hirdetés
hirdetés

Első 7 hónap: megfeleződött a vendégéjszakák száma

2020. júliusban a koronavírus okozta járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 75, a belföldi vendégek által eltöltötteké 18%-kal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. Az összes vendégéjszaka 82%-át a belföldi vendégek töltötték el. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 41%-kal volt kevesebb. Részben a korlátozások május végi feloldásának köszönhetően a belföldivendég-forgalom júniusban kezdődött dinamikus növekedése júliusban is folytatódott, a vendégéjszakák száma a háromszorosára nőtt az előző hónaphoz viszonyítva.

hirdetés

 2020. júliusban az előző év azonos hónapjához képest:

A külföldi vendégek száma 76, a vendégéjszakáké 75%-kal visszaesett. A szálláshelyekre érkezett 166 ezer vendég 478 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában vagy kempingben szállt meg. Az éjszakák száma a szállodákban közel ötödére esett vissza. A kempingekben, panziókban és az üdülőháztelepeken 57-60%-os, a közösségi szálláshelyeken 91%-os volt a visszaesés. A legnagyobb mértékű, 88%-os csökkenés Budapesten történt.

A belföldi vendégek száma 12, a vendégéjszakáké 18%-kal visszaesett. A vendégszám 758 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 2,1 millió volt. Tízből 6 éjszakát szállodákban töltöttek, ahol a csökkenés mértéke 8,6%-os volt. A panziók a szállodákkal ellentétben 2,5%-kal több éjszakát regisztráltak. A kempingekben az előző év júliusi forgalom kétharmada jelentkezett. A legnépszerűbb régió a Balaton volt.

 

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 41%-kal (38 milliárd forintra) esett vissza.

2020. júliusban:

2860 kereskedelmi szálláshely, köztük 902 szálloda és 1109 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.

2020. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest:

A kereskedelmi szálláshelyek 56%-kal kevesebb, összesen 7,8 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 68, a belföldiek 44%-kal kevesebb (2,7, illetve 5,0 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 55%-kal csökkent, és 137 milliárd forintot tett ki.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai