hirdetés
hirdetés

A hackerek már a repülőgépet is "feltörhetik"

A fedélzeti wifin keresztül a műholdas kommunikáció is feltörhető, így a repülőgép navigációja is megzavarható.

hirdetés

Az új hacker módszert, mely komolyan veszélyeztetheti a repülés biztonságát, az IOActive kibernetikai cég vezetője a Las Vegasi „Black Hat” konferencián ismertette a világon először. Előadásában kifejtette, hogy a nagy repülőgépek wifi hálózatán és a szórakoztató rendszereken keresztül megzavarható a műholdas kommunikáció és a navigáció is. Szerinte a legnagyobb lehetőség és egyben probléma az, hogy navigációs műszerészek bizonyos rendszerekbe világszerte azonos felhasználó nevekkel és jelszavakkal lépnek be, melyek könnyen hozzáférhetők, illetékteleneknek is.

Ugyanezen a konferencián a gyártó cégek, mint a COBHAM és a HARRIS is elismerték, hogy a jelenlegi módszer valóban feltörhető és egyben azt is közölték, hogy e téren komoly változtatásokat terveznek. A biztonságtechnikai előadó kiemelte, hogy ezek a „feltörések” még nem okoztak eddig komolyabb problémát, de mostanában a háborús gócok felett, vagy közelében végzett repüléseknél, elég egy kisebb navigációs hibát vétve egy megváltoztatott útvonalon repülni és a harcban álló felek valamelyike, máris ellenséges gépnek nézi a polgári repülőt és meg van a tragédia.

Megnyugtatásként azt is hozzátette, hogy a „feltörést” eddig csak a cég madridi laboratóriumában, kísérleti alapon tesztelték, élesben még nem. Azt is valószínűsítette, hogy minden biztonsági elővigyázatosság ellenére a tesztet élesben is bármikor el lehet végezni.

Veér Jenő
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk