hirdetés
hirdetés

Murcia, minden évszakra

A nap háza

Akad a spanyol tengerpartnak olyan vidéke, ahol évente 315 napon át ragyog a nap; télen plusz 17, nyáron pedig 35 Celsius-fok fölötti az átlaghőmérséklet. Nem véletlen, hogy Murcia és környéke, a Costa Cálida, azaz meleg part egyre népszerűbb a téli napimádók körében.
hirdetés

Első benyomásként a pálmák és fikuszok zöldje, a bougainvillaea lilája teremt hihetetlen kontrasztot a téli ködből érkező közép-európaiak számára. Az alacsony páratartalmú, kristálytiszta levegőben földöntúli dimenziókat kap a táj, kobaltkéken csillog az ég, mintha pengével vágták volna ki a háttérben a hegyek körvonalait. Salvador Dalí innen vett valóságos mintát szürrealista festményeihez. Errefelé nem esős napokért, csupán esős órákért imádkozva vonulnak szenvedélyes egyházi körmenetek. A nyár tehát bombabiztos strandszezon, de Murcia egész évben különleges élményt nyújt. Ibérek, föníciaiak, rómaiak, vizigótok és arabok építettek és pusztítottak itt, a murciaiak most kezdik meg bemutathatóvá tenni ezeréves műemlékeiket. Itt az élet emberi léptékű, közvetlen légkörben zajlik. Murcia a "slow travel" ideális terepe. Minden évszakban ajánlható azoknak, akik nézelődni, sétálgatni vagy bármiféle szabadtéri sportot űzni szeretnének. Öltözéknek decemberben is elég egy dzseki, védőitalnak pedig egy tapasbárban felhörpölt „ásiatico”, vagyis likőrrel, kardamommal megbolondított feketekávé ajánlott.

Ágyak, golfpályák

Repülőgéppel Bécsből Palma de Mallorcán keresztül érhető el Murcia San Javier repülőtere, de Alicante sincs túl messze. Madridból belföldi repülőjárat közlekedik, de hamarosan elkészül a Coast AVE szuperexpressz Murciáig. Angliából 18, Németországból 21 menetrend szerinti vagy chartergép hozza ide hetente az utasokat, de Írországból, Norvégiából, Dániából, Finnországból és Brüsszelből is érkeznek járatok. A kereskedelmi szállásférőhelyek száma 46 300, ennek kétharmada, 32 300 ágy a 250 kilométernyi Costa Cálidán található. Itt 18 kikötőben 5390 kikötőhely, 19 jachtklub, 24 vitorlásés 15 búváriskola, a tartomány egészében tucatnyi golfpálya áll a turisták rendelkezésére.

A temperált vizű fürdőkád

A Mar Menor a Földközi-tenger 170 négyzetkilométeres, lefűződött beltengere, temperált vizű fürdőkádja, amely csak néhány keskeny átjárón át tart kapcsolatot a nagy testvérvízzel. A beltenger sósabb, melegebb, nyugodtabb, védettebb, mint a nyílt tenger; érthető, hogy ez a vízi sportot űzők és a strandolók kedvence. A Mar Menort és a Földközi-tengert elválasztó keskeny földsávon innen és túl Európa egyik legjobb búvárparadicsoma rejtezik a víz alatt. A tenger világa változatos, a sok hajóroncs külön kihívás, és a meredeken lebukó kontinentális lemez mentén mélytengeri ritkaságokkal (ámbrás cet, óriás naphal) is találkozni lehet. A La Manga, a földgát turisztikailag teljesen kiépített vidék; annyira kedvelt, hogy a sokemeletes szállodaóriások is rendre megtelnek, a kilátás egyszerre két tengerre sokakat vonz. A sós vizű lagúnákban rózsaszín flamingókra is bukkanhatunk, és a helyi termálszállók a thalassoterápiához sikeresen használják a magas ásványtartalmú vizet, iszapot. Műemlék a festői Cabo de Palos régi világítótornya.

Sziklák és kikötők

A műemlék iránt érdeklődők és a nyugalmat keresők számára biztos tipp a tengerpart délebbre eső részén fekvő Águilas és Cartagena. Águilasban a télen is dús, mediterrán növényzetű, virágos tengerpart mentén, érintetlen természeti szépségüket megőrző, romantikus öblökre, szeszélyes, különleges formájú sziklacsoportokra bukkanunk. A La Carolinaöböl különösen híres sárgás, simára-gömbölyűre csiszolt szikláiról. A kék tengert jellegzetes formájú kis szigetek – köztük az Isla del Fraile, vagyis a Szerzetesek szigete – díszítik. Ha körbenézünk, hol egy erőd, hol egy vár, amott a kalózok ellen épült régi őrtorony ötlik szemünkbe. Águilas minden hónapban napfényes menedék az andalogni és szabadtéri sportokat űzni szeretők számára, a bátrabbakat téli strandok várják. Ezt a környéket a tájékozott angol utazók és a művészek már rég felfedezték. A kikötővároskában parkos villanegyedek váltakoznak történelmi stílusú, hol mór, hol szecessziós házakból álló utcákkal, mindezt lezárja egy elbűvölő tengerparti sétány. A környék búvár- és vitorlásparadicsom, védett természeti területekkel.

Ha Águilas a természet, akkor Cartagena a kultúrák kikötője. Amióta ember hajózik a Földközi-tengeren, Cartagena mindig fontos kikötő volt. Ma a teherhajókat a turistákat szállító luxushajók váltották fel, és Cartagena sorban előásta a föld alól elmúlt évezredeinek kivételes építészeti kincseit. A legimpozánsabb a Római Birodalom ragyogását idéző Museo Teatromano, amelyben egy zseniális kortárs építész összekapcsolta a római színház romjait, a Riquelme-palotát és egy helyreállítás előtt álló gótikus templomot. Az így kialakított kiállítótérben csodálatos római márványfaragványok, szobrok és egyéb ásatási leletek láthatók. A cartagenai római színház a város egyik legmagasabb pontján épült, sziklába vájt, félköríves padsorain 6000 néző foglalhatott helyet. Elegáns a pálmafás tengerparti sétány, és számos múzeum, kiállítóhely mutatja be a sok támadást átvészelt város háborús emlékeit (fegyverraktár, Spanyol Polgárháború Múzeuma, Navidad erőd). Cartagena belvárosa a művészi kovácsolt- és öntöttvas erkélyek terepe, számos nagyszabású szecessziós magánpalota és középület díszíti. A várost különféle tematikus utak bejárásával a turista önállóan is megismerheti, mindegyik út más színű, és jól láthatóan jelölik.

Ősi, misztikus és szenvedélyes

A tengerparton túl termékeny völgyeket és egy-két ezer méteres hegyeket is találunk Murciában. Az utóbbiakon manapság télen síterepek működnek, a korábbi századokban jégszekrényként használták a hóba vájt ciszternákat. A magasabb, sziklás vidék sejtelmes hangulatú, ősi városokat vesz körül. Lorca például évszázadokon át a muzulmán-keresztény harcok végvára volt. Ma a város egy fejlesztési projekt keretében teszi láthatóvá és átélhetővé műemlékeit. A csúcspont az egykori vár és védőbástya, amelyet élettel töltenek meg a várjátékok, a koncertek és a tematikus bemutatók. Lorca másik ékköve a spanyol világi barokk építészet egyik legszebbike, a Guevara Palota. Az egykori zárdában látogatóközpontot alakítottak ki, a múzeumban a vastag arany- és ezüstfonalakkal hímzett körmeneti ruhák nyűgözik le a látogatót. Murcia városaiban sűrűn követik egymást a vallási indíttatású karneválok és fiesták. Águilas Riót vette például: az egész város megmozdul ilyenkor, a strasszal, flitterrel és strucctollal díszített kosztümök bárhol, bárkit bámulatra késztetnének. Lorca utcáin húsvét idején, tíz napon át csodálatos, bibliai jeleneteket megörökítő lovasmenetek vonulnak fel. Gyönyörű, arab paripák táncolnak, római quadrigák vágtatnak, a hímzett kosztümök szikrázva ragyognak. Murciában, a tartomány azonos nevű központjában a nagypénteken tartott, díszes egyházi felvonuláskor az egyik leghíresebb barokk művész, Francisco Salzillo megrendítően élethű, embernagyságú, faragott, színezett bibliai szobrait hordozzák körbe a város utcáin. Murcia első számú műemléke egy régi arab mecset alapjaira épült katedrális, amelyet csak 1754-ben fejeztek be, így az épület a gótika, a reneszánsz és a barokk elemeinek harmonikus egysége lett. A Los Velez-kápolnát hatalmas, kőből faragott láncok fonják körbe, jelezve nagy hatalmú építtetőjének a templomban is érvényes magánbirodalmát. A katedrális múzeumában őrzött értékek felbecsülhetetlenek.

Bor és tapas

Jumilla, amelynek arab eredetű neve „szép várost” jelent, méltó az elnevezésre. Találunk itt várat, templomokat és palotákat. Egy jellegzetesen spanyol reneszánsz homlokzatú épületben kialakított új múzeumban (Jeronimo Molina) gazdag anyag mutatja be a római kor értékeit és a közelmúlt helytörténetét, az espartofűből készült dísz- és használati tárgyak sokaságát. A Murcia hegyes-dombos belső vidékén fekvő város azonban a Ruta del Vino kiinduló állomása is, és ennek kapcsán rátérhetünk a helyi életérzés dicséretére. A csupa kő hegyoldalakon növő szőlőkből híres, tüzes, főként vörösborok készülnek. A bodegák, vagyis a borászatok a vidéki turizmusban és a borkóstoltatásban jeleskednek. Murcia ugyanakkor a „tapas” világegyetem közepe. A jellegzetes spanyol falatkák ezerféle változatát talán csak azért találták ki, hogy a helyiek minél nagyobb csapatban betódulhassanak a mindenütt fellelhető tapasbárok egyikébe, és kóstolgatás, borozgatás közben élvezzék az együttlét és a beszélgetés örömét.

Fotó: Beregi-Nagy Edit
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai