt az orosz vendégéjszaka, mint 2013 első 11. hónapjában. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy ha folytatódott decemberben is a tendencia, akkor éves átlagban maximum stagnált az orosz piac - a szerk.)

Az összegzésből kitűnt, hogy tavaly az ország minden régiójában emelkedett a turizmus forgalma. Tavaly januártól-novemberig 8.89 millió vendég mintegy 22,74 millió vendégéjszakát töltött el a szálláshelyeken.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Vajon lesznek fennakadások a turizmusban az idei főszezonban?

Partnerünk