Csúcson a budapesti szálláshelyek árbevétele augusztusban

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, I-VIII. (2019. január-augusztus) havi statisztikái alapján a Budapest kereskedelmi szálláshelyein regisztrált vendégérkezések száma megközelítette a 3 milliót, a vendégéjszakák száma pedig a 7 milliót. A szárnyaló bevételi mutatók mellett a külföldi vendégéjszakák száma is tovább nőtt a tavalyi évvel összevetve, mindamellett számos dimenzióban az augusztus lett az idei év eddigi rekordere. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) elemzése következik.

Az augusztus havi bruttó szállásdíj-bevételek Budapesten megközelítették a 18,5 Mrd Ft-ot (+11,5%): ezzel az idei augusztus alighanem a 2019. év legnagyobb üzleti forgalmat realizáló hónapjaként vonul be a fővárosi szálláshelyi statisztikákba, több mint 1-1 milliárd Ft-tal lekörözve a szintén dobogós május és június havi időszakok árbevételeit. A teljes január-augusztusi időszak bruttó szállásdíj-árbevétele megközelítette a 108 milliárd Ft-ot, ami történelmi távlatban is rekordösszegű bevétel (+9,4%) az első nyolc hónapban. A külföldi vendégektől származó szállásdíj-árbevétel – a négycsillagosokat kivéve – valamennyi szállodatípusban és kategóriában nőtt.

Augusztus hónapban a budapesti szállodák szobakapacitás-kihasználtsága megközelítette a 85%-ot; a 3 csillagos, a kategória nélküli és a gyógyszállodákban pedig kisebb-nagyobb növekedés is kimutatható az előző év azonos időszakához képest. A legkeresettebb szállástípus a gyógyszállodáké, amelyek augusztusban – túlzás nélkül – valósággal megteltek, 93,5%-os csúcsfoglaltságot realizálva. Emellett a négycsillagosok foglaltsága is közel járt a 90%-hoz az utolsó nyári hónapban. Az egy kiadható szobára jutó bruttó szállásdíj-bevétel (REVPAR) augusztusban 26 ezer Ft fölött alakult, a szállodáknál 27.341 Ft volt.

Az augusztusi rekordbevételek és egyes szállodatípusok csúcsfoglaltsága sem tudja azonban feledtetni, hogy – az év eddigi nyolc hónapját tekintve – a vendégforgalom egyre több dimenziójában inkább stagnálás (a belföldi forgalom esetében konkrétan visszaesés) mutatkozik, ami most már mindinkább meghatározza az egész 2019-es év fő számait. Augusztus hónapban 455.578 vendég 1.155.955 vendégéjszakát töltött el Budapesten, ebből a külföldieké kényelmesen meghaladta az egymilliót (1.052.422 külföldi vendégéjszaka), ami egy igen figyelemre méltó, +2,3%-os növekedéshez volt elegendő.

A külföldi vendégérkezések száma ugyanakkor augusztus folyamán stagnált, kivéve az európai küldő piacokat: az utolsó nyári hónapban 276.808 vendég érkezett a vén kontinensről (+5,0%), akik 737.285 vendégéjszakát (+6,2%) töltöttek el Budapest kereskedelmi szálláshelyein. Ez a meglepő mértékű növekedés legfőképpen a francia (+9,0%), a lengyel (+68,5%!), a holland (+12,0%) és a román (+17,1) piac augusztusi teljesítményének köszönhető, de nem csekély szerepe van benne az egyetlen hónap alatt 100 ezret ostromló brit vendégéjszaka számnak is. A sokáig mínuszos Hollandia esetében a SZIGET Fesztivál sikere is közrejátszhatott a pozitív korrekcióban, hiszen a brit vendégek után a hollandok érkeznek legnagyobb számban a magyar országmárkát is nagyban meghatározó zenei nagyfesztiválra. A 2019. januártól augusztusig terjedő nyolc hónapjában 2.552.057 külföldi és 414.201 belföldi, azaz összesen 2.966.258 vendég kereste fel Budapest kereskedelmi szálláshelyeit. A 6.956.845 vendégéjszaka 88,3%-a külföldi vendégektől származott. Budapest TOP 10 küldőpiaca a vendégéjszakák alapján (2019. I-VIII. hónap):

 A küldőpiaci rangsor 6-8. helyén továbbra is rendkívül szoros a verseny Franciaország, Oroszország és Izrael között; így egyértelmű hatodik „helyezettet” nem lehet hirdetni. Németország – az átmeneti stagnálás és a bizonytalan német gazdasági kilátások mellett is – stabilan dobogós, míg az olasz piac élénkülését a BFTK – egyebek mellett – a Riminiben megrendezett TTG Incontri vásáron való megjelenéssel is támogatja.

A 2019. január-augusztusi budapesti rangsor 11. helyén záró Lengyelország – amely rendkívül jó formáját hozta augusztusban – csak nagyon kevéssel maradt el a Koreai Köztársaságtól (157.524 lengyel vendégéjszaka az első nyolc hónapban). Dél-Korea felől ugyanakkor éppen a LOT szeptember 23-án indított Szöul-Budapest járata teremthet új perspektívákat, amely heti három alkalommal közlekedik a távol-keleti és a magyar főváros között: jóllehet évente nyolcvanezer utast regisztrálnak Magyarország és Dél-Korea között, de ez az első alkalom, hogy a magyar és a dél-koreai fővárost közvetlen, menetrend szerinti légi járat köti össze. Sőt, ha az első nyolchavi piaci dinamikát nézzük, néhány kisebb piacot leszámítva éppen a Koreai Köztársaság mutatja a legnagyobb ütemű növekedést (+17,7% a január-augusztus havi vendégéjszakák számát tekintve).

Budapest leggyorsabban növekvő küldőpiacai között ott van még Franciaország (+8,0%) – amelynek további lendületet adhat az IFTM Top Resa kiállításon való önálló budapesti megjelenés –, de szép számmal vannak közöttük szomszédos és közeli országok (Ukrajna: +14,7%, Lengyelország: +12,0%, Románia: +4,7%, Bulgária: +6,4%), és ígéretes a görög piac 5,4%-os bővülése is a jelzett időszakban. A főváros három kulcspiaca, a brit, az orosz és az amerikai egyaránt 4,2-4,3%-kal tudott növekedni január óta, és ebből a szempontból érdekes fejleményeket hozhat a BFTK és a magyar beutaztató szakma jelenléte a londoni WTM-en, novemberben.

Forrás: Turizmus Online


KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.
Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás

Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás 

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szállásfoglaló portál adatai szerint.
Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett

Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett 

A Minaro Hotel Tokaj MGallery Magyarországon másodikként megszerezte a Green Key minősítést.
MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén

MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén 

Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét, írták friss közleményükben.
Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya?

Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya? 

Utazni, új helyeket megtapasztalni élmény, de vajon élmény lehet-e egy ilyen helyen dolgozni? 
Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett

Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett 

Átadták az Alvásbarát Szálloda idei minősítési díjait az Alvás Világnapja alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián.
Újabb hétvége, újabb tűz  egy hotelben

Újabb hétvége, újabb tűz egy hotelben 

Ezúttal egy etyeki szálláshelyen égett a berendezés.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.