hirdetés
hirdetés

Egerszalók: konferencia a gyógyvizekről

Az ásvány-, termál- és gyógyvizek kutatásával, hasznosításával és védelmével foglalkozó szakembereknek szerveztek konferenciát Egerszalókon. A fórumon szó volt a Bükk-vidék termálvizeiről, a gyógyító források terápiás képességeiről és az egészségturisztika lehetőségeiről.

hirdetés

A Kárpát-medence Ásvány– és Gyógyvizei Konferenciát immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a Miskolci Egyetem. A fórumra olyan szakembereket hívtak meg, akik a felszín alatti vízkészletekkel, azok kutatásával, termelésével, hasznosításával vagy védelmével foglalkoznak. Nem véletlenül választották helyszínül Egerszalókot. A településen ugyanis pontosan ötven esztendeje találtak termálvizet, noha eredetileg olaj után kutatva indult meg a fúrás. A térség turisztikai szempontból azóta jelentősen fejlődött, mind az ide látogató turisták, mind a magánszálláshelyek létesítésében. Mint elhangzott: a gyógyvíz további eredményes hasznosításáért, valamint a vidéki turizmus fejlesztéséért a közelmúltban Egerszalók, Demjén és Egerszólát közös TDM szervezetet hozott létre.

A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a készülő Vidékfejlesztési Stratégia jelentős szerepet tölthet be azon települések életében, amelyek gyógy–, vagy termálvízzel rendelkeznek. A találkozón vett részt Csizmadia Norbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri kabinetjének tagja, véleménye szerint hazánkban támogatni kell a vízre épülő gazdaság fejlesztését. Hozzátette: a Kárpát-medencében 220 gyógyvíz– és 196 ásványvízlelőhely található, nagy részük hazánk területén van. Ezt mérlegelve Magyarország Európa egészségturisztikai nagyhatalma is lehet a jövőben.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk