hirdetés
hirdetés

Látogatható lesz a titkos alagút

A Pécsi Egyházmegye két évvel ezelőtt szinte napra pontosan a pénteki projektzáró rendezvénnyel egy időben írta alá azt a támogatási szerződést, amely révén megkezdhette Pécs belvárosában található, egyedülálló értékű épületeinek turisztikai célú felújítását. 

hirdetés

A Püspökvár titkai – a püspöki palotától a dzsámiig elnevezésű, 1,5 milliárd forint uniós támogatásból megvalósuló projekt elsődleges célja a Pécsi Egyházmegye belvárosi épületeinek felújítása, turisztikai vonzerejük növelése. A beruházás keretében újjávarázsolták az egyházmegyei múzeumnak, a művészettörténeti gyűjtemény műtárgyaiból, festményeiből, szobraiból álló Püspöki KincsTárnak otthont adó Káptalan utcai egykori kanonoki házat, a Martyn házat és a közeli zarándokszállást, felújították és látogathatóvá tették a székesegyház délkeleti tornyát, az épület tetejének javításával megszüntették a Bazilika beázását, védelmet nyújtva ezzel az ott található Székely Bertalan- és Lotz Károly-freskóknak. Utolsó lépésként megújult a püspöki palota és annak kertje, valamint abból a püspöki pincészetbe vezető titkos alagút. Az egykori magtár is új szerepet kapott, a jövőben látogatóközpontként és konferencia-helyszínként működik majd.

Az elkövetkező hónapokban a kiállító terek berendezésére kerül sor, valamint visszakerülnek a helyükre a restaurált műtárgyak, és befejeződik a felújított terek berendezése is.

Püspöki palota
Püspöki palota

A dzsámi új főbejárata

A projekt keretében megvalósult felújítások során a legszembetűnőbb változáson a dzsámi ment át, amely új főbejáratot kapott. A Mekka felőli oldalra tervezett, az előlépcső keretrendszerébe beépülő és ahhoz igazodó, az altemplomi szinten megnyitott bejáraton keresztül vezet az út a fogadótérhez, így új turisztikai útvonalon tárulnak fel a több évszázados emlék eddig rejtett terei.

A pénteki projektzárón részt vett Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára, aki egyebek mellett arról szólt, hogy a pécsi egyházmegye által megvalósított beruházások a múlt értékeinek megőrzése mellett megfelelnek a 21. század kihívásainak. Kiemelte, a megújult, átalakított épületek magas színvonalon szolgálják a velük szemben támasztott kulturális, turisztikai és vallási igényeket, ami várhatóan hatással lesz az idegenforgalomra, a város gazdaságára.

Püspöki palota kertje
Püspöki palota kertje

Mindehhez Udvardy György megyéspüspök hozzátette, hogy a támogatás felhasználásával a rekonstrukcióra szoruló épületek közül néhányat sikerült felújítani, amelyek ezáltal alkalmassá váltak arra, hogy bennük bemutathassák az egyházmegye értékeit, kincseit a híveknek, a zarándokoknak, a turistáknak, a város lakóinak. Kitért arra is, hogy jelenleg két nagy és negyvenhét kisebb projekt zajlik az egyházmegyében.

A turisták számára a megújult épületek, közöttük a Püspöki Palota és annak kertje 2015 tavaszától nyitja meg kapuit.

Szalai Kornélia
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai