hirdetés
hirdetés

A király felfedezése kincset hozott országának

Amikor odaérkeztünk kora őszi sörfesztivált tartottak Karlovy Varyban. A világhírű cseh üdülőváros legnagyobb szállodája előtti tér megtelt érdeklődőkkel. Népviseletbe öltözött fiatal párok sörtáncot jártak, a nemzeti itallal megtöltött üvegcsészékkel. A látványos produkciót egyszerre több százan figyelték és üdvözölték.

hirdetés

A város utcáin rengeteg turista sétált, közöttük különösen oroszok, ukránok, csehek, szlovákok, magyarok és németek lehettek részesei a városi eseménynek.

A fesztivál alkalmából a téren fehér sátrakat is emeltek, amelyekben kézművesek kínálták portékáikat, például több híres cseh porcelánt is. A vendégek közül többen a közeli éttermeket, sörözőket választották pihenőhelyként, ahol tetszésük szerint kóstolhattak helyi specialitások közül.

Karlovy Vary panorámája (Fotó: Mentusz Károly)
Karlovy Vary panorámája (Fotó: Mentusz Károly)

A hírességek kedvenc városa

Talán kevesen gondolták, hogy mindezt az egykori cseh uralkodónak IV. Károlynak, a későbbi német-római császárnak köszönhették. Egy szarvasvadászat alkalmából véletlenül fedezte fel a mai Károlyváros természeti szépségekben gazdag területét, a forróvizű forrással. A király kísérői ugyanis olyan vizet találtak, amelyről kiderült, hogy gyógyhatású.

Az uralkodó erre alapította meg 1370-ben, a ma világszerte ismert üdülőhelyet, ahová többször is visszatért. Később, a XIX. századtól pedig turistaközponttá vált. Azóta sok híresség fordult itt meg, a koronás főktől az alkotó művészekig sokan és találtak pihenést, gyógyulást ebben a városban.

Így például a neves költőnk Arany János is, aki tízszer járt itt. De jeles vendég volt Liszt Ferenc a zeneszerző és zongoraművész, a német Goethe és Schiller, továbbá az orosz Gogol és Tolsztoj, osztrák zeneszerző Mozart, illetve a cseh író Kafka, hogy csak néhányat említsünk.

Ez a település napjainkban Európa egyik közkedvelt üdülőhelye, ahol több mint háromszáz gyógyforrást találni. Az adatok szerint Karlovy Varyt évente hetven országból, 85 ezer vendég és kétmillió átutazó turista keresi fel. A főváros Prágától ugyanis mindössze két órányi távolságra található és nemcsak személyautóval, hanem busszal és vonattal is gyorsan elérhető.

A híres Császárfürdő (Fotó: Mentusz Károly)
A híres Császárfürdő (Fotó: Mentusz Károly)

Gyógyvizű források az oszlopcsarnokokban

Karlovy Vary már hosszú ideje a nemzetközi filmfesztiváljairól is híres. Az elmúlt évtizedekben több ismert alkotást is forgattak itt. Az idei fesztivált, amely sorrendben már az 52.-ik volt, júliusban rendezték.
Ezen hetven ország, 170 filmje versengett a díjakért. Emellett ebben a városban készül a csehek nevezetes pálinkája a Beherovka is, amelynek történetéről múzeumot rendeztek be.

A település egyébként a Tepla-folyó völgyében fekszik, amely különleges környezetet varázsol a városnak. Így nagy élmény volt sétálni és gyönyörködni a szépen felújított, díszes barokk épületekben.

Nem kevésbé barangolni a csodás természeti környezetben, ahol elegáns gyógyfürdők és wellness szállodák fogadják a látogatókat. De találnak itt aktív kikapcsolódást nyújtó golf- és teniszpályákat, kerékpározhatnak, sőt lovagolhatnak is.

A város az oszlopcsarnokairól - az úgynevezett kolonnádjairól - is nevezetes. Ezeken a helyeken vehetnek a forrásokból vehetnek vizet a látogatók, akik gyógyulni szeretnének. Az itteni vizek ugyanis különböző bántalmak kezelésére szolgálnak. Emellett az oszlopcsarnokokban zenei műsorokat is hallgathatnak az arra járók.

Gyalogosan és siklóval a panoráma tetőre

Karlovy Vary felett több kilátót is találni, ahová sokan gyalogosan túráznak. A leghíresebb közülük a Diana névre hallgat, ahová nemcsak sétálva, hanem siklóval juthatunk fel. Ezzel a járművel mindössze néhány perces utazás után értük el a kilátót, ahonnan a város csodálatos panorámája tárult elénk. Több mint ötszáz méter magasságból élvezhettük a látványt.

Pillanatok alatt a nevezetességek egész sora tűnt elő. Így például a szépséges sétányok, a szállodák, a kávézók, az ajándékboltok, a sörözők. De láttuk a két tornyú Mária Magdolna templomot, illetve a moszkvai mintára épített Szent Péter és Pál ortodox templomot is. Ennek a kivitelezését a gyógyuló vagyonos orosz vendégek finanszírozták. Ugyanakkor láthattuk a leghíresebb fürdőháznak, a Császárfürdőnek az impozáns épületét is.

A moszkvai mintára épített ortodox templom (Fotó: Mentusz Károly)
A moszkvai mintára épített ortodox templom (Fotó: Mentusz Károly)

Az üdülőterület ma már összeépült a város lakónegyedével, amely napjainkban csaknem 50 ezer ember otthonaként szolgál. A régi házak mellett, új építésű lakások sora is található itt. Üzletek, bevásárló helyek, éttermek, szolgáltató centrumok biztosítják a lakók, valamint az üdülőfélről átlátogató turisták zavartalan ellátását. Karlovy Vary szívesen fogadja vendégeit, akik közül sokan szívesen vissza is térnek ebbe a városba.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk