hirdetés
hirdetés

A FATOSZ és a vendéglátás problémái

Az OSTB Kastélyok, várak, falusi turizmus albizottsága hétfői ülésén Dr. Csizmadia László, a FATOSZ elnöke és Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke előterjesztése került napirendre.

hirdetés

Kovács László, albizottsági elnök a Vas megyei közgyűlés emlékplakettjével köszöntötte 75. születési évfordulója alkalmából Dr. Csizmadia Lászlót.

A FATOSZ elnöke statisztikai adatokkal igazolta, hogy az előző kormány fűnyíró politikája (minden kedvezményt megvontak) következtében felére csökkent a falusi vendéglátók és férőhelyek száma. Fogalmi és jogszabályi tisztázást, és a támogatások visszaállítását várják. Területileg és a tevékenységi kört illetően annyira beszűkítették a falusi vendéglátás fogalmát, hogy a szükséges szolgáltatásokat már nem tudják nyújtani. Jelenleg csak reggelit adhatnak vendégeiknek, holott a termékhez hozzátartozik a helyi programszervezés (például lovagoltatás) a kézműves élelmiszerek előállításának bemutatása és árusítása, falusi folklór rendezvények, kemencés ételfesztiválok szervezése is. Ez összhangban van a Darányi Ignác vidékfejlesztési terv elképzeléseivel is. A falusi vendéglátók jelenleg még az őstermelőket megillető 600 ezer Ft. éves adókedvezményt sem kapják meg. A többnyire idényszerűen működő falusi turizmust az Artisjus indokolatlanul magas díjai is sújtják.

Maga a FATOSZ mint szervezet sem kapja meg az eddigi éves hozzájárulást a nemzeti marketingkeretből, melyre fennmaradása érdekében szükség lenne. Jobbára önerőből kifejlesztettek egy sikeres honlapot, melynek továbbfejlesztésére eseti 15 milliós támogatást igényelnének. A szövetség a minőséget tanúsító védjegy minden gyakorlati feladatát (bonyolítás, nyilvántartás, ellenőrzés) ellátja. Annak érdekében, hogy a védjegy jelentőségét az üdülővendégek és a vendéglátók is felismerjék, erőteljes országos marketing akciók szükségesek.

Életszerű szabályozásokkal az állam is nyerhetne, fejtette ki Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnöke. A követhetetlenül sokszor változtatott jövedéki törvény túl szigorú, például egy a konyhában a vörösboros marhapörkölthöz használt felbontott borospalack miatt akár be is csukhatják az éttermet. A törvények módosítása e téren a legsürgősebb. A HACCP szelídítése az Élelmiszerbiztonsági Törvényben példaadó együttműködéssel már megvalósult.

Fogadókészség a nemzetgazdasági miniszter részéről

Lasztovicza Jenő OSTB alelnök beszámolt arról, hogy látogatást tettek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternél, és a tárca fogadókészséget mutatott egy sor probléma megoldásában (szivarszoba a szállodákban, idénymunkások alkalmazása a vendéglátásban). A jövedéki adó finomítására is számítani lehet. Dolgoznak a SZÉP kártya átjárhatóságán, az Artisjus-al kapcsolatos jobb megállapodáson. A reprezentációt sújtó adó nagyságának csökkentése is szóba került.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai