„A prémiumkávé a mindennapok részévé vált”

Cikksorozatunk 5. részében a kávé üzleti életben betöltött szerepét mutatjuk be.  (x)

– Készült-e arról felmérés, hogy az üzleti életben mennyi kávét fogyasztanak a felhasználók?

– Pontos felmérést erről még nem végeztünk, viszont azt egyértelműen látjuk, hogy az üzleti életben fontos szerep jut a kávénak. Az irodákban dolgozók naponta több kávét (akár napi öt-hat adagot) fogyasztanak, főleg a multinacionális cégeknél, és nem ritka, hogy a cég „béren kívüli juttatásként” biztosítja a munkavállalóknak a kávét. Tény, hogy ma az üzleti kultúra szerves része a tárgyalások alkalmával elfogyasztott fekete, emiatt is sokszor kimagasló a kávéfogyás ebben a szegmensben.

– Mi most a trend? Mennyire számít a minőség? Mely kávétípusok fogynak ezen a területen a legjobban? Mit ajánl az üzleti területen dolgozóknak?

– Manapság már nem számít kuriózumnak prémiumminőségű kávét fogyasztani, ez a fajta luxus a mindennapi életünk részévé vált. Egy szolgáltató számára – így a Pannon Kávé Kft.-nek is –magától értetődőnek kell lennie, hogy elsőosztályú alapanyagokkal dolgozik, különben a fogyasztók nagyon gyorsan találnak más alternatívát a piacon. A tejes italok még mindig trendik, de egyre többen fogyasztják tisztán a kávéjukat, a kávé tényleges minőségét kóstolva. A Pannon Kávé Kft. olyan kávészolgáltatást biztosít, amellyel kompromisszummentes kávéitalokat tudnak fogyasztani partnerei, többek között a különböző tejes italok széles választékának biztosításával.

– Egy-egy nagyobb konferenciára, tréningre, meetingre milyen kávéféleséget ajánl?

– Ilyen jellegű eseményeken a minőség mellett a gyorsaság és a strapabírás lényeges szempontok. Gyakran hullámokban kapnak nagy terhelést a kávégépek, például egy konferencia szünetében többszáz embert kell néhány perc alatt kiszolgálni. Automata esetén olyan gépeket kínálunk, amelyek gyorsan elkészítik az italokat, így kevesebb a sorban állás, de ez nem mehet a minőség rovására. Előfordul, hogy karos géppel jelenünk meg a rendezvényeken, ekkor a barista személye fontos, ugyanis egy profi szakember megfelelő munkaszervezéssel az automatához hasonló gyorsasággal tudja kiszolgálni az italokat.

– Az üzleti életben a hölgyek és az urak kávéfogyasztási szokásai között van különbség? 

– A hölgyek gyakran a hosszabb, tejes italokat szokták választani, például café lattét, az urak közül többen fogyasztanak rövidebb italokat, például ristrettót, espresso macchiatót. A hölgyek általában egészségtudatosabbak, mint a férfiak, emiatt többen fogyasztják közülük laktózmentes tejjel vagy növényi itallal a kávéjukat.

– Az incentive életben dolgozók sokszor választanak magukkal kávét elvitelre. Ezen a téren mit ajánlanak? Mely kávéféleségek a Pannon termékskáláján a legkeresettebbek?

– Többfajta méretű és dizájnú elviteles pohár található meg kínálatunkban, tetővel kiegészítve. A környezettudatosságot szem előtt tartva próbáljuk partnereinknek a műanyag változatok helyett a papírt ajánlani. Ez igaz a keverőpálcákra is, amelyekből már a műanyag mellett faváltozatot is kínálunk.

–Jövőre milyen trendek várhatók az incentive területen? Van arról előrejelzés, mely kávé lesz jövőre nagy sláger?

Jelentős változás nem várható, továbbra is a prémiumszegmens növekszik mind a kávé, mint alapanyag és végtermék, mind a kávégépek vonatkozásában. A smart megoldások még kevés helyen terjedtek el, elképzelhető, hogy ez az irány nagyobb figyelmet kap a jövőben. Ezesetben olyan, kávégéphez csatlakozó rendszerekre kell gondolni, amelyekkel valós idejű statisztikákat kaphatunk a kávéfogyasztásról, vagy akár egy meghibásodást egyből jelez a szolgáltatónak a kávégép, így gyorsabban orvosolható a probléma.

Zádor Ákos

értékesítési igazgató, Pannon Kávé Kft.


Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia

Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia 

A METRO Nagykereskedelem és a METRO Magyarország tudásközpontja, a METRO Gasztroakadémia is elnyerte idén a megtisztelő címet.
Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar

Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar  

A BigSEE ljubljanai nemzetközi design díj Winner kategóriájának nyertese lett az eddig csak délben nyitva tartó, mostantól azonban már esténként is vendégeit váró, BudaParton lévő topvendéglátóhely.
Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács

Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács 

A Békés Megyei Culinary Team Olimpiai és Világbajnoki csapatának felkészülésében is nagy szerepet töltött be.
Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom

Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom 

Az egyik főszereplő a Bejglibon lesz!
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.