A nap háza

Akad a spanyol tengerpartnak olyan vidéke, ahol évente 315 napon át ragyog a nap; télen plusz 17, nyáron pedig 35 Celsius-fok fölötti az átlaghőmérséklet. Nem véletlen, hogy Murcia és környéke, a Costa Cálida, azaz meleg part egyre népszerűbb a téli napimádók körében.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Első benyomásként a pálmák és fikuszok zöldje, a bougainvillaea lilája teremt hihetetlen kontrasztot a téli ködből érkező közép-európaiak számára. Az alacsony páratartalmú, kristálytiszta levegőben földöntúli dimenziókat kap a táj, kobaltkéken csillog az ég, mintha pengével vágták volna ki a háttérben a hegyek körvonalait. Salvador Dalí innen vett valóságos mintát szürrealista festményeihez. Errefelé nem esős napokért, csupán esős órákért imádkozva vonulnak szenvedélyes egyházi körmenetek. A nyár tehát bombabiztos strandszezon, de Murcia egész évben különleges élményt nyújt. Ibérek, föníciaiak, rómaiak, vizigótok és arabok építettek és pusztítottak itt, a murciaiak most kezdik meg bemutathatóvá tenni ezeréves műemlékeiket. Itt az élet emberi léptékű, közvetlen légkörben zajlik. Murcia a "slow travel" ideális terepe. Minden évszakban ajánlható azoknak, akik nézelődni, sétálgatni vagy bármiféle szabadtéri sportot űzni szeretnének. Öltözéknek decemberben is elég egy dzseki, védőitalnak pedig egy tapasbárban felhörpölt „ásiatico”, vagyis likőrrel, kardamommal megbolondított feketekávé ajánlott.

Ágyak, golfpályák

Repülőgéppel Bécsből Palma de Mallorcán keresztül érhető el Murcia San Javier repülőtere, de Alicante sincs túl messze. Madridból belföldi repülőjárat közlekedik, de hamarosan elkészül a Coast AVE szuperexpressz Murciáig. Angliából 18, Németországból 21 menetrend szerinti vagy chartergép hozza ide hetente az utasokat, de Írországból, Norvégiából, Dániából, Finnországból és Brüsszelből is érkeznek járatok. A kereskedelmi szállásférőhelyek száma 46 300, ennek kétharmada, 32 300 ágy a 250 kilométernyi Costa Cálidán található. Itt 18 kikötőben 5390 kikötőhely, 19 jachtklub, 24 vitorlásés 15 búváriskola, a tartomány egészében tucatnyi golfpálya áll a turisták rendelkezésére.

A temperált vizű fürdőkád

A Mar Menor a Földközi-tenger 170 négyzetkilométeres, lefűződött beltengere, temperált vizű fürdőkádja, amely csak néhány keskeny átjárón át tart kapcsolatot a nagy testvérvízzel. A beltenger sósabb, melegebb, nyugodtabb, védettebb, mint a nyílt tenger; érthető, hogy ez a vízi sportot űzők és a strandolók kedvence. A Mar Menort és a Földközi-tengert elválasztó keskeny földsávon innen és túl Európa egyik legjobb búvárparadicsoma rejtezik a víz alatt. A tenger világa változatos, a sok hajóroncs külön kihívás, és a meredeken lebukó kontinentális lemez mentén mélytengeri ritkaságokkal (ámbrás cet, óriás naphal) is találkozni lehet. A La Manga, a földgát turisztikailag teljesen kiépített vidék; annyira kedvelt, hogy a sokemeletes szállodaóriások is rendre megtelnek, a kilátás egyszerre két tengerre sokakat vonz. A sós vizű lagúnákban rózsaszín flamingókra is bukkanhatunk, és a helyi termálszállók a thalassoterápiához sikeresen használják a magas ásványtartalmú vizet, iszapot. Műemlék a festői Cabo de Palos régi világítótornya.

Sziklák és kikötők

A műemlék iránt érdeklődők és a nyugalmat keresők számára biztos tipp a tengerpart délebbre eső részén fekvő Águilas és Cartagena. Águilasban a télen is dús, mediterrán növényzetű, virágos tengerpart mentén, érintetlen természeti szépségüket megőrző, romantikus öblökre, szeszélyes, különleges formájú sziklacsoportokra bukkanunk. A La Carolinaöböl különösen híres sárgás, simára-gömbölyűre csiszolt szikláiról. A kék tengert jellegzetes formájú kis szigetek – köztük az Isla del Fraile, vagyis a Szerzetesek szigete – díszítik. Ha körbenézünk, hol egy erőd, hol egy vár, amott a kalózok ellen épült régi őrtorony ötlik szemünkbe. Águilas minden hónapban napfényes menedék az andalogni és szabadtéri sportokat űzni szeretők számára, a bátrabbakat téli strandok várják. Ezt a környéket a tájékozott angol utazók és a művészek már rég felfedezték. A kikötővároskában parkos villanegyedek váltakoznak történelmi stílusú, hol mór, hol szecessziós házakból álló utcákkal, mindezt lezárja egy elbűvölő tengerparti sétány. A környék búvár- és vitorlásparadicsom, védett természeti területekkel.

Ha Águilas a természet, akkor Cartagena a kultúrák kikötője. Amióta ember hajózik a Földközi-tengeren, Cartagena mindig fontos kikötő volt. Ma a teherhajókat a turistákat szállító luxushajók váltották fel, és Cartagena sorban előásta a föld alól elmúlt évezredeinek kivételes építészeti kincseit. A legimpozánsabb a Római Birodalom ragyogását idéző Museo Teatromano, amelyben egy zseniális kortárs építész összekapcsolta a római színház romjait, a Riquelme-palotát és egy helyreállítás előtt álló gótikus templomot. Az így kialakított kiállítótérben csodálatos római márványfaragványok, szobrok és egyéb ásatási leletek láthatók. A cartagenai római színház a város egyik legmagasabb pontján épült, sziklába vájt, félköríves padsorain 6000 néző foglalhatott helyet. Elegáns a pálmafás tengerparti sétány, és számos múzeum, kiállítóhely mutatja be a sok támadást átvészelt város háborús emlékeit (fegyverraktár, Spanyol Polgárháború Múzeuma, Navidad erőd). Cartagena belvárosa a művészi kovácsolt- és öntöttvas erkélyek terepe, számos nagyszabású szecessziós magánpalota és középület díszíti. A várost különféle tematikus utak bejárásával a turista önállóan is megismerheti, mindegyik út más színű, és jól láthatóan jelölik.

Ősi, misztikus és szenvedélyes

A tengerparton túl termékeny völgyeket és egy-két ezer méteres hegyeket is találunk Murciában. Az utóbbiakon manapság télen síterepek működnek, a korábbi századokban jégszekrényként használták a hóba vájt ciszternákat. A magasabb, sziklás vidék sejtelmes hangulatú, ősi városokat vesz körül. Lorca például évszázadokon át a muzulmán-keresztény harcok végvára volt. Ma a város egy fejlesztési projekt keretében teszi láthatóvá és átélhetővé műemlékeit. A csúcspont az egykori vár és védőbástya, amelyet élettel töltenek meg a várjátékok, a koncertek és a tematikus bemutatók. Lorca másik ékköve a spanyol világi barokk építészet egyik legszebbike, a Guevara Palota. Az egykori zárdában látogatóközpontot alakítottak ki, a múzeumban a vastag arany- és ezüstfonalakkal hímzett körmeneti ruhák nyűgözik le a látogatót. Murcia városaiban sűrűn követik egymást a vallási indíttatású karneválok és fiesták. Águilas Riót vette például: az egész város megmozdul ilyenkor, a strasszal, flitterrel és strucctollal díszített kosztümök bárhol, bárkit bámulatra késztetnének. Lorca utcáin húsvét idején, tíz napon át csodálatos, bibliai jeleneteket megörökítő lovasmenetek vonulnak fel. Gyönyörű, arab paripák táncolnak, római quadrigák vágtatnak, a hímzett kosztümök szikrázva ragyognak. Murciában, a tartomány azonos nevű központjában a nagypénteken tartott, díszes egyházi felvonuláskor az egyik leghíresebb barokk művész, Francisco Salzillo megrendítően élethű, embernagyságú, faragott, színezett bibliai szobrait hordozzák körbe a város utcáin. Murcia első számú műemléke egy régi arab mecset alapjaira épült katedrális, amelyet csak 1754-ben fejeztek be, így az épület a gótika, a reneszánsz és a barokk elemeinek harmonikus egysége lett. A Los Velez-kápolnát hatalmas, kőből faragott láncok fonják körbe, jelezve nagy hatalmú építtetőjének a templomban is érvényes magánbirodalmát. A katedrális múzeumában őrzött értékek felbecsülhetetlenek.

Bor és tapas

Jumilla, amelynek arab eredetű neve „szép várost” jelent, méltó az elnevezésre. Találunk itt várat, templomokat és palotákat. Egy jellegzetesen spanyol reneszánsz homlokzatú épületben kialakított új múzeumban (Jeronimo Molina) gazdag anyag mutatja be a római kor értékeit és a közelmúlt helytörténetét, az espartofűből készült dísz- és használati tárgyak sokaságát. A Murcia hegyes-dombos belső vidékén fekvő város azonban a Ruta del Vino kiinduló állomása is, és ennek kapcsán rátérhetünk a helyi életérzés dicséretére. A csupa kő hegyoldalakon növő szőlőkből híres, tüzes, főként vörösborok készülnek. A bodegák, vagyis a borászatok a vidéki turizmusban és a borkóstoltatásban jeleskednek. Murcia ugyanakkor a „tapas” világegyetem közepe. A jellegzetes spanyol falatkák ezerféle változatát talán csak azért találták ki, hogy a helyiek minél nagyobb csapatban betódulhassanak a mindenütt fellelhető tapasbárok egyikébe, és kóstolgatás, borozgatás közben élvezzék az együttlét és a beszélgetés örömét.

Fotó: Beregi-Nagy Edit

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.