hirdetés
hirdetés

A turisztikai befektetések 7. legvonzóbb desztinációja a világon

A Financial Times fDi Magazine befektetési mellékletének „Global tourism locations of the future 2017/2018” gyorsjelentése Horvátországot az előkelő hetedik helyre sorolta a legjobb turisztikai befektetési lehetőségekkel kecsegtető nemzetközi desztinációk listáján — újságolta hétfőn a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviselete.

hirdetés

A felsorakozott 43 nemzetközi célpont közül szintén Horvátországnak ítélték oda az „Editor's Choice Awards“ díjat is. Utóbbit a turisztikai infrastruktúra, a szálláshelyek fejlesztése során elért eredményekért, valamint a hajós turizmuson belül a különleges szállásokba, és magába a hajózási szektorban megvalósult befektetésekért kapta délnyugati szomszédunk.  

Gari Cappeli horvát turisztikai miniszter kihangsúlyozta, hogy a 2018-as horvát turisztikai befektetések mértéke várakozások szerint 15%-kal haladja meg a 2017-es év turisztikai beruházások nagyságrendét. Mindez a 2016-os eredményekhez képest 40%-os bővülést ígér. A miniszter szerint az ilyen előrejelzések bizonyítják leginkább, hogy Horvátország nem csupán turisztikai desztinációként, de befektetési célpontként is vonzó.

A horvát Turisztikai Minisztérium idén is összeállította a következő évben várható turisztikai fejlesztésekre vonatkozó kérdőívet, mellyel a jövő évi befektetési terveket igyekeztek feltérképezni. A 2017. november végéig beérkezett adatok szerint 2018-ban mintegy 940 millió euró áramlik turisztikai fejlesztésekbe. Az idegenforgalmi vállalatok közel 628 millió eurót szánnak az új projektekre, míg az állami szektor megyei, városi és települési szinten 311 millió euró fejlesztési pénzzel tervez.

A beharangozott fejlesztések a magánszektorban elsősorban a szállodákat, a kempingeket, a hajós objektumokat, illetve egyéb szállásegységeket és turisztikai attrakciókat érintenek, míg az állami beruházások többek között a helyi látogatóközpontok, strandszakaszok, sétautak fejlesztését irányozzák elő.

A beérkezett adatok szerint 2017-ben 817 millió eurót, 2016-ban pedig 676 millió eurót költöttek el turisztikai fejlesztésekre. Jövőre kezdődhetnek olyan nagyobb léptékű beruházásai, mint a dubrovniki Hotel Belvedere 900 millió kuna értékű fejlesztése, valamint az Arqaam Capital befektetési bank és a Four Seasons Hotels and Resorts szállodavállalat által jegyzett mintegy 1 milliárd kuna értékű projekt a Hvar-szigeti Brizenica öbölben. Szintén jövőre várható, hogy a Maistra szállodavállalat 539 millió kunás beruházás eredményeképpen megnyitja Rovinjban az ötcsillagos Hotel Parkot.

Számos fejlesztést terveznek az Isztriai-félszigeten is, ahol a Valamar szállodavállalat a rabaci Girandella Resorton belül Maro Hotel néven nyitja meg legújabb szálláshelyét, illetve felújítja a Dubrovnikban működő Valamar Argosy-t, valamint a Poreč-i Valamar Pinia Suites objektumot. A Plava laguna vállalat jövőre kezdi el a Poreč-i Laguna Park szálloda és turistafalu rekonstrukcióját, míg az Istraturist Umag cég a Sol Umag hotel, valamint az AC Stella Maris kemping felújítására vállalkozott.

Horvátország szárazföldi részein a Daruvár-i /Daruvarske toplice/ Ivanov dom, az Arcadia melléképület, valamint a helyi Rehabilitációs kórházhoz tartozó ún. Svájci villa objektumok kerülnek felújításra és ennek eredményeképpen négycsillagos besorolást kapnak. A Prelog városkában működő Hotel Panorama 3-ról 4 csillagra vált és ezzel szálláshely kapacitása is bővül.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk