hirdetés

Visszaesett a vendégforgalom Hévízen

Bár az első félév jól indult a zalai fürdővárosban, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb turisztikai statisztikái szerint kedvezőtlen folyamatok láthatók a hévízi vendégforgalomban: a legtöbb küldőpiacról és belföldről is csökkent a forgalom.

hirdetés

A gyógyfürdőhelyen az év első tizenegy hónapjában 934 ezer éjszakát töltöttek a vendégek a kereskedelmi szálláshelyeken, ami 5,7 százalékkal marad el a múlt év azonos időszakától.

A teljes forgalom alig harmadát adó hazai vendégeknél 3,6 százalékos a visszaesés, miközben a vendégéjszakákból 68,2 százalékkal részesedő külföldi vendégek összes tartózkodási ideje 6,6 százalékkal csökkent.

Az összesen 637 ezer külföldi éjszakából egyenként ötezer éjszakánál nagyobb forgalmat biztosító 12 ország esetén kilencnél látható kisebb-nagyobb visszaesés.

A csökkenés mértéke a 203 ezres forgalmú németeknél 11,5 százalék, az osztrákoknál 8,3 százalék, a cseheknél 14,4, a svájciaknál 4,1, az ukránoknál 13,7, a szlovákoknál 15,3, az izraelieknél 23,4, a kínaiaknál 7,7, a franciáknál 14,4 százalékos.

A fentiekkel ellentétben az olaszoknál 24,9 százalékkal, a lengyeleknél 78,3 százalékkal nőtt a forgalom. Igaz, mindkét esetben csak 6 ezer körüli a 11 hónap alatt produkált éjszaka szám.

Az igazán jelentős forgalmat bonyolító küldőterületek közül egyedül a külföldi forgalom 36,9 százalékát adó Oroszország tartotta meg korábbi pozícióját. A 235 ezer eddigi orosz vendégéjszaka 0,1 százalékkal haladja meg a múlt évi első 11 hónap eredményét.

A legutolsó ismert adatok alapján azonban itt sem lehet felhőtlen az érintett hévízi szolgáltatók öröme. Ugyanis miközben júniusban még 9 százalékos és júliusban is 4,9 százalékos forgalomnövekedést regisztrálhattak az orosz piacról, az elmúlt hónapokban negatívba fordultak a folyamatok.

Augusztusban hét százalékos visszaesést rögzítettek, szeptemberben 4,9 százalékos, októberben már 17,8 százalékos, novemberben pedig 8,2 százalékos volt az orosz vendégek által generált vendégéjszaka forgalom csökkenése az egy évvel korábbihoz képest.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Vajon lesznek fennakadások a turizmusban az idei főszezonban?

Partnerünk