Esztergomi hotelavató, Pagonnyal

Pagony egy 5 éves welsh terrier, "aki" gazdáját, Hernádi Zsoltot kísérte el a Grand Hotel Esztergom megnyitójára. Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója a magánbefektetők képviselőjeként vett részt a sajtóeseményen.

Mindebből kiderül, hogy a 2021 július óta már nyitva tartó, különleges elegáns és exkluzív szolgáltatásokat is nyújtó négycsillag superior szálloda erősen kutyabarát, és hogy még emellett mi minden barát, az is mindjárt kiderül. Ahogy az is, miért dőltek az újságíró kollégák gyakorlatilag a kardjukba érkezésük pillanatában: ugyanis akkor szembesültek azzal, hogy a hatalmas vasbeton építményben egyelőre nem működik a telefonjuk, így nem nyomogathatták kedvükre a tájékoztató alatt, viszont legalább nem csördült meg senkinek semmiféle csöngőhang a beszédek alatt.

Egy lokálpatrótának, ha megteheti, segítenie kell azt a közösséget, ahonnét érkezik

Többek közt ezt hallottuk a MOL-vezértől az ünnepélyes sajtómegnyitó alkalmából. Aki azt is elmondta kutyája kíséretében, hogy Esztergomtól 25 km-re, Tarjánban látta meg a napvilágot, és a mai napig sok minden köti ehhez a számára oly kedves vidékhez. Ezért nem is volt kérdés, amikor immár vagy 10 éve látta szeretett Esztergomának kellős közepén azt a tájsebet, amelyet a sok éve elkezdett, és be nem fejezett monstre építkezés ejtett, és nézte azt a hatalmas betonvázat, amely ugyan filmesek kamerája számára jó volt (még Angelina Jolie is itt forgatta egy olyan filmjét, amelyben egy háborúban kiégett épületben szerepelt), de amely ott éktelenkedett a centrumban. Amint tehát erre lehetőség adódott, úgy döntött, méltó módon befejezi befektetőtársaival az építkezést, és megnyitják a szállodát az ország egyik legfontosabb szakrális központjának kellős közepén.

2018-ban vették át a telket, 2019-ben kezdték a kivitelezést, és 2021 júliusára - a covid nehézségei ellenére - megnyitották a szállodát a nygközönség számára. A komplexum - ugyanis arról van szó, hiszen a Grand Hotellel szemben található Portobello Hotel is azonos tulajdonban van és közös az üzemeltetés is - teljes beruházás 12 milliárd forintot tett ki, ebből 3,2 milliárd forintot az MTÜ Kisfaludy-pályázatából nyertek el a kivitelezési munkálatokhoz. 6 milliárdot a magánbefektetők adtak össze, illetve jelentős hitelt is vettek fel.

A két házban 149 szoba várja a vendégeket (90 a szemben lévő Portobelloban, amely egy alacsonyabb kategóriájú ház), és 2022-re 125 ezer vendégéjszakát remélnek, az üzemeltető Continetal Group számításai szerint.

MTÜ- elemzés az esztergomi adatok tükrében

Mint Könnyid Lászlótól, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) általános vezérigazgató-helyettesétől hallhattuk, az NTAK adatai alapján 60 százalékkal több vendég érkezett Esztergomba idén nyáron, a vendégéjszakák száma pedig 72 százalékkal volt magasabb, 2020 nyarához képest.  A vendégéjszakák 87 százalékát, tette hozzá, a belföldről érkezett vendégek adták..

A Grand Hotel Esztergom megépítésével 100 új munkahely jött létre. Ez a Kisfaludy Program egyik első olyan szállodája, amely a válság idején készült el, és a vendégek már birtokba is vehették. 

Kiemelte, a látványos vendégéjszakaszám növekedés többek közt a város júliusban nyitott új szállodájának, a Grand Hotel Esztergomnak is köszönhető. A Continental Group által üzemeltetett négy csillagos superior szálloda kivételes konferencia kapacitással, 700 négyzetméteres játéktérrel és exkluzív Day Spa részleggel várja a vendégeket.

A 149 szobás Grand Hotel Esztergom 2021. július 1-jén készült el a Solva Property Kft. beruházásaként, az MTÜ Kisfaludy Programja támogatásával, miután 2019 szeptemberében az akkor már 10 éve félbehagyott, szerkezetkész épületet átvette a Market Építő Zrt.

A beruházás összköltségvetése 12 milliárd forint. Ebből a Grand Hotel megvásárlása és felépítése 9,2 milliárd forint volt, ehhez a Kisfaludy Program 3,2 milliárd forintos támogatást nyújtott. A fennmaradó összeg fedezi a szomszédos két hotel felújítását. A teljes összegből mintegy 8,8 milliárd forint magánberuházásból valósult meg.

„Az MTÜ azon dolgozik, hogy a turizmus újra a gazdaság húzóágazata legyen. A járványidőszak legnehezebb pillanataiban is sok ezer fejlesztés zajlott országszerte, hogy az újrainduló turizmusban a turistákat európai színvonalú, sokoldalú kínálat várja országszerte. Ebben nagy szerep jut az olyan kiváló létesítményeknek, mint amilyen a Grand Hotel Esztergom is”, hangsúlyozta még beszédében az MTÜ vezérigazgató-helyettese.

Felöltöztetve a régi betontorzó 

„Meggyőződésem, hogy a Grand Hotel Esztergom festői környezetével, csodálatos panorámájával, és nem utolsósorban kiváló szolgáltatásaival turisztikailag magasabb szintre emeli Esztergomot. Nagyon kevés az olyan vidéki szálloda, amely kiváló adottságokkal rendelkezik mind a konferencia- és üzleti, mind pedig a szabadidős-családi turizmus terén. Ez a szálloda ilyen, és már most látszik, hogy pezsgést hoz a városba”, mondta Flesch Tamás, a két házat üzemeltető Continental Group ügyvezetőjeként.

A négycsillagos szálloda 131 igényesen berendezett szobát és 18 tágas luxuslakosztályt kínál 4 szinten, amelyekből álompanoráma nyílik az esztergomi bazilikára és a pilisi erdőre is. A hotel kivételes konferencia- és rendezvénykapacitással rendelkezik. Csaknem 400 négyzetméteres rendezvénytermével, 350 négyzetméteres, természetes fényű, kör alakú előadójával és öt panorámás tárgyalótermével a legkülönbözőbb rendezvényigények kielégítésére alkalmas.

Emellett a -1 szinten egy 700 négyzetméteres grandiózus rekreációs teret rendeztek be, olyat, amilyennel Magyarországon még egy szálloda sem rendelkezik. Itt a legkisebbektől a legnagyobb fiatalokig minden de tényleg minden szórakozási lehetőség megtalálható, ráadásul egy látványos nagy térben elhelyezve, különlegesen tágas térben.

A panorámás, tetőtéri spa részleg, 220 fős étterem és 70 fős grillterasz várja mindazokat, akik szeretnék megismerni Esztergom kivételes történelmi és kulturális értékeit, vagy az aktív turizmusnak szeretnének hódolni a Pilis lábánál, mutatta még be a házat az üzemeltetők nevében Flesch Tamás.

Foglaltság, új típusú vendégkör

Végül megtudtuk azt is, augusztusban már 85 százalékos foglaltsággal működött az új komplexum, és a szeptemberi adatokkal sem állnak rosszul. Elhangzott, 70-80 százalékban hazai vendégkört várnak a két hotelbe: hétközben köztük sok corporate szegmensből érkezőt, hétvégente pedig elsősorban családosokat.

Új típusú vendégkört remélnek, olyan, elsősorban a fővárosból Esztergomba érkezőket, akik nem csupán egy napra érkeznek a Dunakanyar legfőbb városába, hanem tovább maradnak a szálloda által (is) nyújtott élmények, idehaza eddig egyedülálló szolgáltatások miatt.

Forrás: MTÜ / Lounge Group


KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.
Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás

Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás 

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szállásfoglaló portál adatai szerint.
Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett

Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett 

A Minaro Hotel Tokaj MGallery Magyarországon másodikként megszerezte a Green Key minősítést.
MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén

MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén 

Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét, írták friss közleményükben.
Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya?

Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya? 

Utazni, új helyeket megtapasztalni élmény, de vajon élmény lehet-e egy ilyen helyen dolgozni? 
Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett

Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett 

Átadták az Alvásbarát Szálloda idei minősítési díjait az Alvás Világnapja alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián.
Újabb hétvége, újabb tűz  egy hotelben

Újabb hétvége, újabb tűz egy hotelben 

Ezúttal egy etyeki szálláshelyen égett a berendezés.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.