hirdetés
hirdetés

A hurrikánok letarolhatják a turizmust is

Több milliárdos károkat okozott az elmúlt napok természeti katasztrófája az Egyesült Államoknak. A tragikus események egyik nagy vesztese lehet a turizmus. 

hirdetés

Az Irma hurrikán Miami helyett az állam keleti partvidékére csapott le, a vihart kísérő felhőszakadások és árhullámok miatt a tengerparti települések víz alá kerültek, 6,5 millió embert evakuáltak, és 5,7 millió ember maradt áram nélkül. Legkevesebb három ember életét vesztette.

A legsúlyosabb helyzet a félsziget délkeleti csücskénél elhelyezkedő, alig tengerszintmagasságban fekvő szigetcsoportnál alakult ki, ahol a hurrikán még teljes erővel, óránként 200 kilométer körüli széllel tombolt.

A vihar a szárazföld közepén haladt tovább hétfőn. A szél erőssége óránként 120 kilométeres maradt, és több helyen is tornádók alakultak ki, majd az Irma Georgia, Dél-Karolina és Alabama felé haladt tovább, miközben folyamatosan vesztett az erejéből, és hétfőn már trópusi viharrá gyengült.

Bár Miami megmenekült a legrosszabbtól, a vihar így is tetőket szakított le, óriásdarukat döntött fel, és vízzel árasztotta el az utcákat.

Összességében azonban sokkal kisebb károkat okozott a vártnál, a természeti katasztrófák modellezésével foglalkozó Enki Research például 200 milliárdról 49 milliárd dollárra csökkentette a kárbecslését. Számítások szerint ebből 19 milliárdot tehet ki a biztosított kár. 

forrás: instagram.com
forrás: instagram.com

A vihar súlyos károkat okozhat az állam turizmusának is, amelynek a közeledő téli szezon az egyik legforgalmasabb időszaka. Tavaly rekordszámú, majdnem 113 millió turista látogatott Floridába, ami 109 milliárd dolláros bevételt hozott, és az első félévi adatok alapján még ennél is jobb eredményre számítottak.

Jelenleg azonban zárva vannak a főbb látványosságok, például a Disney World, a Legoland és a SeaWorld. Miami mintegy húsz, tengeri utakat kínáló utazási iroda anyakikötője, amelyek közül többen kimenekítették a hajóikat a térségből, és módosították a menetrendjüket.

A trópusi vihar mielőtt elérte volna az Egyesült Államokat végigsöpört a karibi térségen, Saint Martin szigetén, valamint a Brit Virgin-szigeteken is hatalmas pusztítást okozott, de nem kímélte Kubát sem.

Ahogy mi is megírtuk, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, utasítást is adott a Saint Martin szigetén tartózkodó magyar állampolgárok mielőbbi evakuálására. 

Megkeresésünkre Tárnok Réka, a Neckermann hajóutak koordinátora elmondta, hogy „Elsődleges partnerünknek, az MSC Cruises hajótársaságnak 2 hajója állomásozik az érintett térségben. Az utasok és a személyzet biztonsága első számú prioritást jelent ezért az Irma hurrikán közeledtével azonnali hatállyal kivonták a veszélyeztetett vizekről mindkét hajót.

Cozumel (Mexikó) partjainál állomásoznak mindaddig amíg a hatóságok újra hajózhatónak nem nyilvánítják a hajók eredetileg meghirdetett útvonalát vagy módosított (a hajótársaság az útvonal változtatás jogát mindig fenntartja) útvonalon állnak újra az utasok szolgálatába.

A törölt indulások érintett utasai az átfoglalás vagy a részvételi díj visszaigénylés lehetőségével élhetnek továbbá 25% jóváírást kapnak egy későbbi foglalásukból.
Folyamatosan kapcsolatban állunk a hajótársasággal és naprakész információkkal segítjük hajós utasainkat.” – hangsúlyozta. 

forrás: instagram.com
forrás: instagram.com

A hurrikán nagy kárt okozott a légiközlekedésnek is, az Aviation Voice úgy kalkulált, hogy 2,5 milliárd dollár kár érheti csak a légiközlekedési iparágat az államokban.

A járatlemondásokból származó plusz költség és bevételkiesés 500 millió dollár lehet, Floridában 4 százalékos utasforgalom-csökkenéssel kalkulálnak, ami 1 milliárdjába kerülhet az iparágnak.

A szállodai szobák kiesése miatt 20 százalékos éves szintű csökkenést eredményezhet a forgalomban, ez nagyjából újabb egymilliárd dollár kiesést jelenthet.

Doug Parker, az American Airlines vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy 5000 járatot töröltek összesen negyven repülőtérről. "A közeljövőben nem számolunk semmilyen nyereséggel, legalább négy -öt hónapig. Amint Miami talpra áll, a turizmus is újra be fog indulni. A gyors visszaállásra nem mindenhol van lehetőség, például Saint Martin szigete egy jó ideig nem tud majd fogadni turistákat.” – mondta Parker.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk