hirdetés
hirdetés

Albánia, a titokzatos szépség

A MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály (TGSZ) vezetősége meghívására Mira Hoxha, Albánia Magyarországi Nagykövete adott tájékoztatást országa turizmusáról.

hirdetés

Itt dőlt meg utoljára a diktatúra, előtte hosszú évtizedeken át Albánia volt a legzártabb európai ország, ezért rejtélyes titokzatosság övezte. Ma a világ mérvadó hírszolgáltatói a CNN-től kezdve a Lonely Planetig a kontinens egyik-, ha nem a legszebb- természeti adottságokkal rendelkező országának tartják. 316 kilométeren át két tenger mossa partjait, a homokos partú Ion, és a sziklás partú Adria. Az albán hegyek természeti szépségükben vetekednek az Alpokkal. A legvonzóbb azonban, hogy a természeti környezet még nagyrészt érintetlen. 12 nemzeti park jelzi ennek az alig Belgiumnyi nagyságú országnak a természeti gazdagságát.

Berat (fotó: wikipedia)
Berat (fotó: wikipedia)

A kezdeti túlzások után ma már törvényt hoztak a fenntartható, környezetkímélő turisztikai fejlesztések érdekében. Kétszezonú ország, ahol téli-nyári üdülésre adottak a lehetőségek. Legfontosabb vonzerejüknek azonban a vendégszeretet tartja a nagykövet asszony.

Tirana (fotó: wikipedia)
Tirana (fotó: wikipedia)

A késői rendszerváltáskor a turizmus a nulláról indult. A turisztikai infrastruktúra az elmúlt húsz évben 95 százalékban önerőből épült fel. Jelenleg 20 ezer a szállodai és 15 ezer a privátszállásokon forgalmazott férőhelyek száma.

Új utak épültek, köztük a legfontosabb a Durres-Kukes autópálya, amellyel a korábban 5-6 órás út 2 órásra csökkent. Az albán gazdaság egyik kitörési pontjának tekinti a turizmust. A beutazás vízummentes Európa legtöbb országa (Magyarország is) és több más kontinensről érkező, összesen mintegy 30 ország turistái számára.

Az ország viharos történelme következtében változatos kulturális emlékekkel (antik görög, bizánci, török), és összetett ízvilágú gasztronómiával büszkélkedhetnek az albánok. A gazdag és máig eleven folklór is ezt az összetettséget tükrözi vissza. UNESCO Világörökségi rangot kapott Butrint és Berat, de Shkodra és Durresi is 2500 éves múlttal büszkélkedhet.

Albániába a legtöbb külföldi turista a szomszédos országokból érkezik, de a németek, olaszok is felfedezték már a nemcsak szép, de jutányos árfekvésű országot. Az Albán Nagykövetség szívesen ad tájékoztatást a magyar turistáknak útjuk szervezéséhez.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai