hirdetés
hirdetés

Budapest és Asztana között indít légi járatot a fapados

Kazahsztán fővárosába, Asztanába indít járatokat júniustól a Wizz Air - jelentette be Váradi József hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelenlétében.

hirdetés

A vezérigazgató elmondása szerint a gépek az első időszakban hetente kétszer, csütörtökön és vasárnap közlekednek, de igény esetén a légitársaság tudja növelni a járatok számát. Az első járat június 8-án indul.

Emellett Váradi József kiemelte, hogy 2017-ben tíz új útvonalat tesznek elérhetővé Budapestről, az éves kapacitás 4,8 millió utas lesz, a társaság 22 százalékos forgalombővüléssel számol a magyar piacon. Jelezte, hogy 2016-ban 2015-höz képest 23 százalékkal, 3,7 millió utasra nőtt a forgalom Magyarországon, ezzel beérték a Malévet, amelynek a legjobb évében 3,2 millió utasa volt.

MTI Fotó: Bruzák Noémi
MTI Fotó: Bruzák Noémi


Kérdésre válaszolva Váradi József elmondta, mivel unión kívüli járatról van szó, bilaterális légügyi megállapodás szabályozza a járatindítást. Ezt a megállapodást korábban megkötötték, de szinte teljesen újra kellett fogalmazni és ezt az uniónak is el kellett fogadnia.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a bejelentésen elmondta, Magyarország 1991-ben vette fel a diplomáciai kapcsolatot Kazahsztánnal, amikor az elsők között ismerte el az ország függetlenségét. Az akkor létrejött kapcsolat folyamatosan fejlődik, erősödik, és ez közvetlen légi járat is hozzájárul a két ország kapcsolatának erősítéséhez - fejtette ki.

A Bajterek-emlékmű Asztanában (Fotó: 	Ken and Nyetta / Wikipedia)
A Bajterek-emlékmű Asztanában (Fotó: Ken and Nyetta / Wikipedia)

A miniszter elmondása szerint az oktatásban, az iparban, a turizmusban, a kereskedelemben és a mezőgazdaságban is vannak olyan területek, amelyek fejlődhetnek a közvetlen kapcsolat segítségével.

Varga Mihály kiemelte azt is, hogy nemcsak két országot, hanem két, gazdasági fejlődésben lévő régiót is összekötnek, ezért Magyarországnak egyértelműen előnyös a kapcsolat.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta, a járat piaci alapon működik majd, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Wizz Air képes lesz gazdaságosan üzemeltetni.

Nurbah Rusztemov, a Kazah Köztársaság nagykövete elmondta, az elmúlt években folyamatos tárgyalásokat folytattak, majd tavaly novemberben írták alá a szándéknyilatkozatot a járat indításáról. A nagykövet szintén kiemelte, hogy a turisztikai, gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok tovább erősödhetnek a lépéssel.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk