Ezeket a hazai helyeket nézik meg a legtöbben a Google Street View-n

Több mint 30 magyarországi nevezetességgel bővült a Street View-n követhető úti célok listája. Elkészült a legkedveltebb hazai desztinációk Google térképes toplistája is.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Budapesti és környékbeli parkok, kirándulóhelyek, vidéki városok színházai, nevezetességei is várják mostantól a nyaralást, vagy hétvégi túrázást, napozást, pihenést tervezőket a Google Street View-n.

Mielőtt úti célt választanának, körbenézhetnek például a botanikuskertként működő ELTE Füvészkertben, a sportot és kikapcsolódást igérő Tabánnál, a Kis Svábhegyen, a Hármashatárhegyen, a fővárostól távolabb pedig várja őket például az Aggteleki Nemzeti Park és a veresegyházi Medveotthon.

A városlátogatást tervezőknek segít a Győri és az Egri Bazilika, a Szegedi és a Pécsi Nemzeti Színház, vagy Budapesten például a Szent István Bazilika és a Magyar Vasúttörténeti Park virtuálisan bejárható Street View változata.

Most először készült el a Magyarország legkedveltebb úticéljait bemutató Google Térképes toplista is, a nevezetességeket sorrendező tizes listát az Országház vezeti, de felkerült rá a Budapesti Állat- és Növénykert is.

Magyarország autóval megközelíthető helyeit már 2013 óta be lehet járni a Street View-n, tavaly tavasz óta pedig több tucat, olyan történelmi, kulturális vagy turisztikai szempontból fontos hely várja az internetezőket, ahol autóval nem, csak a most megjelenő új helyekhez hasonlóan, különleges, hátizsákra, triciklire vagy éppen zsúrkocsira erősített fényképezőgéppel tudott dolgozni a Street View operátora. Ezeket a helyeket már utazás előtt bárki virtuálisan körbejárhatja, csak internetkapcsolat, és egy számítógép, okostelefon vagy tablet kell hozzá. Asztali gépen a Google Térkép jobb alsó sarkában lévő kis sárga figurát a térképre húzva egy kék vonal mutatja, hol van Street View. Így lehet bemenni épületekbe, parkokba is. Telefonon, tableten a Google Térképben a helyre kattintva megjelennek a Street View fotók is.

A nyaralás, hétvégi kikapcsolódás tervezésekor tavaly óta már olyan nevezetességeknél is körbe lehet nézni otthonról, mint például a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék szőlőhegyei, az Egri vár, Hollókő ófaluja, a pécsi Dóm tér, Szeged sétálóutcája, a tihanyi bencés apátság és a Balaton-part, de hajózhatnak a Dunán is. Mostantól több mint 30 újabb, autóval nem megközelíthető, de érdekes, különleges helyszínen indulhatnak útnak az érdeklődők: virtuálisan is kirándulhatnak többek közt a Hármashatárhegyen, a Kis Svábhegyen, az Aggteleki Nemzeti Parkban, a Hortobágyi Nemzeti Parkban. Sétálhatnak budapesti parkokban, a Tabánban, a Városmajorban, az ELTE Füvészkertben, a Ludovika téren, bepillanthatnak olyan híres egyházi épületekbe mint például a budapesti Szent István Bazilika, a Győri és az Egri Bazilika és nemzeti színházak nézőterei is várják őket Szegeden és Pécsett. A most felvételiző diákok megnézhetik leendő egyetemi épületüket, láthatják milyen belülről a Budapesti Corvinus Egyetem, a SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ, vagy az ELTE egyetemi könyvtár.

A Google Térkép Képek oldalon ezeket összegyűjtve is meg lehet nézni. Most először elkészült a legnézettebb magyarországi Google Street View fotók térképe is: 

A Street View-n leggyakrabban látogatott hazai nevezetességek toplistája:

Budavári Sikló

Halászbástya

Szent István Bazilika

Dohány utcai Zsinagóga

Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda

Egri Dobó István tér

Margitsziget Citadella

Szombathelyi Fő tér

Országház

Ezekről a helyekről különleges, hátizsákra vagy épp “zsúrkocsira” szerelt fényképezőgéppel készültek Street View felvételek, a fenti linkekre kattintva ezeket fogja látni. A Google Térképen nem csak a Street View-t használják nyaralás tervezésére az országban élő vagy ide utazó emberek. A Google most először készítette el a Magyarország legkedveltebb úticéljait bemutató Google Térképes toplistát. Ehhez azt nézték meg, hogy melyek azok a nevezetességek, ahova a legtöbbször terveztek útvonalat a Google Térképen működő navigációval az internetezők.

Ezekhez a nevezetességekhez akartak a leggyakrabban eljutni a magyarországi és külföldi internetezők a Magyarországot bemutató Google Térképen:

Országház

Hősök tere

Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda

Szent István Bazilika

Budavári Palota

Halászbástya

Nagyvásárcsarnok

Fővárosi Állat- és Növénykert

Széchenyi Lánchíd

Magyar Állami Operaház

„Amikor utazást szervezünk, egy ígéretet veszünk meg, ígéretet arra, hogy milyen lesz a hely, ahova megyünk. Ezért is van már ma is óriási szerepe az interneten utazás előtt elérhető információknak, különösen a képeknek. Kutatások alapján már ma is az utazásszervezést végigkísérő döntési folyamat 80%-a valamilyen módon az internethez kapcsolódik, az előrejelzések szerint ez az arány, és különösen a mobil eszközök használata még tovább fog növekedni” – ismertette a trendeket Maráczi Gábor, a Magyar Turizmus Zrt. marketing igazgatója.

„A Magyarországról megjelenő legújabb Street View képek érdekessége, hogy sok úgynevezett aktív turizmushoz kapcsolódó helyet, parkot, túraútvonalat lehet rajtuk megnézni. Ez is egy felfelé ívelő ága a hazai turizmusnak, ugyanakkor ezekről a helyekről eddig nehezebb volt képek alapján előre otthon tájékozódni. Ezért a Magyar Turizmus Zrt. ismét örömmel üdvözli a Google Street View újítását, amely speciális, modern eszközeivel még több potenciális utazó számára teheti vonzóvá hazánk ismert és még rejtett kincseit” – tette hozzá.

Ha nyaralást, hétvégi kikapcsolódást tervez, ez az 5+1 tipp segít, hogy gyorsabban, kényelmesebben szervezhesse meg a programot:

Street View: az Utcakép segítségével virtuálisan szétnézhet a világban, mintha csak ott sétálna. A Street View-val megnézheti például, hogy egy szálláshely milyen környéken van, ellenőrizheti, tud-e arrafelé kényelmesen parkolni, de meglátogathatja a helyi nevezetességeket is, hogy eldöntse, mit nézne meg élőben is.

Navigáció: Ha beírja az úticélját a Google Térképbe, egy kattintással bekapcsolhatja a hangos navigációt, ami az aktuális forgalmat is figyelembe véve fog útvonalat javasolni, és azon végigvezetni. A navigáció működik autós, és gyalogos módban, Budapesten és számos más külföldi nagyvárosban tömegközlekedésre is.

Forgalom nézet: A Google Térképen, ha a menüre kattint, és ott bekapcsolja a forgalom nézetet, a pillanatnyi forgalmi helyzetet színek fogják jelölni az utakon. A piros felé nem érdemes indulni, a zöld jó közlekedést jelez. Ha szeretné, azt is megnézheti, hogy korábbi forgalmi adatok alapján milyen közlekedés valószínűsíthető egy adott nap adott órájában egy útszakaszon.

Élő járatinformációk: Ha Budapesten keres úticélt és a tömegközlekedést választja, akkor a Google Térképen a menetrend mellett azt is láthatja, hogy - ha késik -, hány percet késik a kiválasztott járat. Ez a szolgáltatás Magyarországon Budapesten érhető el.

Éttermek, kávézók, szálláshelyek: Megérkezett valahova, és a környéken szívesen ebéddelne, inna egy kávét, vagy keresne gyorsan szállást? Ha ott, ahol jelenleg áll, belekattint a Google Térkép keresőjébe, a felugró kártyán máris kiválaszthatja az ikonok közül, hogy hotelt, éttermet, bárt vagy kávézót keresne. Az ikonra kattintva a térképen megjelennek a környékbeli helyek, azzal az értékeléssel együtt, amit korábban az internetezők adtak rá. Ha valamelyik szimpatikus, egy kattintással hívhatja is, vagy megnézheti a hely honlapját. + 1 tipp: Kedvenc helyek mentése: A bevált éttermet, vagy akár kedvenc bicikliboltját is megcsillagozhatja, vagyis elmentheti a Saját Térképei közé, így azokat később könnyebben megtalálja.

A Google Térkép számokban:

A Google-keresések közel egyötöde valamilyen helyhez kapcsolódik. Több mint egymilliárd ember használja a Google Térképet világszerte. A Google Térképen hat kontinens 200 országa található. A Google Utcakép nézete a világ 65 országában érhető el. A világ 60 országában több mint 650 nagyvárosban érhető el élő forgalominformáció. A Google Térképen 199 országban érhető el az autós útvonaltervezés.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.