hirdetés
hirdetés

Elmaradnak az orosz turisták Törökországból?

Miután a törökök november 24-én lelőttek egy orosz vadászgépet, a legnagyobb orosz tour-operátorok bizonytalan időre felfüggesztették a Törökországba irányuló utazási csomagok értékesítését, ami jelentős bevételkiesést eredményezhet az országban.

hirdetés

Egy, az Interfax hírügynökség által készített felmérés szerint az összes vezető orosz tour-operátor felfüggesztette a Törökországba irányuló utazások értékesítését a külügyminisztérium és a turisztikai hivatal felhívására.

Az oroszországi Coral Travel PR-osztályának vezetője elmondta: „A törökországi csomagértékesítést a turisztikai hivatal bejelentését követően november 24-én felfüggesztettük.” A Pegas Touristik igazgatója szintén úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem értékesítik Törökországba irányuló utazásaikat. A TUI oroszországi irodájának sajtóosztálya közölte az Interfax-szal, hogy Törökország, mint szezonális desztináció értékesítése októberben már véget ért, a következő szezon előfoglalási időszaka pedig még nem kezdődött el. A Biblio Globus és a TEZ Tour weboldalán jelentette be, hogy Sergei Lavrov külügyminiszter és a turisztikai hivatal ajánlását követően leállították a törökországi utak értékesítését. Valóban, az orosz piacon általában március környékén indulnak meg a foglalások a következő nyári szezonra, így nagyon sok függ attól, hogy addig hogy alakul a helyzet a két ország között, valamint, hogy minisztériumi szinten mit kommunikálnak.

Bodrumi látkép (Forrás: Wikimedia Commons)
Bodrumi látkép (Forrás: Wikimedia Commons)

Irina Tyurina, a Turisztikai Iparági Szövetség sajtóreferense úgy nyilatkozott, hogy jelenleg körülbelül tízezer orosz turista tartózkodik Törökországban, az utazásszervezők pedig eddig már körülbelül négy-ötezer csomagot értékesítettek a szilveszterig tartó időszakra. Miután azonban a külügyminisztérium úgy döntött, hogy nem javasolja a Törökországba utazást, ezért azoknak, akik már befizették ide útjukat, az utazásszervezők kötelesek visszafizetni a teljes összeget, ha mégsem szeretnének elutazni.

A bojkott jelentős negatív hatással lehet Törökország turizmusára, hiszen az ország az oroszok egyik fő desztinációja, tavaly összesen hárommillió orosz turista érkezett ide, 2015 első felében pedig több mint egymillióan választották ezt az úti célt. Az idegenforgalmi iparágból származó bevételek 11%-át teszik ki Törökország GDP-jének összesen 170 milliárd dollárral, ha azonban Oroszország leállítja ide irányuló repülőjáratait, az az elemzők szerint évi 30 milliárd dollárnyi bevételkiesést eredményezhet.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk