Az utazási irodai szakma hírnevét sértette meg az ügyvéd

Nagy port kavart utazási irodai körökben az a nyilatkozat, amelyet Ikanov Gábor ügyvéd tett a közelmúltban az egyiptomi buszbalesettel kapcsolatban egy televíziós műsorban. Az ügyvéd kijelentéseire most nyílt levélben válaszolt az utazási irodák szövetsége. 

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége levelét az alábbiakban teljes terjedelmében idézzük:

Nyílt levél

Dr. Ikanov Gábor ügyvéd úrnak

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az egyik kereskedelmi tv csatorna 2015. december 2-i, reggeli adásában Ön azt az általánosító és dehonesztáló kijelentést tette, hogy "Nem teheti meg egyetlen magyarországi utazási iroda sem, hogy szervez külföldi utazásokat, ő bezsebeli a hasznot és gyakorlatilag akár vágóhídra is küldheti az utasait”.

Kijelentése a teljes utazási irodai szakma jó hírnevének megsértése, mivel azt sugallja, hogy az utazási irodák számára mellékes körülmény utasaik vagyoni és személyes biztonsága. Kijelentését visszautasítjuk és felszólítjuk arra, hogy a jövőben tartózkodjék hasonló megnyilvánulástól!

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége határozottan kiáll amellett, hogy tagjai számára az utasok biztonsága elsődleges szempont! Úti céljaink meghatározásában, programjaink szervezésében, partnereink kiválasztásában is szem előtt tartjuk, hogy a legfontosabb, hogy az utas épségben és elégedetten térjen haza az általunk szervezett utazásról.

Bár sajnálatos balesetek előfordulhatnak, tagjaink minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a bajba került utasok megfelelő segítséghez jussanak. Információnk szerint ez nem volt másképp a Best Reisen esetében sem.

A fentiekre tekintettel nyomatékosan felszólítjuk, hogy a jövőben tartózkodjék leegyszerűsítő, az utasaikért dolgozó irodák jó hírnevét és megbecsültségét sértő kijelentésektől, ellenkező esetben a MUISZ, mint a magyar utazási irodák érdekérvényesítő szervezete a szükséges jogi lépéseket megteszi.

Budapest, 2015. december 11.

Tisztelettel: a Magyar Utazási Irodák Szövetsége nevében

Dr.Erdei Bálint elnök, Drégely Ágnes alelnök, Molnár Judit alelnök, Dr.Simon András alelnök

 

Ebben a műsorban hangzik el az ominózus kijelentés

 

Újabb ítélet az egyiptomi buszbaleset ügyében

Az ügyvéd azután nyilatkozott a TV2 Mokka című műsorában, hogy 2015. december 1-jén jogerős közbenső ítéletet hozott a Fővárosi Törvényszék a 2011-ben történt egyiptomi buszbaleset ügyében, mely kimondja, hogy az utazást szervező Best Reisennek teljes kártérítési kötelezettsége van.

A 2011-es hurghadai buszbaleset során 11 utas vesztette életét, további 21 személy pedig sérüléseket szenvedett. A mostani tárgyaláson született jogerős közbenső ítéletben a bíróság kimondta, hogy az utazást szervező – az esetet követően nem sokkal csődvédelmet kért, azóta gazdasági tevékenységet végző társaságként működő – Best Reisen Utazási Irodának teljes körű kártérítési kötelezettsége van – hangsúlyozta a busztragédia károsultjainak jogi képviselője, Ikanov Gábor a TV2 Mokka című műsorában.

Az esettel kapcsolatos információkat ebben a korábbi cikkünkben foglaltuk össze. A februári közbenső ítéletet követően az egyik utazási irodás kolléga a következő véleményt fogalmazta meg, amely a mostani esetnél is megállja a helyét: "Nem kevés probléma van ezzel az ítélettel. Először is, korlátlan felelősséget ró az utazási irodára. Ezzel egyszerűen képtelenség. Nem csak az uniós joggal ellentétes, de a gyakorlatban sem kivitelezhető. Hiába a megfelelően gondos eljárás, hiába a segítségnyújtás. Mindenben úgy járt el az iroda, ahogyan az elvárható, így mondják a jogászok. Mégis, indokolatlanul rónak rá korlátlan helytállást. Hiába létezik az uniós követelményeknek megfelelő felelősségi korlátozás, egyszerűen félresöpörték. Ebben az a rettenetesen veszélyes, hogy az ítélet precedensértékű lehet, ha jogerőre emelkedik, minden utazási irodára hatalmas kártérítési perek várnak. Utazási irodát működtetni Magyarországon a világ legkockázatosabb befektetése lesz. Ez kvázi gyilkossági kísérlet az utazásszervezők ellen. Bajom van azért is, mert nem mondja meg a bíróság, mégis mit tehetett volna a Best Reisen. Mi az, amiben hibázott? Miben nem volt elég körültekintő? Hol sértett jogszabályt vagy előírást? Még arról is megbizonyosodott, hogy a helyi szolgáltató rendelkezik felelősségbiztosítással. Mégis neki kell mindenért felelni, mert másként az állam felelőssége merülne fel. Ugye mindannyian hallottunk az 5Kontinens károsult utasairól, akiknél az európai bíróság a magyar állam felelősségét állapította meg. Utólag, évekig tartó pereskedés után. Végigmentek minden hazai bírói fórumon, mindenhol komolytalanul kezelték a keresetet, mart magyar bíróság nem állapíthatja (!) meg a magyar állam felelősségét."


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.