hirdetés
hirdetés

Frissítve - Ezek a vállalkozások igényelhetik az ingyenhitelt

Úgy tűnik, az idegenvezetők és a turizmusból élő kézművesek megint kimaradtak a segítségből.

hirdetés

Korábban írtunk arról, hogy az Európai Bizottság tavaly áprilisban jelentette be, hogy SURE néven 100 milliárd eurós hitelprogramot indít azért, hogy a tagállamok megakadályozzák a válság miatti tömeges elbocsátásokat. A magyar kormány is pályázott az olcsó uniós hitelre. Romániának már mintegy fél éve megítéltek több tíz milliárd eurót, a magyar igények elbírálása politikai ütésváltás miatt komolyan csúszott, de nemrég végre megérkezett, amelyet márciusban kezdhetnek igényelni az arra jogosult vállalkozások.

Faix Csabával, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezérigazgatójával novemberben beszélgettünk a témáról, aki hangsúlyozta: „Jóllehet a pályázat nem írja elő, hogy turisztikai munkahelyeket, különösen nem, hogy budapestieket kell ezekből támogatni, de a SURE felhasználásakor remélhetőleg sikerül majd megugrani azt a pénzügytechnikai feladatot, amit például nyáron az idegenvezetők esetében nem sikerült, hogy az EU-s támogatást ugyan vidéken használják fel, a költségvetésen belüli átcsoportosítás során azonban a budapesti rászoruló szereplők is részesüljenek pénzügyi mentőcsomagban”.

A hitelprogram első, márciusban induló szakaszának alapvető célja, hogy a leginkább rászoruló vállalkozásoknak nyújtson gyors és kedvező megoldást - hangsúlyozza közleményében az MFB - ezért a lehetséges hiteligénylők köre a járvány gazdasági hatásaival leginkább érintett ágazatokból kerülhet ki. Az érintett intézményekkel és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával kialakított listán a turisztika és a vendéglátó- szektor, illetve a kultúra és a sport tevékenységi körei szerepelnek, ugyanakkor már készül a program következő szakaszában elérhető termékváltozat is, amely a tervek szerint jelentősen szélesíti azoknak a vállalkozásoknak a körét, melyek igényelhetik a nulla százalékos kamatozású hitelt.

Sok kolléga - szálláshely-szolgáltatók, utaztatók, buszos vállalkozók - számára örvendetes tehát, hogy elsők között kaphatnak segítséget az újraindítási kölcsön programjában. Rossz hír azonban, hogy a Kormány által megjelölt TEÁOR számok alapján az idegenvezetők és a kézművesek ezt a segítséget sem tudják igénybe venni, ahogyan a tavaly tavaszi mentőcsomagból is kimaradtak.

TEÁOR kódok a program első szakaszában:

    Éttermi, mozgó vendéglátás (TEÁOR 5610) tevékenységet,
    Rendezvényi étkeztetés (TEÁOR 5621) tevékenységet,
    Italszolgáltatás (TEÁOR 5630) tevékenységet,
    Filmvetítés (TEÁOR 5914) tevékenységet,
    Konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése (TEÁOR 8230) tevékenységet,
    Sport és szabadidős képzés (TEÁOR 8551) tevékenységet,
    Előadó-művészet (TEÁOR 9001) tevékenységet,
    Előadó-művészetet kiegészítő (TEÁOR 9002) tevékenységet,
    Művészeti létesítmények működtetése (TEÁOR 9004) tevékenységet,
    Múzeumi tevékenység (TEÁOR 9102) tevékenységet,
    Növény-, állatkert, természetvédelmi terület működtetése (TEÁOR 9104) tevékenységet
    Sportlétesítmény működtetése (TEÁOR 9311) tevékenységet,
    Sportegyesületi tevékenységet (TEÁOR 9312),
    Testedzési szolgáltatás (TEÁOR 9313) tevékenységet,
    Egyéb sporttevékenység (TEÁOR 9319) tevékenységet,
    Vidámparki, szórakoztatóparki (TEÁOR 9321) tevékenységet,
    Fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR 9604) tevékenységet,
    M.n.s. egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenységet (TEÁOR 9329),
    Szállodai szolgáltatás (TEÁOR 5510) tevékenységet,
    Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR 5520) tevékenységet,
    Kempingszolgáltatás (TEÁOR 5530) tevékenységet,
    Egyéb szálláshely szolgáltatás (TEÁOR 5590) tevékenységet,
    Utazásközvetítés (TEÁOR 7911) tevékenységet vagy
    Utazásszervezés (TEÁOR 7912) tevékenységet,
    M.n.s. egyéb szárazföldi személyszállítás (TEÁOR 4939) tevékenységet


A várhatóan március első felében induló, 100 milliárd forint keretösszegű hitelprogram legfontosabb jellemzői, hogy a teljes futamidő alatt fix nulla százalékos  kamatozású, nem kapcsolódnak hozzá banki költségek és három éves türelmi idővel is igényelhetik a vállalkozások, azaz annak törlesztését az adós a hitel folyósítását követően csak 3 év türelmi idő után kezdi meg. Az igényelhető hitelösszeg minimum 1, maximum 10 millió forint, a program 100%-os előleggel lesz elérhető. A hitelt a vállalkozások az MFB Pontok hálózatában igényelhetik, az érintett bankfiókok listája elérhető a www.mfb.hu oldalon.

A program bér-, járulék-, rezsi-, működési költség, valamint készlet finanszírozására egyaránt felhasználható, azaz fedezheti azoknak a vállalkozásoknak a működési költségeit, melyeknek jelentősen csökkent vagy elmaradt a bevétele az elmúlt időszakban. A program a likviditási gondok áthidalása mellett segíti a felkészülést arra az időszakra, amikor a járványhelyzet lehetővé teszi a biztonsági korlátozások enyhítését.

Mindeközben a Magyar Apartmankiadók Egyesülete arra hívja fel tagjai figyelmét közösségi oldalán, hogy még véleményezhetik az ingyenhitel felhívásának tervezetét, és tehetnek módosító javaslatokat. A szervezet arra buzdítja tagjait, hogy regisztráljanak a palyazat.gov.hu oldalon és tegyenek javaslatot arra, hogy adószámos magánszemélyek is a jogosultak közé kerüljenek, és hogy hitelkiváltásra és tárgyi eszköz beszerzésére is lehessen az összeget fordítani. Mindezt még néhány napig, február 27-ig tehetik meg.
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai