hirdetés
hirdetés

Délibáb vagy valóság?

Mi is az a hungarikum? Milyen értékek mentén lehet definiálni kimagasló nemzeti teljesítményeinket? Van-e konkrét lehetőség a kimozdulásra, hogy végre egyértelmű legyen a hungarikummá történő minősítés rendszere? Ezekre kereste a választ a Pest Megyei Kormányhivatal Kossuth Lajos dísztermében megrendezett előadás-sorozat és fórum a Hungarikum Szövetség szervezésében. 

hirdetés

Nem elég definiálni, hanem elérhetővé, vonzóvá kell tenni a folyamatot éppúgy, mint a termékeket, mégpedig a fiatalok számára is érthető módon, összefogva a kommunikációs csatornákat, kihasználva az egymást erősítő lehetőségeket, azért, hogy ne rejtett kincseink maradjanak csupán, hanem olyan büszkeségeink, amelyeknek már most az ország kirakatában kellene lenni. 

A Premium Hungaricum védjegyesek
A Premium Hungaricum védjegyesek

Még nem ettek Puskást, de hallottak róla

Birinyi József, a 21 alapító taggal indult szövetség elnöke fogalmazott így, amikor előkerült a karcagi birkapörkölt kontra Puskás kérdés, amely a napokban megosztotta egy kicsit a hungarikumos társadalmat, ráirányítva a figyelmet a szervezet által mindig felidézett igazodási pontra: az érték a mérték. A szilágysági dallamokat megszólaltató Berta Alexandra előadását követően, az elnök úr nyitóbeszédében kihangsúlyozta, hogy a trendek utánzása helyett, nézzük meg azt, hogy mi mit tudunk adni a világnak, mi az, amiben egyedülállót alkotott és hoz létre ma is az ország. Kétségtelen, hogy e jelző csak azokra az értékeinkre vonatkozhat, amelyek mindenféle ágazati lobbin túlmutatva, politikamentesen érdemlik ki ezt a címet az úgynevezett válogatási piramison keresztüljutva, a lokális értéktáraktól a globális elismertségig. Nem valamiféle ki-mit-tud játék ez, hanem komoly országmárka építés, melynek eredményeként a hungarikumokkal lesz azonosítható a magyarság is. Többször elhangzott, hogy a hungarikum-ügyet nem a kompetíció, hanem a civil szféra, a gazdasági és a politikai szereplők kooperációja viheti csak előre: csak együtt lehet jót csinálni!

Ha túl sok, akkor felhígul

A Szövetsége elnöke, Birinyi József
A Szövetsége elnöke, Birinyi József
Egy biztos, egy mondattal nem meghatározható, hogy mi is az a hungarikum, és az is, hogy egyszerre több szempontnak is meg kell felelnie. Van ugyan törvényünk is, de pontosításra szorul egy-két vonatkozásban. Nem tisztázott a határokon túlnyúló területek kérdése sem, de az igen, hogy csak pontosan körülhatárolt és megnevezett dolgok juthatnak a rendszeresen monitorozott minősítési rendszerbe, ugyanis ezek híján nem jelenthet minőségi garanciát sem ez a szó, ami örökre nemis, hanem csak egy időtartamra kerülhet a jelölésre érdemes csúcsteljesítmény neve elé. Fontos kritérium az ismertség és az elismertség, a külcsíny és a belbecs egyaránt. Birinyi elnök úr e szavakkal foglalta össze a meghatározást a lehető legrövidebben: megismételhetetlen, egyedi és magyar.

Gyakorlatilag bármi lehet hungarikum, ha átmegy a rendszeren, de ez óhatatlanul oda vezethet, hogyha túl sok van valamiből, az felhígul, elértéktelenedik, és kezelhetetlenül nagy előterjesztés-tömeg is jelentkezhet.

Az emberben rejlő csoda

Az első szellemi hungarikum, az 1945 óta alkalmazott konduktív pedagógiai fejlesztő módszer, a Pető-módszer, amely egyedülálló eredményeivel nem véletlenül a leggyakrabban emlegetett gyógyító eljárás világszerte. A külföldön hamarabb elismert és megismert intézet ma már itthon is bekerült a köztudatba és jelentősen bővült is. A Hungarikum Akadémia előcsarnokában „Az emberben rejlő csoda” címmel egyszeri és csak az alkalomra összeállított fotókiállítást hozott Makk Ádám, aki maga is konduktor.

Az új palackozott fröccs és mandulás édesség
Az új palackozott fröccs és mandulás édesség

Borolimpia

Arany Jánost idézve, Mathiász János olyan a szőlészetben, borászatban, mint Petőfi a költészetben. A 2014-ben induló Borolimpia megálmodója a Szövetség alelnöke, Mathiász Gábor, kiemelte, hogy a világ borászatának 60%-ában ott van a nagy előd munkássága. A mozgalom nem öncélú és nem csak a borról szól, a világméretű road-show egyes állomásain felidéződik majd Puskás, a máig legismertebb magyar, gyakorlatilag minden kiemelkedő nemzeti csúcs-értékünk, Neumanntól a Herendiig. A hungarikumok legyenek vonzóak és az egész világ számára értelmezhetőek, befogadhatóak, megoszthatóak, hangzott el többször is.

Dijazott teák
Dijazott teák

Őrültség semmit tennünk, ha mindent nem is tehetünk

A Neumann életmű képviselője, Alföldi István, megállapította, hogy a technika fejlődése nem állítható meg, ugyanakkor a mai kor embere terelheti azt jó vagy rossz irányba. Kiemelt feladatként említette a tehetséggondozást, és azt is, hogy Neumann neve ne csak mindig a sor végén említessék meg, ha a nagy magyarokat soroljuk. Kádár Imre előadásában elmagyarázta, hogy ki és miért kaphat Premium Hungaricum védjegyet és mit tett eddig a 2008 óra most negyedik alkalommal kiadott díj alapítója a globalizált világ által gyakorlatilag lesöpört hagyományos élelmiszerkultúra megmentésért az egyesület.

Szerelem. Lekvár. Szerelemlekvár
Szerelem. Lekvár. Szerelemlekvár

Premium Hungaricum
A Premium Hungaricum védjegyet kiemelkedő minőségű, magyar élelmiszereknek, italoknak ítélte most is oda a HUSZ alapító tagja, a Premium Hungaricum Egyesület bírálóbizottsága. A hat éve bejegyzett védjegy használati jogát egy évre nyerték el a legkiválóbbak: Danyi Éva (Horgos) Donum Terrae hidegsajtolású növényi olajak, krémek, Dobosi pincészet (Szentantalfa) bio szőlőlé; FinoFood Kft. (Kaposvár) Tokaji boros sajt; Hiksz Kft. (Bokor) Bokri juhsajt és gomolyacsalád; Jona Drink Kft. (Kiskőrös) Alföld aranya, 100%-os almalé; Kék Levendula Bt. (Tihany) Levendula lekvár, Szerelem lekvár; Mecsek Drog Kft. (Pécsvárad) gyógyteák; Panyolai Szilvórium Kft. (Panyola) Aranyalma, Elixír, Eszencia; Stelcz és Fia Kft. (Bátaszék) Házi csemege és paprikás szalámi; Szomor Farm Kft. (Dömsöd) szürke marha és vízi bivaly húskészítményei, Vasuta Zrt. (Budapest) palackozott fröccs.

Itt is van Panyolai
Itt is van Panyolai

A közfelkiáltásos

Ez annyit tesz, hogy törvény ide, piramis oda, van olyan termék, és ilyen a Tokaji Aszú is, amely mindenki számára egyértelműen és megmásíthatatlanul egyenlő a hungarikum szóval. Ezt erősítette Májer János, Tokaj polgármestere és Illés Tamás, a Tokaj Kereskedőház marketingvezetője is, tartalmas, az aszú készítés titkait is fel-felfedő előadásukban. Megismerhettük a legújabb, modern, de a hagyományosan ismert módszerekkel épülő pincesort, és a nemsokára kapuit megnyitó, 2500 főt befogadni képes ún. Fesztiválkatlan rendezvény-helyszint is. A világörökségi helyszín, mint kirándulóhely is értékes szabadidő-sport desztináció, de, hogy érdemes legyen több napra is beilleszteni pihenéseink naptárjába, most új hotel is épül a kisvárosban. A királyok bora, a borok királya valóban elsőrendű, de ahogy hallottuk, a hungarikumok között nincs sorrendiség: nincs kicsi, közepes, vagy nagy!

A minőség a fejben és a szívben kezdődik

Ezeket a gondolatokat Joó Lajos osztotta meg a hallgatósággal, aki egyben moderátora is volt a kétrészes fórumnak. A legnagyobb hungarikum a magyar gondolkodásmód, fejtette ki az egyik hozzászóló, aki maga több, mint száz találmány birtokosaként emelkedett szólásra. Az előadó megmutatta, hogyan kell az egymásra mutogató kéztartásból, kinyitva a kezünket, kézfogásra nyújtani azt, ami a jelképes jelentésen túl, nagyon is konkrét dolgokat jelent. Elég, ha csak az értékek rendszerezésére, az értékbankra, vagy a magyar mártixra gondolunk. Ez utóbbi nem más, mint a jó értelemben vett szomszédolás, vagyis kitekintés a környezetünkben elindult kezdeményezésekre, hiszen a tapasztalatok szerint, az elmúlt évtized sikeres projektjei majdnem mind multidiszciplináris alapon valósultak meg. Tehát, a hungarikum nem szabad, hogy valami megfoghatatlan délibábként lebegjen előttünk, hanem az maga a valóság, ha rendet teszünk az értékeink háza táján.

Tokajis és egyéb sajtkülönlegességek
Tokajis és egyéb sajtkülönlegességek

Bódis Gábor, Hungary NEXT Tourism Destination Marketing
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk