Először rendezik meg a Tokaji Aszú Napot

Jó aszútermést hozott az idei szüret a Tokaji Borvidéken, így a Tokaji Aszú szempontjából a 2014-es évjárat mind mennyiségben, mind minőségben meghaladja az előzetes várakozásokat. Az átlagosnál ugyan kevesebb szőlőt szüreteltek a borvidéken, ám a termelők kiváló édes borokat várnak az idei évjárattól, az októberben kedvezőre fordult időjárás ugyanis segítette az aszúsodást. A Tokaji Aszú minőségét szigorított eredetvédelmi szabályok garantálják, az idei termésből már kizárólag 5 és 6 puttonyosnak megfelelő minőségű borkülönlegességek készülhetnek. A fogyasztók többsége már ma is prémium termékként tekint a Tokaji Aszúra, ám a szakma tovább erősítene ezen a képen. A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa, a Tokaj Reneszánsz Egyesület és a Tokaj Kereskedőház Zrt. november 27-én első alkalommal rendezi meg a Tokaji Aszú Napot. A hagyományteremtőnek szánt esemény célja az aszúborok ismertségének és népszerűségének növelése.

A 2014-es évjárat sem fog hiányozni a Tokaji Aszúk sorából az idei szüreti eredmények alapján. A tokaji pincészetek idén összesen mintegy 3000 mázsa aszúszemet tudtak felvásárolni. A termés mind mennyiségében, mind minőségében meghaladja a szüret eleji várakozásokat.

„Az idei aszútermés elmarad a tavalyi 5000 mázsától, ám a 2013-as kiugró évjárat volt, minőségben és mennyiségben is kiemelkedőnek számított az elmúlt évek átlagához képest“ – fogalmazott Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. A szakember kifejtette: az idei év sok tekintetben kihívást jelentett a termelőknek. A rendkívül csapadékos nyár miatt elszaporodott kórokozókkal szembeni védekezés sok energiát emésztett fel; a termelők országszerte mindössze a megszokott termésmennyiség felét-harmadát tudták csak  leszüretelni. A termés mennyisége a Tokaji Borvidéken is elmaradt a többéves átlagtól, azonban a kiesés korántsem volt akkora, mint az ország más régióiban.


„Összességében a tokaji borászok, a  kisebb mennyiség ellenére, idén is korrekt, jó minőségű száraz borokat, valamint kiváló édes borokat tudnak előállítani. A termelőknek különösen fontos, hogy  az aszúsodás jó időben és megfelelően indult be. Ez sokat javít az év mérlegén“ – hangsúlyozta a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

A Tokaji Aszú minőségét a szigorodó előírások is garantálják. A 2013-ban elfogadott új borvidéki rendtartásnak, illetve az aszúkészítés módosított szabályainak köszönhetően az idei termésből – a tavalyihoz hasonlóan - már kizárólag 5 és 6 puttonyosnak megfelelő minőségű aszúk készülnek. „A fogyasztók ma már biztosak lehetnek abban, hogy Tokaji Aszúként csak kiváló minőségű, prémium kategóriás borok kerülhetnek forgalomba. Az idei szüretből származó első palack tokaji aszúk pedig kétéves érlelést követően, legkorábban 2017-ben kerülhetnek a boltok polcaira” – hívta fel a figyelmet Prácser Miklós.


A Tokaji Borvidéken az elmúlt időszakban mélyreható változások kezdődtek, amelyek célja a Magyarország ikonikus borvidéken folyó bortermelés új alapokra helyezése.  Ugyanakkor már ma is vannak olyan termékek, amelyek a világpiacon bárhol megállják a helyüket.

„Ezt bizonyítja többek között a Tokaji Aszú sikeres bemutatkozása a világ legnevesebb borszakértőinek és borszakíróinak szervezett Digitális Bor Kommunikációs Konferencián is, amit október végén tartottak meg a svájci Montreux-ben” – fejtette ki Király Enikő, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A minőségi megújulás fontossága a fogyasztói szokásokban is érzékelhető, ugyanis mind idehaza, mind a nemzetközi borpiacon egyre keresettebbek a jó minőségű, valódi értéket képviselő borok. Bár a Tokaji Aszút a hazai fogyasztók már ma is prémium termékként kezelik, a szakma tovább szeretne erősíteni ezen a képen. Ezt segíti, hogy a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa, a Tokaj Reneszánsz Egyesülettel és a Tokaj Kereskedőházzal közösen első alkalommal rendezi meg november 27-én a Tokaji Aszú Nap elnevezésű rendezvényt.

„A hagyományteremtőnek szánt esemény célja, hogy a szélesebb közönséggel is megismertessük a kiemelkedő minőségű aszúborokat. A program keretében szakmai előadásokat és bemutatókat  tervezünk, ahol az aszúkészítés részleteit ismerheti meg a szakmai közönség. Emellett szeretnénk, ha a gasztronómia világának képviselői is csatlakoznának a kezdeményezéshez ” - mondta Kalocsai László, a Tokaj Reneszánsz Egyesület elnöke.

Forrás: Élelmiszer Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.