hirdetés
hirdetés

Füredi időkapu a reformkorba

A rendkívüli civil összefogásnak köszönhetően egy egész hétre visszatér a városba a reformkori hangulat szeptember 19-25. között.

hirdetés

A hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Romantikus Reformkor - Séta a századok között című programsorozatról hétfőn tájékoztatták a sajtót a szervezők. Mint Rádóczy Andrea, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke elmondta, a szervezésbe bekapcsolódtak város kulturális szervezetei, intézményei, vállalkozói, lakói. A Nők a Balatonért Egyesület, a Múzsa, a Reformkori Hagyományőrzők Társasága, a Balatonfüredi Széchenyi Társaság, a Szabadidő és Konferencia Központ, a Füredkult egyaránt ott van a társszervezők között. Mindenki kiveszi a részét a közös munkából, de egyes szervezetek önálló programokat is szerveznek.

Mint elmondták, már eddig is sokan dolgoztak az előkészületeken, de igazán nagy létszámú segítőre még csak ezután számítanak. Hisz mintegy 350 olyan személyt várnak, akik több napon át magukra öltik majd a MAFILM jelmeztárából kikölcsönzött reformkori ruhákat, köztük a Hídember című film jelmezeit, hogy ezzel is segítsenek a 19. század közepi hangulat megteremtésében. A ruhák kölcsönzési díját az egyesület finanszírozta, a használóknak csak a tisztítást kell fizetni.

Rádóczy Andrea szólt arról is, hogy csak önzetlen támogatóknak köszönhetően tudták előteremteni a szükséges pénzt, mert az idén nem volt semmi olyan pályázat sem, amiből támogatáshoz juthattak volna.

A mintegy 50 programot Vászolyiné D. Ágnes ismertette. Több kiállítás, megemlékezés, könyvbemutató és ismeretterjesztő előadás mellett lesz szerenád cigányzenekarral, versmondó találkozó, népi iparművészeti vásár, kóstoló a reformkori borok versenyének legjobbjaiból, tarokk bemutató. Fellép többek között a Rajkó Zenekar, a Princess, Krizbai Teca, Deutsch Anita, a Csopak Táncegyüttes, Besenci Árpád, a Holló együttes, a Landini, a Varidance és a Madarak. A program csúcspontja persze az idén is a korhű jelmezekbe öltözött gyülekezet zenészekkel, huszárokkal kísért felvonulása lesz.

Tarnai Katalin elmondta, hogy az idén a vakokat és gyengénlátókat is bevonják szereplőként, közreműködőként is több programba, ahogy a reformkori elődök is felismerték a velük való foglalkozás, együttműködés fontosságát.

Antal Fülöp
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk