hirdetés
hirdetés

Badacsonyi borok „New Yorkban”

A Kéknyelűből készített borok kiemelkedően magas, pozitív élettani hatásúak.

hirdetés

A Kéknyelű, mint nemzeti értékké nyilvánított tájfajta állt a New York Kávéházban rendezett borkóstoló középpontjában. Példás közösségi összefogásnak köszönhetően 31 badacsonyi pincészet mutatkozott be immár harmadszorra Budapesten. A világ legnagyobb Kéknyelű borkóstolója zajlott, hiszen ezt a szőlőfajtát csak itt, Badacsony környékén termesztik. Szőke Barna, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borászati vezetőjének laudációja szerint a Kéknyelűből készített borok kiemelkedően magas kálium- és magnéziumtartalmúak, ezen felül öregedést gátló és vírusölő anyagokat is tartalmaznak.

Két hét borfesztivál

A sajtótájékoztatón megjelent Badacsonytomaj polgármestere is, aki szerint a Badacsony Borvidék egyre jobban látszik a bortérképen. Borászok, civilek, önkormányzatok összefogásának eredményeként immár két hetes a nyári borfesztivál, és 50. alkalommal rendezik meg ősszel a Badacsonyi Szüretet. Váli Péter, az egyik szervező pincészet tulajdonosa bejelentette, hogy Siófokon a napokban aláírják a „Balatoni KÖR ” megalakítását, melynek célja, hogy a Balaton partján minőségi helyi borokat és halakat kínáljon a vendéglátás. Borbélyné Galambos Gabriella, az immár 47 tagot számláló Badacsonyi Borvidéki Borút Egyesület elnöke sokat vár az idén induló Veszprém megyei uniós bormarketing pályázattól, melyen a Füredi, a Somlói és a Badacsonyi Borút Egyesületek együttesen vesznek részt.

A Badacsony olyan emblematikus táj, mely egész évben a kikapcsolódás és a nyugalom terepe, fejtette ki Istvándy Gergely borász. A vulkanikus kúpok és völgyek között egész évben találni nyitva tartó pincészeteket. Válogathatunk a megközelítés módjában, hiszen kiépített nordic walking, kerékpár és lovastura útvonalak állnak a turisták rendelkezésére. Az aktív turizmust tenisz-és golfpályákon, megmászandó várcsúcsokon, természetvédelmi területek bejárásával űzhetjük.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai