hirdetés
hirdetés

36 év után újra lehet légi járat Irán és az USA között

Az Irán elleni szankciók enyhítése azt eredményezheti, hogy a két ország között több mint három és fél évtizedet követően újraindítják a közvetlen légi járatokat.

hirdetés

Már folynak a tárgyalások az Egyesült Államok és Irán között arról, hogy újraindítják a két ország közötti közvetlen légi járatot – erősítette meg az iráni külügyminisztérium.

„A lehetőségeket jelenleg vizsgálják, a tárgyalások eredményét pedig a megfelelő időben bejelentik” – nyilatkozta Jaber Ansari, az iráni külügy szóvivője.

Iráni oldalról a közlekedési miniszter, Abbász Ahmad Akhoundi és az ország polgári légi közlekedési hatósága vezeti a tárgyalásokat. Jelenleg az Egyesült Államokban élő irániak millióinak kell Európában vagy Dubajban átszállnia ahhoz, hogy Teheránba utazhasson. Hassan Rohani iráni elnök azonban megígérte, hogy újra lehetővé teszi a közvetlen légi összeköttetést a két ország között.

A Teheránból induló járatok két lehetséges úti célja New York és Los Angeles, utóbbi városban olyan sok iráni származású él, hogy már a Tehrangeles becenevet is ráaggatták.

Teherán (Forrás: Wikimedia Commons)
Teherán (Forrás: Wikimedia Commons)

Az Egyesült Államok és Irán között 36 éve nincs diplomáciai kapcsolat. Miután Rohanit 2013-ban megválasztották, a tárgyalások újrakezdődtek a két ország között, a figyelem középpontjában nagyrészt Irán atomprogramjára áll, tavaly pedig megszületett a nukleáris megállapodás, ami elősegíti a kapcsolat javulását, sőt, ahogy azt tavaly nyáron megírtuk, ennek eredményeképp az iráni turizmus is fényes jövő előtt áll.

Nem az Egyesült Államok az egyetlen egyébként, amely nyit Irán felé: január elején számoltunk be arról, hogy január 14-étől újraindította Teheránból moszkvai járatát az iráni Mahan Air légitársaság, új desztinációként pedig február 14-étől Kijevbe is repülni fog. 2014 elején egy budapesti járat indításáról is szó volt, egyelőre azonban úgy tűnik, ez még várat magára.

Tavaly szeptemberben pedig arról írtunk, hogy az AccorHotels francia csoport az első nemzetközi szállodalánc, amely megkezdi működését Iránban. A hírek szerint Európa vezető szállodaipari cége két szállodát nyit a közeljövőben Teheránban.

(forrás: Haaretz)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk