hirdetés

Kóstoló a Sárrét ízeiből, megelevenítik a csökölyi komatálazást a Tájházak Napján

2013 óta minden év tavaszán megrendezik a Tájházak Napját, hogy a néprajzi, az építészeti, a viseleti örökséget őrzők bemutathassák kincseiket az érdeklődőknek - mondta a Turizmus Online-nak Hegedűsné Majnár Márta, a Magyarországi Tájházak Szövetségének ügyvezető elnöke. - Hozzátette: az a céljuk, hogy ilyenkor a tájházak  még inkább a kíváncsiak középpontjába kerüljenek, ezért színes programokkal, egyedi lehetőségekkel várják őket.

hirdetés

Az idei jeles eseményt a hét végén: április 22-én és 23-án tartják országszerte. A csatlakozó tájházak a legtöbb helyen ingyenesen kínálják rendezvényeiket. Meghatározott időpontokban szakmai vezetéssel mutatják be az egyes épületeket és azok berendezéseit. Sok helyen pedig hagyományőrző csoportok is fellépnek, továbbá kézműipari termékeket mutatnak be, vásárolhatnak és a vidám eszem-iszomhoz is csatlakozhatnak a vendégek.

Nagyrózsát sütnek és felölthetik a boldogi népviseletet

A Tájházak Napjának idei kiemelt helyszíne Heves megyében, a Hatvanhoz közeli Boldogon lesz, ahol a nemrég felújított tájház színes programokkal várja a látogatókat. A nyitáskor hagyományőrző műsor fogadja az érkezőket.

A helyszínen a kézműves mesterségek közül a kosárfonást és a korongozást próbálhatják ki az érdeklődők. Emellett a falu jellegzetes süteményét, a hagyományos boldogi nagyrózsát sütik a látogatóknak, amelyet meg is ízlelhetnek.

Akik pedig szeretnék magukra ölteni az országos hírű boldogi népviseletet, ezt is megtehetik, amelyet fotón örökíthetnek meg. A tervezett program szerint a tájházban kétóránként tartanak tárlatvezetést és az érdeklődők várakozás közben lovas kocsiról szemlélhetik meg a falut.

A híres boldogi népviselet (Fotó Mentusz Károly)
A híres boldogi népviselet (Fotó Mentusz Károly)

 A Zöldág-járástól a kvircedli készítésig

Hegedűsné Majnár Márta más rendezvényekről is ízelítőt adott. Így - többek között - Szegeden, az Alsóvárosi Tájházban az alföldi pásztorok életével ismerkedhetnek meg, ahol például pásztorbotot is faraghatnak, valamint bőrtarsolyokat is készíthetnek. Edelényben, a Borsodi Tájházban a Kemencés Baráti Kör frissen sült kenyérrel várja majd a vendégeket, amelyhez fokhagymás tejfölt is szolgálnak. Bátaszéken a nyitott tájház programját összekötik a Föld-napi Molyhos Ünnep rendezvényével. Ezt a 2016-os Európa Év Fájánál, a helyi molyhos tölgynél, piknikkel egybekötve tartják. 

A felújított boldogi tájház kívülről (Fotó Mentusz Károly)
A felújított boldogi tájház kívülről (Fotó Mentusz Károly)

Cigándon, Zöldág-járást tartanak a Bodrogközi Múzeumportán, ahol a tavaszt, a természet megújulását jelképező énekes játékot elevenítik fel. A Szent György-nap Nagyrábén a juhászati hagyományok felelevenítését szolgálja. De ekkor rendezik a Sárrét Íze Fesztivált is, amely a térség legnagyobb gasztronómiai parádéja.

A díszes bubos kemence (Fotó Mentusz Károly)
A díszes bubos kemence (Fotó Mentusz Károly)

Csökölyön hagyományőrző zenés, táncos műsor várja a látogatókat a múzeumkert udvarán. A nap attrakciójaként a helyi hagyományőrzők közreműködésével a valamikori csökölyi komatálazást elevenítik fel.

Móron, a Lamberg kastély Sváb Tájházában a német nemzetiségi hagyományok kerülnek a középpontba. A helyi asszonyok bemutatják az egykori paraszti élethez tartozott tevékenységeket, mint a kukorica morzsolást, vagy a kvircedli - borba mártogatós híres sváb sütemény - készítést. Ugyanakkor elmesélik az ezekkel kapcsolatos élményeiket is. Különböző fánkféleségek vására színesíti a tájházak napját Somogyszobon, ahol népi játékokkal játszhatnak népi játékokat a Vilma-ház portáján.

A tájház hangulatos udvara (Fotó Mentusz Károly)
A tájház hangulatos udvara (Fotó Mentusz Károly)

A további helyszínekről is információkat szerezhetnek az érdeklődők a szövetség honlapjáról, illetve a tájházszövetség Facebook oldalán is. A tájházak hétvégi napján a bemutatók mellett a helyi tavaszi és nyári programajánlatokra, eseményekre is felhívják majd a vendégek figyelmét. 

Ime, a régi konyhaberendezés (Fotó Mentusz Károiy)
Ime, a régi konyhaberendezés (Fotó Mentusz Károiy)

A világörökségi listára kerülhetnek

Az ügyvezető elnök lapunknak azt is elmondta, hogy napjainkban több mint négyszáz tájház működik hazánkban. Ezek mind az örökséget őrzik. Amióta a Leader-pályázatokat meghirdették, a tájházak száma is nőtt. Egyre több helyi közösség érzett indíttatást arra, hogy a még menthető értékeket megőrizzék és az adott településekre jellemző régi, felújított házakban be is mutassák az érdeklődőknek.

A magyarországi tájházak hálózata már közel két évtizede, hogy felkerült a világörökségi várományosi listára, amelyet nemrég meg is újítottak. Így a következő években minden esély meg van arra, hogy a hazai tájházi hálózat felkerülhessen a tényleges listára és ezzel a világörökségi helyszínek közé.

 

Mentusz Károly
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk