2015 legnagyobb nyertesei és vesztesei a turizmusban

2015-ben 1 milliárd 184 millió nemzetközi turistaérkezésről számolt be a Turisztikai Világszervezet, de az eredmények országonként eltérőek. Nézzük, kik teljesítettek a legjobban, és kik a legrosszabbul.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Turisztikai Világszervezet jelentése szerint közel 1,2 milliárd nemzetközi turistaérkezést regisztráltak 2015-ben, ami abszolút rekordnak számít.

A világ leglátogatottabb országa még mindig Franciaország, amely 3%-os növekedéssel 86,3 millió turistát fogadott 2015-ben. Ezt követi az Egyesült Államok 77,9 millió turistaérkezéssel, majd Spanyolország 68,1 látogatóval. A top 10-be került még Kína (56,9 millió), Olaszország (50,8 millió), Törökország (39,3 millió), Németország (35 millió), az Egyesült Királyság (33,9 millió), Mexikó (32,1 millió) és Oroszország (31,6 millió).

A növekedés ütemét nézve Paraguay az igazi győztes, a dél-amerikai országba ugyanis 97%-kal több turista érkezett 2015 első három negyedévében, mint az előző év azonos időszakában. Paraguayban 2014-ben csupán 649.000 turistaérkezést regisztráltak, míg az említett 2015-ös időszakban ez a szám 1,28 millióra nőtt. Hasonló mértékben nőtt Tádzsikisztán turizmusa: az ázsiai országba tavaly 94%-kal több turista érkezett (2014-ben 414.000 turistát fogadtak), a harmadik helyen szereplő Niue 62,9%-kal több látogatónak örülhetett, a negyedik helyre pedig Japán kerül 47,5%-os bővüléssel, a szigetország így 20 millióra növelte a külföldi turisták számát. Izland 29,8%-os, Bosznia-Hercegovina 28,2%-os, Panama 22,4%-os, Thaiföld 22,3%-os, Chile 20,4%-os növekedéssel került fel a top 10-es listára, és bár a Telegraph cikke a Seychelle-szigeteket teszi a tizedik helyre 18,7%-os növekedéssel, a magyarországi turistaérkezések száma az első három negyedévben 19,1%-kal nőtt, így akár a Seychelle-szigetekét is megelőzheti, ha az októberi és novemberi visszaesés nem hat jelentős mértékben az éves adatokra.

A nagy visszaesők

Számos ország azonban nem járt ilyen jól, mint a fent említett deszinációk. Volt, ahol zavargások, máshol – például Sierra Leonéban (-45,6%) – az ebola járvány kitörése okozott visszaesést a turisták számában. Tunéziának sem volt túl jó éve, a júniusi terrortámadás – melynek során 38 turista vesztette életét Sousse tengerpartján – az éves turistaérkezések számában 25,2%-os csökkenést eredményezett.

A legnagyobb visszaesést azonban nem Tunézia, hanem Tuvalu szenvedte el, ide 78,4%-kal kevesebb turista érkezett tavaly, mint 2014-ben. A második helyre került San Marino 32,1%-os zuhanással, és a harmadik helyen szerepel Tunézia a már említett 25,2%-os csökkenéssel. Nem teljesített túl jól Palesztina (-22,7%), Mikronézia (-20,5%), Vanuatu (-18,7%), Luxemburg (-16,9%), Bhután (-14,8%), Kenya (-13,7%) és Azerbajdzsán (-11,1%) sem.

Egyiptom turizmusa sem hozott túl jó eredményeket: 2010-ben még 14,1 millió turista érkezett ide, a zavargások eredményeképpen 2014-ben már csak 9,6 millióan látogattak az országba, 2015-ben pedig ez a szám tovább csökkent 9,4 millióra.

A Karib-térség az élen, Észak-Afrika a sereghajtó

A térségek közül a Karib-térség és Közép-Amerika beutazó turizmusa nőtt a legdinamikusabban, előbbi 7,4%-kal, utóbbi pedig 7,1%-kal, és Észak-Afrika zuhant a legnagyobbat, ott 7,8%-kal kevesebb turistaérkezést regisztráltak 2014-hez képest.

Az európai országok több – összesen 609,1 millió – nemzetközi turistát fogadtak, mint a világ többi része összesen. Számos európai ország örülhetett kiemelkedő növekedésnek, úgy mint Magyarország (19,1%), Szlovákia (13,3%), Írország (14%), Görögország (7,9%), Horvátország (9,1%), Svédország (10,2%), Portugália (9,7%) és Norvégia (7,5%). Érdekesség, hogy Európa legkevésbé látogatott országa Liechtenstein, ahova 2014-ben csupán 61.000 turista látogatott. Nem sokkal többen érkeznek San Marinóba (75.000) és Moldovába (94.000) sem.

Törökország turizmusa is dinamikusan növekszik: ahhoz képest, hogy 2000-ben még csak 9,6 millió turista kereste fel az országot, 2015-ben már 39,3 millióan választották ezt a desztinációt. Szaúd-Arábia sem panaszkodhat, 2005-ben ugyanis még csak 8 millió turistát fogadtak, míg tavaly 19 millióan keresték fel az országot. Olyan országok tudták még minimum megduplázni a turistaérkezések számát az elmúlt évtizedben, mint Thaiföld, Dél-Korea, Japán, Svédország, Vietnam és Irán.

Vannak olyan országok, ahova tízezernél is kevesebb turista érkezett tavaly, ilyen például Tuvalu – ahol egyébként korábban II. Erzsébet brit királynő is megfordult –, Pápua Új-Guinea, a Marshall-szigetek vagy São Tomé és Príncipe.

Dél-Afrika – valutájuk, a rand angol fonthoz mért gyengülése következtében – jelenleg nagyszerű ár-érték arányú desztinációnak számít, bár a turisták száma itt is 6,9%-kal csökkent tavaly.

A turisták még mindig júliusban és augusztusban utaznak a legszívesebben, és februárban a legkevésbé.

A nemzetközi turistaérkezések száma – a gazdasági világválság eredményeképpen – 2009-ben csökkent utoljára, 2010 óta pedig folyamatosan növekvő pályán van.

Forrás: The Telegraph


A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.