hirdetés
hirdetés

Berlin Brandenburg: indul az első kártérítési per

Elindult az első kártérítési per a Berlin Brandenburg repülőtér ellen, amelyet többszöri halasztás ellenére még mindig nem adtak át az utazóközönségnek. 

hirdetés

Az új berlini repülőtér eredetileg arra lett volna hivatva, hogy részben kiváltsa a még működő Schönefeldet és Tegelt és pótolja a bezárt Tempelhofot. Az ország korábbi megosztottsága miatt Nyugat-Berlinben a Tegel és Tempoelhof repülőtér működött, míg a volt NDK területén a Zentralflughafen Schönefeld szolgálta ki a forgalmat.

A Berlinbe repülő légitársaságok arra készültek, hogy az elmúlt évben a nyári forgalmi periódus kezdetére már az új repülőtérre/ről érkezhetnek/indulhatnak. Ennek megfelelően terveztek, reklámoztak, erre dolgozott a marketing hálózatuk is. Sajnálatos módon azonban hiába tették mindezt, mert az új repülőtér a mai napig nem készült el.

Mint az Air Berlin budapesti igazgatója, Sali Sándor is tájékoztatott, számukra is komoly hátrányt okozott az az építkezés késése, mert a budapesti járataik is az új reptérre voltak tervezve, ahogy a cég többi vonala is.

Az új reptéri management ugyan ígéri, hogy július 1-től indul a kísérleti üzem, korlátozott forgalommal, de az eddigi negatív tapasztalatok után ezt már senki nem veszi komolyan.

Veszteségeit megelégelve lépett viszont a német légitársaságok közül elsőnek az Air Berlin az elmúlt év végén. Mérleget készítve az üzemelési és kereskedelmi veszteségeiről, egy mérsékelt összegű, mindössze 48 millió eurós kártérítési igényt jelentett be a bíróságon a reptérrel szemben. Az elmaradt bevételeket természetesen nagyon nehéz megbecsülni, de a csúszás miatti konkrét költségeket lehet érvényesíteni. Mint Wolfgang Prock-schauer Air Berlin-vezérigazgató (aki a Brandenburgi Repülőtér igazgató tanácsának is tagja) bejelentette, az első felmérések szerint nekik ennyi káruk keletkezett a hosszan elhúzódó nyitási késedelem miatt.

Az Air Berlin egyébként nem az egyetlen légi szállító, aki kárát törvényes úton érvényesíteni kívánja. A jelenlegi per precedenst kínál a többi cégnek is, így lehet, hogy a közeljövőben még hasonló kereseteket mások is benyújtanak és az első jelek szerint a pereket meg is fogják nyerni.. A nyitást egyébként Alexander Dobrint Brandenburg tartomány felelős közlekedési minisztere is sürgeti.

Veér Jenő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk