hirdetés
hirdetés

Fürdőfejlesztések megyeszerte

hirdetés

Gyopárosfürdő

Gyopárosfürdőn a 6844 m2 alapterületű új termál- és élményfürdő építése tavaly szeptemberben kezdődött, átadása idén május 1-jén várható. Az egész évben nyitva tartó élményfürdő 6200 m2-en 4 beltéri, 3 kültéri vízforgatásos medencével, óriáscsúszdákkal, vízi élményelemekkel, fitnesszteremmel, konferenciateremmel, drinkbárral és étteremmel várja majd vendégeit. A „Saunaland” különböző típusú szaunái mellett hőkabin, danárium, aromaés fényterápia teszi változatossá a szolgáltatásokat.

Tótkomlós, Rózsa Fürdő

Tavaly fejeződött be a Rózsa fürdő felújítása Tótkomlóson. Az idén 62 éves fürdő sajátossága, hogy egy természetes határvonallal, a Száraz-érrel különválasztották a csendes gyógyászatot és a zajosabb wellnessrészleget. Termálvizes aromabarlang, fizikoterápiás kezelések és színpompás rózsakert várja egész évben a fürdőben a pihenni, gyógyulni vágyókat.

Májusi nyitás Gyomaendrődön

Várhatóan idén májusban nyitja meg kapuit az újjáépülő gyomaendrődi Liget Fürdő. Az új uszodának és a korszerűsített gyógyászati részlegnek köszönhetően a Liget Fürdő a térség élvonalbeli fürdője lesz. A 800 millió forintos fejlesztés a Széchenyi terv és a PHARE-program támogatásával valósul meg. A beruházás keretében egy 25x11 méteres, változó mélységű úszómedence, valamint egy 63 köbméteres, buzgárokkal, nyakzuhannyal, jakuzzival felszerelt élménymedence épül. A gyógyászat komplett fizikoterápiás részleggel bővül, amelyben a legmodernebb berendezések állnak a betegek rendelkezésére, lesz fényterápiás, szénsavas és galvánkezelés is. Megújul a szabadtéri strand is, ahol új játszóteret is építenek.

Szépül a gyulai vár

A Széchenyi terv nyertes pályázatai, illetve a város áldozatvállalása révén az utóbbi néhány év során óriási fejlődésen ment keresztül Gyula és egyúttal Békés megye egyik legfőbb vonzereje, a Gyulai Várfürdő. Az idén 400 millió forint beruházással fiatalítják meg a műemléki lovarda épületében levő medencéket, felújítják a 25 méteres fedett medencét, és sátortetővel fedik be az 50 méteres sportuszodát. A városban most egy másik óriás beruházás is folyik: 600 millió forintból újítják fel Európa legnagyobb, középkori, síkvidéki téglavárát, a gyulait. A különbözők tárcák kereteinek, illetve a helyi források egyesítésével kerül sor az építkezésre. A Széchenyi terv 300 millió forintot biztosított az erősen leromlott állapotú erődítmény felújítására, 100 milliót adott a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, és ugyanennyit biztosított a Kulturális Örökségvédelmi hivatal, valamint Gyula városa is. Ebből az összegből elsőként a hátsó, északi várfalat újítják fel, ugyanis a várszínház jövőre itt építi fel a színpadát. Idén október 30-ra kell elkészülnie a vár és a rondella felújításának. A várbelső, a vármúzeum berendezése 2005 tavaszára készül el, a tervek szerint a Gyula-napokra. A várszínháznak új színpada és nézőtere is lesz korszerű hang- és fénytechnikával. A befejezési határidő 2005 tavasza. A vármúzeum berendezésére pályázatot nyújtott be az önkormányzat, ennek összköltsége 150 millió forint. Az önkormányzat pályázatára a Széchenyi Turizmusfejlesztési program keretében 35,08 millió forintot ítélt meg a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. Az új állandó kiállítás a vár 32 helyiségében kap majd helyet, lesz itt újraszentelt kápolna, várbörtön, éléstár, bepillantást nyerhetnek a látogatók a XV–XVII. századi magyar és török konyha világába, továbbá fazekas- és kovácsműhelyt is kialakítanak. A vár emeletén a középkori főnemesi életmódot bemutató lakosztályokat alakítanak ki, egy másik teremben a gyulai szandzsákbég mindennapjai elevenednek meg a látogatók előtt. Természetesen lesz a várban fegyvertár és lovagterem is. A fejlesztések révén Gyula a Dél- Alföld egyik legtöbb vonzerővel rendelkező településévé válik, amelynek megközelítése a jelentősen olcsóbbá vált M5-ös autópályán, illetve a lassan-lassan elkészülő 2x2 sávos békéscsabai főúton egyszerűbb lesz.

Szántó Zoltán
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai