hirdetés
hirdetés

Csődbe ment Németország legnagyobb online utazási irodája

Fizetésképtelenné vált és csődöt jelentett a lipcsei székhelyű Unister Holding és annak számos leányvállalata, többek között Németország legnagyobb online utazási irodája, miután a cégcsoport tulajdonosa, a 38 éves Thomas Wagner repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette. A hírek szerint a katasztrófa egy kétes pénzügyi incidens után történt.

hirdetés

Thomas Wagner magángépe múlt héten zuhant le Szlovéniában, a tulajdonos Velencéből Lipcsébe tartott éppen. A repülőgépen tartózkodó másik három utas – Oliver Schilling Unister-részvényes, egy német pénzügyi tanácsadó és a pilóta – szintén életét vesztette. A hírek szerint Wagner korábban hitelt szándékozott felvenni Velencében, amihez a finanszírozónak 1,2 millió euró fedezetet fizetett ki készpénzben. A hitelként kapott 10 millió euró értékű pénzköteg azonban hamis bankjegyekből állt. Mint kiderült, a gép felszállását megelőzően Wagner keresetet nyújtott be az ügyben a velencei bíróságon. A szlovéniai rendőrség megerősítette, hogy a katasztrófa helyszínén körülbelül tízezer svájci frank értékben találtak bankjegyeket, arról azonban nem érkezett hír, hogy rábukkantak-e a több millió hamis euróra.

Thomas Wagner (Forrás: Unister)
Thomas Wagner (Forrás: Unister)


Csődöt jelentettek az utazási leányvállalatok is

A 2002-ben alapított Unister Holding részvényesei rövidesen rendkívüli közgyűlést hívtak össze, majd a vállalat bejelentette fizetésképtelenségét, és azonnali hatállyal kineveztek egy vagyonfelügyelőt. Akkor még azt hangsúlyozták, hogy a leányvállalatok – többek között az Unister Travel, amely olyan portálokat üzemeltet, mint az Ab In Den Urlaub és a Flüge.de – továbbra is zavartalanul fognak működni, és az anyacég fizetésképtelensége nem fogja érinteni a leányvállalatok ügyfeleit. Kedden azonban a csoport utazásszervező cége, az Urlaubstours szintén csődöt jelentett, a lépést nem indokolták. Állításuk szerint a lefoglalt utazások finanszírozására fedezetet nyújt az inszolvenciabiztosítás, de új foglalásokat már nem fogadnak. Másnap a repülőjegyekből, szállásból és egyéb utazási szolgáltatásokból álló dinamikus csomagokat kínáló Udeals is csődöt jelentett.

Az Unister Holding szervezeti felépítése
Az Unister Holding szervezeti felépítése


Befektetőket vár a cégcsoport

A csoport vagyonfelügyelője, Lucas Flöther azt nyilatkozta, hogy az Unisternek sürgősen szüksége van egy befektetőre, és azt állítja, hogy már több potenciális befektető felvette velük a kapcsolatot. Elmondása szerint a legegyszerűbb az lenne, ha az egész csoportot egyben sikerülne eladni, de szükség esetén egyéb megoldások is szóba jöhetnek.

Az Unister pénzügyei az utóbbi időben spekulációk tárgya volt, a cég ugyanis igen kevés hivatalos adatot bocsát közszemlére. A holdingtársaság mostanában veszteségesnek bizonyult a nem utazással foglalkozó leányvállalatok eredménytelen működése miatt, de a főbb utazási cégei kis mértékben ugyan, de nyereségesek voltak. A cég hírnevét az elmúlt években csorbították továbbá az adócsalásra irányuló vizsgálatok és egyéb, tisztességtelen üzleti gyakorlatról szóló hírek is.

unister.de
unister.de

(forrás: FVW)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai