hirdetés
hirdetés

Magyarországon járt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije

Idén a tavalyi Virágos Magyarország győztesei, Nagykőrös és Csemő képviseli hazánkat az Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) versenyen, a nemzetközi zsűri a napokban a településeken járt.

hirdetés

Nagykőrös és Csemő felkészülése már a hazai díjkiosztó ünnepség után elkezdődött, kertészekből, tájépítészekből és turisztikai szakértőkből álló bizottság segítette mindvégig a két települést.

Az 1975-ben elindult Entente Florale Europe immár Európa legrégibb és legsikeresebb környezetszépítő versenyévé nőtte ki magát. Évente mintegy 40 millió embert képes megmozgatni a kontinensen, és idén sincs ez másképp: 9 ország 15 ezer települése méreti meg magát a nemzetközi versenyen. A kezdeményezésfontos célja a virágosítás, de az elbírálás során nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, az ökológiára, a környezettudatos oktatásra, a természeti és épített örökség megőrzésére, a korszerű hulladék- és energiagazdálkodásra, valamint a tájvédelem kérdésére is. A verseny nagy kihívást jelent minden nevező településnek, hiszen a mezőny nagyon erős, a résztvevők olyan elismerten magas színvonalú környezeti kultúrával rendelkező országok, mint Németország, Ausztria, Belgium, de erős versenytárs Csehország, Szlovénia, Olaszország és Írország is.

A legjobbak közé idén 14 település került be az Entente Florale Europe tagországaiból, így önmagában már az is hatalmas eredménynek számít, hogy Magyarországot két település képviselheti. A részt vevő országok küldöttjeiből álló nemzetközi zsűri július 2-án és 3-án kereste fel Nagykőröst és Csemőt. A zsűritagok azonban nem csak megtekintették a tavalyi év legvirágosabb magyar településeit, látogatásuk alatt számos hasznos szakmai tanácsot is adtak a települések képviselőinek, segítve a további fejlődést.

A zsűri elnöke, Rudi Geerardyn (Belgium) összefoglalójában kiemelte, hogy Nagykőrös épített öröksége és hagyományai erős turisztikai potenciált hordoznak, míg Csemő a magyar kertkultúra ápolásában vállal fontos szerepet a magyar nemesítésű egynyári virágok termesztésével és népszerűsítésével.

Az európai verseny díjkiosztó ünnepségét 2019. szeptember 28-án tartják Ausztriában, Haus im Ennstal községben. Ekkor derül ki, hogy a két magyar induló település milyen eredményt ér el a nemzetközi mezőnyben, és sikerül-e Magyarországnak további elismeréseket szereznie az elmúlt huszonhét évben elnyert 10 arany, 26 ezüst és 10 bronz minősítés, valamint 10 Európa-díj mellé.

Az idei Virágos Magyarország verseny is javában zajlik, amelyre immár erdélyi magyarlakta települések is nevezhettek. A megmérettetésre a tavalyinál is több, 333 nevezés érkezett, a területi szintű értékeléseknek köszönhetően pedig még több településnek lesz esélye arra, hogy jövőre hazánkat képviselje az Entente Florale Europe-n.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk