hirdetés
hirdetés

Február 15-től nyithatnak az olasz síterepek

Február 15-től szerencsés változások állhatnak be az olaszországi síterepek üzemelésében. A jelenlegi helyzetben még vannak kérdőjelek, de a héten valószínűleg minden tisztázódni fog - írja a sielok.hu.

hirdetés

Olaszországban már ősszel lehetett síelni, amelyet a gleccserek és a magasabban fekvő síterepek ki is használtak. November óta itt is csak az igazolt versenyzők gyakorolhatnak a pályákon. A nyitást többször halasztották, a legutóbbi céldátum (február 15.) most megvalósíthatónak tűnik.

A jelenlegi olasz szabályozás járványügyi helyzet alapján 4 kategóriába (fehér, sárga, narancs és vörös) sorolja a régiókat. A fehér és a vörös (erősen fertőzött) a két véglet, de ezekbe a kategóriába most egyetlen olasz régiót sem soroltak. A 21 olasz régióból jelenleg 17 sárga besorolású, csak 4 tartozik a narancsba. A sárga régiók nyithatnak!

A jó hír, hogy jogilag ennek csak egy "síelős" tartományban lesz akadálya, Dél-Tirolban. Itt Bolzano és környéke rontja le az adatokat, így ebben a tartományban február 28-ig biztosan nem indulhatnak el a liftek. A sárga besorolású tartományok síterepei saját hatáskörben dönthetnek a nyitásról.

A legismertebb olasz sírégió, a Dolomitok, például már januárban is nagyon készült a nyitásra. Trentino régió a fokozatos nyitás mellett döntött, itt két nappal később, február 17-től indítják be a lifteket.

A nyitó síterepeken a bérletek 50%-át értékesítik csak, és a zárt felvonók is csak az utasok felét szállíthatják. Osztrák mintára itt is kötelező lesz az FFP2-es maszk viselete csúszáson kívül szinte mindenhol a pályákon. Több síterep még nem indítja be a síbuszokat, a közeli parkolóhelyek számát is csökkentik és a bérletvásárlást (csak napijegyek) is csak az interneten engedélyezik.

A hegyi vendéglők, a sárga régiók többi vendéglátóegységeihez hasonlóan, üzemelhetnek. A szállások szintén üzemelhetnek, de a szokásosnál jóval kevesebb szálláshely fogad vendégeket.

Még egy fontos kérdésnek kell tisztázódnia következő napokban, ez pedig a régiók közötti átjárás. Jelenleg tilos a régiókon kívülre utazni. Ennek az eltörlése fontos kérdés, hiszen az osztrák példa is mutatja, hogy csak a helyi síelők nem tartják el a síterepeket.

Magyarországról jelenleg 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel lehet bejutni az országba, majd a hazautazásig a kiválasztott régióban kell maradni. A konzuli főosztály magyaroknak szóló tájékoztatója itt található.

(forrás: Síelők.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai