Fesztiváljainkban az ország kulturális ereje

Budapesten, a Művészetek Palotájában került megrendezésre július 9-én a főváros és az ország kulturális turisztikai kínálatával, illetve az együttműködés kereteivel foglalkozó szakmai előadás és fórum, amelyet az elképzelések szerint rendszeresen megrendeznek majd a jövőben.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Országos Idegenforgalmi Hivatal egykori vezetőjeként, még Lengyel Márton kezdeményezésére Budapestnek is lett nemzetközi szinten is jegyzett, és a turisztikai szezont megnyújtani képes, számottevő bevételt és vendégéjszakát eredményező kulturális eseménysorozata, amelyet Budapesti Tavaszi Fesztiválként ismerünk 1980 óta. A fogyasztói igények és a piac változása, valamint a kultúrára éhes közönség számának európai viszonylatban is növekedő tendenciája már három éve elindította azt a közös gondolkodást, amely a tavaszi, a nyári és az őszi fesztiválok újrapozícionálását jelenti, és amelynek a MÜPA akkor talán legaktívabb szereplőként állt az élére.

Megújul a Cafe Budapest

Előadásában Káel Csaba, a most 10 éves MÜPA igazgatója kiemelte, hogy nem csak a főváros, hanem az egész ország kulturális erejét szeretné megjeleníteni a CulturePort néven már működő összefogás. Tavaly a kormányzat is felismerte ezt a feladatot, és megalakult a Fesztivál Tanács, amelynek operatív testületében a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, a MÜPA és az általa képviselt, az állam által menedzselt kulturális intézmények és a Magyar Turizmus Zrt. végzi a legfelsőbb szakmai előkészítő munkát. A látogatók színvonalas előadásokkal, változatos repertoárral, minőségi vendéglátással és nem utolsó sorban az előre tervezhetőséggel érhetők el. A MÜPA küldetésének ebben az összefogásban is a minőség szó áll a középpontjában. A Cafe Budapest, amely október első felében kerül megrendezésre, elsősorban a kortárs művészetek iránt érdeklődő közönségre épít, arculatában is megújulva.

Tere lehet a magasabb árpozícionálásnak

A MÜPA kezdeményezését meghallva a Magyar Turizmus Zrt. minden szempontból partnere a fesztiváloknak, sőt Horváth Gergely turisztikai vezérigazgató-helyettes álma nem más, mint egy jó előre, részleteiben is kimunkált kulturális eseménynaptár megvalósítása. A marketingszervezet hídszerepet tölt be már ma is ebben az együttműködésben, felvállalja a koordináció, az egyeztetés és az együttgondolkodás feladatait. Ezt már a helyszínen is igazolta az előadó, hiszen több konkrét kérdésre – amelyet főleg az utazási irodások fogalmaztak meg – határozott, határidőket is tartalmazó választ adott. A fő küldőpiacokról egyébként az MT Zrt. már tavaly is több mint 50 újságírót hívott meg a Tavaszi Fesztiválra, és saját felmérést is készített a jegyet vásárlók körében. A vendégek kétharmada jobb előadást kapott, mint amire számított, ami a vezérigazgató-helyettes szerint akár magával hozhatna egy árszintemelést is. Másik érdekessége a kutatásnak, hogy a fesztiválra érkezők fele 30 év alatti volt, amely minden bizonnyal árnyalja azt a képet, amelyet a bulizós, romkocsmázós turistákról gondolunk, de azt is, hogy a fiatal generációk a magas kultúra iránt is érdeklődnek.

Jöhetnek a fesztiválmenük is

Többször elhangzott a kapun kívüli kommunikáció szükségessége, amelyben az MT Zrt. számít az utazási irodákra is. A szállodákra inkább a kapun belüli, helyi kiadványokkal és installációkkal történő feladatban számítanak, az éttermek pedig hosszabb nyitva tartással és fesztiválmenükkel járulhatnak hozzá az élményhez. A fórumon igen hasznos ötletek is elhangzottak, az oktatási intézmények képviselői pedig felajánlották a turizmust hallgatók aktívabb szerepvállalását a munkában, ami nem más, mint a megújult kulturális kínálat piacra vitelén túl a helyi kommunikáció hatékonyságának növelése.

Később lesz a BTF

A 2014-es Cafe Budapest programjaival párhuzamosan már a 2015. évit is szervezik, és a szakmai szervezeteken keresztül mindenki időben értesülhet a kínálatról a programozhatóság és tervezhetőség miatt. A jövő évi Tavaszi Fesztivál – amely időben egy kicsit később kerül megrendezésre – igazodik a tengeren túlról érkező, bécsi és prágai tavaszi kulturális eseményeket is felkereső turisták érkezéséhez. Budapest is talán szebb és szerethetőbb arcát nyújtja áprilisban. A BTF eseményei is megvannak már, igaz, azokról részletesebb információkat csak a későbbiekben tudhatunk meg.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.