hirdetés
hirdetés

Észak-magyarországi Turisztikai és Innovációs Klaszter első éve

Az együttműködést erősítheti az Észak-magyarországi Turisztikai és Innovációs Klaszter. A jövőben szeretnék bővíteni a klasztert, elsősorban szilvásváradi és mezőkövesdi szállodák bevonására folytatnak tárgyalásokat.

hirdetés

Huszonegy – főleg Heves megyei - vállalkozás és szervezet közreműködésével tavaly tavasszal alakították meg az Észak-magyarországi Turisztikai és Innovációs Klasztert.

Ezzel párhuzamosan a menedzsmenti feladatok ellátásával a Nordtúra Nonprofit Kft.-t bízták meg – jelentette ki egri tájékoztatóján Harmati Péter, a klaszter elnöke. Hozzátette: a menedzsment szervezet 2011. májusában nyújtott pályázatot nyújtott be az Észak-magyarországi Operatív Program keretében a turisztikai klaszter létrehozásának és működésének támogatására.

Kedvező elbírálást követően írták alá azt a támogatási szerződést, amely 37,1 millió forintról szól, s ezt az összeget 9,5 millió forint önrésszel egészítették ki. A pályázat alapkoncepciója arról szól, hogy a térségben működő idegenforgalmi vállalkozások – szálláshelyek és attrakciók – szorosan működjenek együtt és használják ki azokat a lehetőségeket is, amelyek a TDM-ek tevékenységén kívül esnek. Ezzel növelhetik a munkájuk hatékonyságát és az árbevételüket, valamint csökkenthetik a költségeiket.

A klaszter résztvevői az együttműködéssel közös beszállítói rendszert kívánnak működtetni és közös termékeket alakítanak ki. Igyekeznek megteremteni a fenntartható turizmus irányát, annak feltételeit, továbbá közös szakképzési-, képzési modellt hoznak létre. Munkájuk részévé válik a közös marketing , valamint a piacelemzés is. A klaszter működését segíti, hogy a pályázat a három fős menedzsment szervezet működtetését is támogatja bérrel és működési költséggel.

Harmati Péter arról is beszélt,

hogy az elmúlt időszakban olyan szakmai klubot hoztak létre, ahol a tagok találkoznak és párbeszédet folytatnak az együttműködésről, kicserélik egymás tapasztalatait és a nemzetközi üzleti világra is kitekintenek. Ez azért is fontos, hogy a vállalkozók, a szervezetek vezetői minél jobban megismerhessék egymást. Az első találkozót Egerben tartották, ahol adóügyi és informatikai előadásokat hallgattak meg. Napirendre kerülnek majd az idei turisztikai pályázatok, de szó lesz a közös foglalkoztatási- és az együttes elektronikus rendszer kialakításáról, az arculattervezésről, az energiamegtakarításról és a környezettudatos működésről is.

A 21 alapító között olyan ismert szállodák vannak, mint a Hotel Eger- Park, a Hotel Noszvaj, az egri Imola Udvarház, a Hotel Senator Ház, a szépasszonyvölgyi Ködmön Hotel, vagy a mátrai Hotel Ózon, illetve az egerszalóki Shiraz Hotel. Partnerszervezetek például az Eszterházy Károly Főiskola, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, illetve az Egri Térségi- és a Gyöngyös Térségi TDM Szervezet.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk