hirdetés
hirdetés

Egyetlen napba sűrített számtalan élmény

A MUISZ Beutazató és Belföldi Bizottsága egész napos autóbuszos tanulmányutat szervezett új, Budapest közeli programok megismertetésére. 

hirdetés

A vonzó programban szerepelt a Monostori Erőd, a dunaalmási fogadóban langalló és rétes készítés, tájékoztató a Duna-menti római limesekről, Neszmélyen a Hilltop borászat, és Tata városismertető.

Erőd, új szerepben

A Monostori erőd Dunai Bástyája felújítva látványos eleme lett az óriási épületegyüttesnek, melynek 400 méteres udvara, 600 szobája és 5 kilométer hosszú folyósó-labirintusa turisztikai attrakciók alkalmas terepévé vált. A Dunai Bástya összesen 34 ágyúrése visszatükröződik az alig néhány méterre folyó Duna vizében: mivel hajókikötő is létesült, a kiszálló vendégek besétálhatnak a bástya belsejébe, ahol három kiállítás is várja őket.

Nem mindennapi konferencia helyszín az erőd, bérelhető termeit minden szükséges technikai helyszínnel ellátták. A divatos harci játékok (hagyományőrző és modern lézertechnikás változatai) itt találták meg ideális helyszínüket. A bemutató interaktív: hogyan kell egy 48-as ágyút tölteni, elsütni és kipucolni, azt csapatunk vállalkozó szellemű hölgye saját kezűleg megtette.

Bátrabbak a kötéltechnikát gyakorolhatják a többemeletes falakon, az erőd labirintusában pedig kincsvadászat, akadályverseny rendezéséhez teremtették meg a szükséges feltételeket. Kiállításokon szemlélhetjük meg az egykori kaszárnyaélet mindennapjait, megtetézve egy kis „vörös hangulattal”, a szovjetek által létesített és őrzött lőszerraktári korszakot idézve.

Az ágyú-kiállításnak éppúgy megvannak a maga rajongói, mint a kenyérmúzeumnak, és még nem is említettük a rendezvények hosszú listáját, a folklór-és pop zene délutánokat, az amerikai autók fesztiválját, a hagyományőrző hadi bemutatókat.

A Duna-mentét végig követi római kori védelmi erődök láncolata és az ezeket összekötő utak. Komárom Szőny városrésze alatt rejtezik Brigetio, az egyik legjelentősebb erőd, emlékét számtalan töredék szobor, falfestmény, kerámia bizonyítja. Az ásatások több helyen is folynak, a közeli Almásfüzitőn felépült az Azaum Római tábor, mint témapark.
Dunaalmás nemzetközi turistaforgalma

Festői környezetben, alig egy kilométerre a dunai kikötőtől, takaros csárda kemencéjében sütik a langallót és a rétest, melynek hírére kikötnek itt még az elegáns hajószállodák is. A titok az emberek bevonásában rejlik, s ennek a kemence lapát nagymestere, Juhász István a bajnoka. Kínai és japán asszonykák nyújtják a rétest és élvezik kezük munkájának eredményét. A 100 fős terem tánc-és zenei kísérethez is kellően tágas, lovagolni, helyi termékeket vásárolni, jó időben lovaskocsikázni is lehet. A Travel Trans Union elegáns buszai szállítják az utasokat kikötőtől, vagy a túra megrendelői által megadott helyszíntől ide-és vissza. A cég a programgazda, csoportos megrendeléseket fogad.

Varázsos kilátás és borok

A neszmélyi Hilltop birtokon, a kilátóról elénk tárul a szelíd Pannon táj. Az őszi színezésű lombok visszatükröződnek a hegytetőn kialakított úszómedence sima tükrében.„Istenek lakhelye, ahol nagy vizek találkoznak a hegyekkel „idézte az ókori mondást Juhász István, aki a péklapátot odahagyva most a borospoharat fogta kezébe. A borászat bejárását követően a pincében kiadós borkóstoló következett, nemcsak szakszerű, de élményszerű ismertető keretében. Mini magyar Varázshegy ez a birtok, igényes, elmélkedő tartózkodási hely (4 szoba bérelhető). A szép helyszínért, jó borokért ide zarándokló csoportokat nem fogja csalódás érni Hilltopon.

Tata, a vizek városa, nemes és szép épületeivel, parkjával, tavaival még egy gyors kora esti városnézés alatt is bebizonyította vonzerejét. A helyi TDM szervezett a kerékpározásra, evezésre kiváló környezet jobb kihasználását tervezi.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk