hirdetés
hirdetés

A gyenesdiási strand is akadálymentes vízi bejáróval bővül

A Diási Játékstrandon hamarosan már ilyen szerkezetek segítségével juthatnak be a vízbe a mozgáskorlátozottak és az idős emberek.

hirdetés

A 2013-as év egyik kiemelt Európai Uniós témája az akadálymentes turizmus volt. Magyarország geológiai adottságainak köszönhetően természetes és termálvizekben igen gazdag. A természetes tavaink és folyóvizeink kiváló minőségben és színvonalon kínálnak felüdülési lehetőséget, de egyelőre sajnos nem a kerekes székesek és mozgásukban korlátozottak részére. Jóllehet, a legtöbb strand már rendelkezik mozgáskorlátozottak számára kialakított szárazföldi infrastruktúrával, például akadálymentes bejárattal, öltözővel, mosdóhelyiséggel, de a mozgáskorlátozottak vízbe jutása eddig nem volt megoldott.

A strandi lejárókat egészséges emberek számára tervezték, azonban a

mozgássérülteknek, a nehezen mozgó idős embereknek nehézséget okozhat a vízbe jutás, még kísérővel is. Ezt a problémát sikerült megoldania egy magyar kisvállalkozásnak, a Holiday Sport Centrum Kft-nek. A kutatás-fejlesztés eredményeként két megoldás is született, mely a végponton található vízmélység tekintetében akár már 80 cm-es vízben is képes a mozgásában korlátozott személyt a vízbe juttatni.

Gyakorlati megvalósítását tekintve a mozgáskorlátozott átül a saját székéből egy biztonságos, egyedien kialakított székbe, beindítja a szerkezetet, ami lassan leengedi a kívánt vízmélységig. Egyik esetben a lejutást egy rámpa és speciális csörlők, a másik esetben egy speciális hidraulikus munkahenger segítségével érjük el.


Az innovatív vízi bejáró egyedisége a következőkben nyilvánul meg:

1. Természetes vizeink élvezete mindeni számára
Az eszköz nem csak a kerekes székeseknek, hanem a mozgásukban enyhén vagy közepesen korlátozottaknak, végtaghiányosságban szenvedőknek, mozgás koordinációs zavarokkal küzdőknek, az elcsúszástól félő idős embereknek is segítséget nyújt.

2. Önálló kezelhetőség
Nincs szükség kezelőszemélyzetre, a mozgásában korlátozott személy egyedül is irányítani tudja a szerkezetet, ezáltal csökkent a kiszolgáltatottság érése.

3. Környezettudatos tervezés
A vízi bejáróhoz felhasznált alkatrészek mindegyike természetbarát anyagból készült, műanyag elemei az UV sugárzással szemben ellenállók, a szék mozgatásáról vízi energia gondoskodik, a vezérlés napenergiát használ, a rámpás verziónál a kenésről a hajózásban is használatos, biológiailag lebomló olajozást használ.

4. Gazdaságos és biztonságos üzemeltetés
A vízi bejáró telepítését követően speciális szaktudást igénylő karbantartási és gondozási feladatok nincsenek, a működéshez szükséges energiaellátás törpeárammal működik, mely ez által a legszigorúbb érintésvédelmi előírásoknak is megfelel. Minden berendezés segélyhívó berendezéssel ellátott, mely az úszómestert vagy a vízi mentőt riasztja.

5. Sekély vízállású területekre történő telepítés
A hidraulikus vízi bejáró már 50 cm-es vízállástól lehetőséget nyújt a használatra, így kiválóan telepíthető sekélyebb partszakaszokra is, illetve kiküszöbölhető vele az aszályosabb években megfigyelhető vízveszteségből adódó vízmélység csökkenés, illetve az apály-dagály jelensége.

6. Közvetett haszna a turizmusban
A mozgáskorlátozott társadalom, mint potenciális vendégkör elérése, egyedi szolgáltatásnyújtás kapcsán: a vízi bejáróval rendelkező település számára, a megjelenő mozgáskorlátozottak extra vendégéjszakát generálnak, ami közvetlenül és közvetetten is hozzájárul a település bevételeihez, a lakosság diszkrecionális jövedelméhez.

A Gyenesdiáson található Diási Játékstrandon hamarosan átadásra került bejáró a Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt LEADER Térségek közötti együttműködési pályázat keretében sikerült megvalósítani. E pályázat keretében további 7 balatoni településen kerül átadásra akadálymentes vízi bejáró: Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Balatonfűzfő (2 strand), Balatonudvari (2 strand), Kővágóörs, Révfülöp (2 strand) és Zánka.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk